Ce pesti mancam
Stim ca este foarte sanatos sa mancam peste si ideal ar fi sa inlocuim celelaltetipuri de carne cu peste si fructe de mare. Ca si in cazul celorlalte alimente insa, trebuie sa fim atenti in cazul pestelui. In functie de soi si de locul din care provin, pestii pot fi contaminati. Un peste bun pentru organismul uman este foarte sarac in contaminanti, bogat in acizi grasi omega 3 si sa provina dintr-o sursa care respecta normele biologice si ecologice.
De pilda, somonul de crescatorie este cel mai adesea provenit din niste plase inghesuite in care acesti somoni sunt tinuti, fara spatiu de miscare, transmitandu-si rapid bolile si infectand si somonii liberi din apropiere. Cei din plase sunt hraniti artificial si li se administreaza antibiotice, deci carnea lor nu este nici pe departe somonul sanatos pe care ni-l imaginam.
Somonul bun este cel salbatic de Alaska. Alaska este atent monitorizata de biologi, care inchid zonele de pescuit daca numarul somonilor este in scadere, controleaza si mentin calitatea apei si a florei si faunei acvatice, somonii beneficiind de cel mai natural mediu de viata, si avand intr-adevar calitatile nutritive pentru care somonul e renumit.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Pentru ca am vorbit astazi de stridii, aflati ca sunt foarte bune, continand foarte mult omega 3 si fier. Cresterea scoicilor este una dintre putinele industrii bune pentru mediul inconjurator. Stridiile se hranesc cu alge si microorganisme, ceea ce imbunatateste calitatea apei. Ele atrag si alti pesti in zonele in care sunt crescute. Trebuie sa avem grija la consumul de scoici crude, deoarece acestea, daca provin din apele calde in special, pot contine bacterii.
Pastravul de crescatorie.
In timp ce pastravii sallbatici sunt plini de contaminanti, pastravul din supermarket este de obicei provenit din crescatorii unde calitatea apei e controlata si primesc o hrana naturala de calitate. Pastravul ar trebui sa fie vedeta gratarelor acestei veri, in locul micilor.
Sardinele, cele mai ieftine dintre toti pestii sanatosi, sunt bune in orice forma, daca sunt de Pacific. Contin o cantitate enroma de omega 3 la suta de grame, mai mult decat somonul, si este unul dintre extrem de putinele alimente in mod natural bogate in vitamina D.