Ce nu stiai despre salata din farfuria ta
Mit: Este doar salata
Daca pana acum iti spuneai asta cand priveai un bol cu salata afla ca lucrurile nu stau asa. Un bol cu salata are 41 de grame de grasimi si 490 de calorii, vorbim aici de o salata standard cu dressing. In timp ce un cheeseburger are 18 grame de grasimi si 390 de calorii. Ce face diferenta? Ei bine daca vrei sa mananci cat mai sanatos va trebui sa reduci din consumul de dressing sau daca se poate sa-l inlocuiesti cu alte variante mai nutritive. Renunta la sosurile gata preparate care au multe grasimi, ca de altfel si la maioneza si foloseste otet balsamic, suc de lamaie si grasimi sanatoase asa cum este uleiul de masline.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Mit: Dressingul fara grasimi este cel mai sanatos
Nu este chiar asa. Multe dintre aceste dressinguri isi pastreaza numarul de calorii chiar daca a fost inlaturata grasimea. Pe langa acest lucru sunt bogate in zahar, mai mult de doua lingurite la o portie si ofera…zero nutritie. Plus ca impiedica abilitatea organismului de a absorbi antioxidantii carotenoizi, din salata verde si rosii. Acestia sunt compusi importanti ce reduc riscul de afectiuni la inima. Intr-un studiu s-a observat ca acele persoane care au consumat salata cu dressing, bogat in grasimi, au absorbit de doua ori mai multi nutrienti decat acele persoane care au consumat salata cu dressing fara grasimi sau cu grasimi putine. Dressingurile fara grasimi sunt precum o himera, caci nu permit absorbtia nutrientilor.
Mit: Telina nu are calorii compensand astfel un pic de branza in plus
Un betigas de telina are doar 6 calorii, fiind astfel un prieten in lupta cu kilogramele in plus.
Organismul nu consuma mai multe calorii decat cele la mestecare si digerare. Pana in prezent nu s-au descoperit alimente fara calorii.
Mit: Decide-te pentru alimente verzi!
Colorate, toate legumele pentru salata ofera fitochimicale ce nu se gasesc in alimentele verzi. De exemplu, antioxidanti puternici, regasiti in alimentele pupurii, reduc riscul afectiunilor la inima si imbunatesc activitatea cerebrala. Ridichiile au componente ce lupta impotriva cancerului, rosiile intens colorate sunt bogate in licopen, care este asociat in reducerea riscului de afectiuni la inima si cancer.
- 1
- 2