Ce se intampla cu corpul tau cand nu faci suficienta miscare

Afectiuni 30.05.2016 Livia Caled
Desi, de multe ori avem impresia ca lipsa de miscare nu are efecte atat de dramatice asupra organismului, la o privire mai atenta, lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Lasat sa stea cu orele pe scaun sau pe canapea, corpul incepe sa se deterioreze la fel ca o masina uitata in garaj.
 
Iata mai jos care sunt cele mai neplacute efecte ale lipsei de miscare:
 
1. Apar problemele cu inima
 
Cand nu faci miscare, circulatia sangelui este incetinita, iar inima nu mai este irigata corespunzator. Acest lucru creste simtitor riscul de boli cardiovasculare. Potrivit studiilor medicale, inima are cel mai mult de suferit cand vine vorba de sedentarism, lucru care explica problemele cardiovasculare si la persoane tinere.
 
2. Muschii isi pierd din fermitate
 
Pentru ca nu iti folosesti muschii, acestia incep sa se atrofieze si te trezesti cu febra musculara chiar si cand cari o galeata cu apa cativa metri sau cand urci doua etaje. Incearca sa faci macar 10 minute de exercitii pe zi, in fiecare dimineata. Mai multe studii au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa faca putin stretching dimineata sunt mai energice si au o stare de sanatate mai buna.
 
3. Sanatatea oaselor este afectata
 
Nici oasele nu sunt mai fericite cand stai prea mult pe canapea, pe scaun sau in pat. Incearca sa nu mai iei liftul de fiecare data, sa iti lasi masina mai departe de birou ca sa mergi si pe jos sau sa te dai jos din autobuz cu o statie mai devreme. Potrivit studiilor, sedentarismul afecteaza densitatea oaselor si le face mai fragile. Cu cat suntem mai sedentari, cu atat riscul de a dezvolta osteoporoza la batranete creste si el. 
 
4. Imunitatea scade
 
Lipsa de miscare are efecte dramatice si asupra imunitatii. Corpul devine mai sensibil la imbolnaviri, iar procesul de vindecare pentru o afectiune banala se intinde pe o perioada mai mare decat trebuie. Incearca sa stai cat mai mult in aer liber, sa faci exercitii zilnic si sa eviti statul prea mult in aceeasi pozitie.
 
5. Starea psihica se deterioreaza
 
Mai multe studii publicate in British Journal of Sports Medicine au aratat ca persoanele care se uita foarte mult la televizor sau stau cu orele la calculator sunt mult mai predispuse la depresie fata de cele care isi petrec timpul liber pe afara sau facand sport. Cu cat stai mai mult pe Facebook sau la televizor, cu atat o sa te deprimi mai tare si o sa ai impresia ca toti cei din jur au vieti mult mai interesante ca a ta. 
 
6. Incepi sa te ingrasi
 
Nu mai e o noutate pentru nimeni ca un stil de viata sedentar duce la ingrasare, in special in zona abdominala. Se pare ca daca nu facem exercitii fizice pe o perioada de cateva luni, corpul nostru incepe sa se deformeze. Cel mai repede se instaleaza burta, apoi isi face aparitia si gusa, iar apoi ne intrebam de ce am ajuns sa aratam asa. 
 
 
7. Ai probleme cu somnul
 
Atunci cand nu faci miscare, sansele sa dormi bine sunt destul de mici. Plimbarile in aer liber, alergatul, mersul la sala sunt perfecte pentru un somn odihnitor si o stare psihica relaxata. 
 
8. Imbatranesti mai repede
 
Studiile au aratat ca persoanele care fac mai mult sport in timpul liber arata cu 10 ani mai tinere fata de cele care nu fac miscare. Medicii recomanda sa te ridici de pe scaun sau canapea la fiecare ora si sa faci putina miscare. 
 
9. Structura creierului este modificata
 
Nu numai activitatea fizica are efecte asupra creierului, ci si inactivitatea. Mai multe studii au aratat ca sedentarismul produce schimbari la nivelul structurii creierului. Se pare ca, un creier care nu este solicitat de miscarea fizica incepe sa imbatraneasca prematur, la fel ca intregul organism. El nu mai primeste suficient oxigen, celulele incep sa moara si apar problemele de memorie.
 
 
 
Tags:
sport
miscare
afectiuni
sedentarism
sedentarism efecte
lipsa de miscare
viata sanatoasa
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare