Ce presupun investigatiile RMN si cand sa apelam la ele?

Afectiuni 04.06.2018 dietetik
Cu toate ca in strainatate investigatiile RMN sunt ceva obisnuit si se fac la ordinea zilei, in Romania oamenii nu stiu prea multe despre ele, dar nu stiu ce pierd. Se poate spune ca sunt printre cele mai moderne si amanuntite investigatii, asa ca poti obtine mereu un diagnostic corect si detaliat si culmea, nu presupun deloc riscuri pentru sanatate cum ar fi iradierea. Ce-i drept, preturile pot fi destul de piperate si difera de la o clinica la alta, dar daca ai  asigurare medicala poti beneficia de un pret decent pentru a beneficia de ingeniozitatea acestor analize. RMN este o denumire mai veche pentru aceste investigatii, dar acum mai poarta si denumirea de IRM. Ca sa fie pe intelesul tuturor, RMN inseamna de fapt rezonanta magnetica. Zic sa aflam mai multe despre el!
 

Ce este mai exact RMN-ul?

 

Putine persoane au curajul sa faca aceste analize si asta pentru ca poate parea infricosator la o prima vedere sa te asezi pe un pat perfect tare si sa stai nemiscat intr-o capsula timp de 15 sau chiar 60 de minute pentru investigatii cat mai amanuntite. Uneori, medicii iti pot da pentru consum si anumite substante pentru a evidentia pe computer si mai bine situatia organelor interne posibil afectate.
 
Cu toate ca se foloseste radiofrecventa pentru investigatii, este confirmat faptul ca procedurile nu prezinta nici cel mai mic risc pentru sanatate cum este in cazul altor proceduri pe baza de radiatii. RMN-ul este inventia moderna care foloseste campul magnetic si unde de radiofrecventa pentru a obtine imagini cat mai clare despre tot ce tine de interiorul unui pacient. Ne referim la organe, tesuturi, celule anormale, tumori maligne, etc. Putem afla lucruri amanuntite si despre starea creierului pacientilor, deci nu trebuie sa-ti faci griji pe viitor.
 
 
RMN-ul este de mare ajutor nu doar pentru pacientii care vor sa-si afle exact diagnosticul pentru a sti cum sa se trateze in timp util.Unele imagini ale RMN-ului ne pot ajuta sa stabilim si prognosticuri, ceea ce este de mare ajutor pentru agravarea bolilor sau parcursul lor. Este usor chiar si pentru medici sa descopere mai usor de ce anume sufera pacientii si sa puna cat mai clar diagnosticul pentru a oferi un tratament potrivit din prima. Pretul poate varia intre 600 - 2000 Lei.
 
 

Cine poate apela la RMN?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu exista o regula anume in acest sens. Nu trebuie neaparat sa suferi de probleme mari de sanatate ca sa apelezi la aceasta procedura. Poti fi un pacient grijuliu care apeleaza o data pe an la aceste proceduri pentru a vedea cum stai cu sanatatea. RMN-ul poate detecta orice problema de ordin intern ai avea si anume:
 
  • Afectiuni craniene – cei mai multi apeleaza la RMN pentru aceste probleme
  • Probleme de vedere sau de auz
  • Probleme cardiovasculare (cheaguri de sange, artere sclerozate, etc)
  • Traumatisme osoase sau articulare
  • Tumori in diferite zone ale corpului – in special pentru zonele greu accesibile pentru investigatii
  • Traumatisme nazale
  • Afectiuni pulmonare
  • Afectiuni ale ovarelor
  • Afectiuni la orice organ intern (colon, splina, ficat, etc)
 
Cu greu se poate gresi un diagnostic in urma RMN-ului, mai ales daca medicul care interepreteaza rezultatele este si foarte priceput.
 
 

Cand primesti rezultatele in urma RMN-ului?

 

Avantajul este ca putem primi rezultate exacte in doar cateva ore dupa investigatii, iar daca ai facut mai multe investigatii complexe poate dura pana la cateva zile. Pe razultate va aparea orice problema daca ea exista, asa ca asteapta-te la precizie! Rezultalele apar sub forma computerizata pentru medic, dar vei primi si tu pozele organelor interne.
 
 

Ce trebuie sa stii inainte de RMN?

 

Exista cateva reguli de care trebuie sa tinem cont, daca nu vrem sa interferam cu precizia rezultatelor finale. Sa nu uitam ca RMN-ul foloseste radiofrecventa asa ca este indicat sa nu ai la tine nici un fel de obiect metalic. Aici intra bijuterii vizibile si mai putin vizibile, chei, ceasuri, accesorii imbracaminte, accesorii de par, accesorii metalice pentru dinti, etc.
 
Un alt aspect important este faptul ca medicul iti poate recomanda sa nu bei si sa nu mananci nimic inainte de RMN pentru a se vedea cat mai clar starea organelor, mai ales daca va folosi substante pentru cresterea acuratetii pe baza de iod. 
 
 

Cui nu i se recomanda RMN-ul?

 

Se pare ca nu oricine poate beneficia de aceste investigatii si anume:
 
  • Persoanele cu probleme mari de inima
  • Persoanele claustrofobe – ce nu suporta spatiile inguste
  • Persoanele ce au tije metalice sau ceva metale in corp (membre, coloana, steriletele la femei, aparate dentare, etc)
  • Femeile insarcinate

Citeste si De ce analizele ies perfect, dar pacientul este tot bolnav?

 

 

Tags:
RMN
investigatii
cand apelam la RMN
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare