Din ce in ce mai multe persoane aleg sa elimine cat mai mult carbohidratii rafinati din meniu si sa-i inlocuiasca cu alimente care au o valoare nutritiva mai mare. Carbohidratii rafinati contin in special calorii goale, care doar incarca stomacul, fara sa aduca cine stie ce beneficii organismului. Nutritionistii considera ca atunci cand ii oferim corpului foarte multi carbohidrati rafinati nu facem decat sa il supunem riscului de ingrasare si imbolnavire. Corpul are nevoie de carbohidrati pentru energie, dezvoltarea muschilor si buna functionare a creierului, insa, daca vrem ca acesta sa functioneze bine trebuie sa ii dam combustibil de calitate.
Ce se intampla cu organismul tau cand incepi sa consumi mai putini carbohidrati rafinati?
Incepi sa slabesti in zona abdominala
Cand nu mai mananci constant paste, paine alba, prajituri si produse de patiserie, primul lucru pe care o sa-l remarci este ca pierzi in greutate, iar grasimea care o sa dispara cel mai repede va fi cea din zona abdominala. De asemenea, cand carbohidratii nu mai sunt alimentul numarul 1 in dieta ta, corpul tau va retine mai putina apa.
Ai mai multa energie
Cand renunti la carbohidratii rafinati si alegi carbohidratii de calitate (fructele, produsele din cereale integrale, legumele, orezul integral, cartofii dulci), starea ta de sanatate va fi mai buna si vei avea mai multa energie. Produsele de patiserie, prajiturile, cornurile si alte asemenea alimente contin foarte mult zahar care dau o energie de scurta durata, pacalind organismul ca a primit ce trebuie.
Ti se va imbunatati digestia
Aveai probleme cu constipatia cand mancai carbohidrati rafinati? Cand incepi sa-i scoti din meniu si consumi mai multe legume, fructe si cereale integrale, tranzitul intestinal isi va reveni, iar problemele digestive vor fi din ce in ce mai rare.
Citeste si 9 idei de gustari sarace in carbohidrati.
Ai un risc mai scazut de a face diabet de tip 2
Daca ii dam pancreasului prea mult de lucru, arunci acesta isi va epuiza resursele de insulina, iar diabetul isi va face simtita prezenta in scurt timp. Pe langa faptul ca un consum mic de carbohidrati rafinati scade riscul de a face diabet de tip 2, diverse studii au aratat ca el scade si riscul de cancer si boli cardiovasculare.
Traiesti mai mult
In urma unor studii s-a aratat ca un consum constant de cereale integrale ajuta la marirea sperantei de viata, deoarece acestea contin nutrienti importanti si fibre care reduc riscul de a face boli cardiovasculare, respiratorii si infectioase. Printre cele mai importante cereale pe care le poti consuma se numara fulgii de ovaz.
Sursa foto: bbcgoodfood.com
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves