Patrunjelul arata ideal la orice mancare si asta gratie culorii deosebite de verde crud, dar stiai ca el poate fi un adevarat aliat pentru silueta si sanatate? Parca prea subapreciat este patrunjelul si a venit timpul sa schimbam asta. El nu este doar un simplu dressing pentru salata sau pentru supa. Daca este consumat in moduri cat mai diverse, patrunjelul te poate ajuta in multe moduri si nu intamplator, avand in vedere ca este numit zarzavatul-minune. El contine toti nutrientii necesari organismului, astfel ca nu mai ai nevoie sa dai bani pe diverse suplimente alimentare. Chiar si cand nu stii ce cura de slabire sa alegi, patrunjelul te scoate din dificultate.
Stiai ce nutrienti contine patrunjelul sau zarzavatul-minune?
In societatea actuala se vorbeste despre orice, dar mai putin despre beneficiile patrunjelului pentru organism. Daca proprietatile sale ar fi cunoscute de toata lumea, in mod sigur ar fi consumat mai des. Iata cu ce ne surprinde patrunjelul:
- Continut urias de clorofila – nici nu ne putem indoi de acest aspect, daca este sa ne gandim la culoarea minunata de verde crud; clorofila ajuta la buna oxigenare a celulelor din corp
- 20% proteine – cine spune ca doar carnea sau unele legume contin proteine? Patrunjelul contine proteine vegetale destul de complete pentru producerea enzimelor in organism
- Histridina – este unul dintre cei mai importanti aminoacizi pe care ii contine
- Contine chiar un aport mai mare de vitamine si minerale decat populara lamaie (vitamine din compelxul B-urilor, vitamina C, vitamina A – ideala pentru slabit si tratarea si prevenirea vergeturilor, calciu, fier, mangan, zinc si lista poate continua)
- Uleiuri volatile cu proprietati terapeutice
- Aport ridicat de fibre – nu putem slabi fara ele si nici nu putem avea un sistem digestiv sanatos
- Contine aproape 80% apa – impreuna cu fibrele continute, iti vei stimula si tractul intestinal si vei elimina murdaria si toxinele
Cum sa consumam patrunjelul pentru beneficii?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Patrunjelul te poate ajuta in multe moduri, dar trebuie sa-l consumi in combinatii alimentare cat mai sanatoase. Daca vei presara niste patrunjel pe o carne grasa si prajita, cu siguranta nu vei castiga rezultate.
In cazul in care vrei hrana cruda si revigoranta, sfatul nostru este sa consumi patrunjelul ca atare, dar ai grija sa-l stropesti cu zeama de lamaie sau limeta si sa folosesti 1 lingura de ulei de masline extravirgin. Poti chiar sa pui si o lingura de ghimbir pudra si 1-2 linguri de seminte (ai de ales dintre semintele de chia, semintele de in macinate, seminte de canepa decorticate, etc)
In cazul in care vrei o masa calda, consistenta, dar care sa fie digerata mult mai usor, iti sugerez sa pui cat de mult patrunjel vrei. Ori il presari peste mancare sau in mancarea gatita la abur ori il servesti ca garnitura dupa exemplul anterior. Secretul consumului de patrunjel este sa fie proaspat tocat ca sa furnizeze toti nutrientii necesari.
In cazul in care vrei un medicament pentru regenerarea ficatului, protejarea pancreasului si imbunatatirea digestiei, poti consuma patrunjelul proaspat tocat cu zeama de lamaie si usturoi tocat sau sos tzatziki pe care sa-l prepari din iaurt grecesc degresat.
Daca vrei un mic dejun energizant, consuma iaurt degresat cu patrunjel si hrisca sau tarate de ovaz. Usor de preparat, rapid si foarte sanatos si consistent. Daca vrei un boost de energie sub forma de smoothie, afla ca iti vei curata intreg organismul.
Tine cont ca daca vrei rezultate, patrunjelul trebuie consumat zilnic in cantitati mari pentru cel putin 1-2 saptamani. Intr-o zi vei consuma per total cam 3-4 cani de patrunjel, ceea ce este mai mult decat suficient.
Ce beneficii castigi daca consumi zilnic patrunjel?
Ai vazut anterior cati nutrienti pretiosi are si totusi se gaseste la un pret foarte bun in piete si supermarketuri. Daca il ai in gradina este si mai bine. Iata la ce te poti astepta consumandu-l:
1.Iti cresti rata metabolica prin imbunatatirea digestiei. O digestie lenta nu te va ajuta sa arzi caloriile din mancare. Asta inseamna ca vei slabi usor si repede.
2.Scapi de grasimea abdominala si asta pentru ca iti micsoreaza stomacul in mod natural. Nu vei mai avea acel aspect de burta umflata si balonata.
3.Daca il consumi sub forma de
smoothie vei obtine un elixir minunat pentru ficatul gras, dar iti poti regenera oricum ficatul.
4.Tii la distanta diabetul, colesterolul, bolile cardiovasculare, bolile hepatice si pancreatice.
5.Poti abuza de el, intrucat are un numar prea mic de calorii.
6.Este revigorant si suculent, perfect pentru zilele calduroase.