Ouale sunt fara indoiala unele dintre cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma in fiecare zi. Bogate in proteine si fier, ele confera o stare de satietate pentru multe ore dupa masa. Potrivit ultimelor studii medicale, colesterolul din mancare are un efect infim asupra nivelului de colesterol din sange, iar daca acest colesterol vine din alimente naturale, atunci efectul este cu atat mai mic. In general, medicii recomanda un consum redus de grasimi saturate si alimente procesate, acestea avand un impact direct asupra sanatatii generale a organismului.
Desi galbenusul de ou contine aproximativ 186 miligrame de colesterol, adica 62% din valoarea zilnica recomandata, acest lucru nu duce neaparat la cresterea colesterolului din sange. Potrivit studiilor din acest domeniu, cand consumam alimente bogate in colesterol, ficatul produce mai putin colesterol pentru a echilibra nivelul lui din corp. Asadar, cantitatea de colesterol din organism este influentata foarte putin de cantitatea de colesterol din alimentele pe care le consumam.
Cate oua sunt recomandate pe zi?
In general, este considerat sigur pentru sanatate un consum de 1-2 oua pe zi. Trebuie sa ai grija, insa, la faptul ca nu toate ouale sunt la fel de bune calitativ. Ouale din gaini crescute la sol, hranite cu cereale naturale sunt cele mai sanatoase. De asemenea, daca obisnuiesti sa consumi ouale fierte si nu prajite sau combinate cu multe grasimi, atunci nu ai de ce sa iti faci griji pentru starea ta generala de sanatate.
Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului zilnic de oua?
- ouale sunt bogate in luteina si zeaxantina, doi andioxidanti esentiali pentru sanatatea ochilor, cu efecte dovedite in reducerea riscului de cataracta si degenerare maculara;
- contin colina, un nutrient cheie pentru memorie, concentrare si procesul de invatare;
- contin multe vitamine de tip B care sunt esentiale pentru sanatatea cognitiva, sanatatea parului si a pielii, dar si pentru sistemul nervos;
- sunt bogate in proteine de calite, esentiale pentru masa musculara si sanatatea oaselor;
- deoarece dau rapid o senzatie de satietate si nu au multe calorii, ele ajuta la slabit;
- datorita continutului mare de seleniu, ouale ajuta la intarirea sistemului imunitar si regleaza secretia hormonilor tiroidieni;
- contin vitamina B12, o vitamina esentiala pentru organism, care se gaseste in produsele de origine animala si prea putin in cele de origine vegetala;
- s-a demonstrat ca ouale imbogatite cu Omega-3 scad nivelul de trigliceride din sange;
- mai multe studii au aratat ca un consum de 2 oua pe zi ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) din organism.
In general, medicii recomanda ca ouale, ca orice alte alimente, sa fie consumate cu moderatie. Daca obisnuiesti sa consumi prea multe oua pe zi, atunci vei consuma mai putin din alte tipuri de alimente, si ele importante pentru sanatatea organismului.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves