Ce si cat mancam la dieta

Proportia intre alimente este esentiala in timpul unei cure de slabire, dar si in cursul unei diete normale, dar sanatoase. Scopul este acela de a respecta echilibrul intre proteine, glucide si lipide precum si satisfacerea necesarului zilnic de minerale si vitamine. Afla, deci, ce si cat mananci la dieta!  

Cele mai multe dintre diete se bazeza pe o anumita categorie de alimente, prioritare, dar pentru a slabi sanatos trebuie sa mananci cat mai variat. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Carne sau echivalent. Sunt recomandate doua portii pe tot parcursul zilei, dar trebuie sa alegi mereu tipuri diferite de carne. O portie inseamna de la 100 la 125 grame de peste sau carne slaba (curcan, pui), preparate. Tot aici trebuie incluse si ouale. Doua oua sunt echivalente cu 60 de grame de sunca slaba.

Trei portii de lactate pe zi. O portie poate sa insemne 40 de grame de branza (de preferinta degresata sau slaba, de vaca sau capra), sau 125 de grame de iaurt simplu, sau un pahar de 200 de mililitri de lapte degresat.

Legume trebuie consumate, crude sau preparate la fiecare masa, o portie insemnand intre 200 si 250 de grame, in functie de numarul caloriilor. O portie de cartofi la cuptor nu trebuie sa depaseasca 100 de grame, dar o portie de fasole verde poate sa ajunga la 250 de grame. O portie de mazare trebuie sa aiba 150 de grame, dar o portie de broccoli sau de conopida poate sa mearga si la 300 de grame.  

Fructe proaspete trebuie consumate in doua-trei portii pe zi. O portie inseamna intre 120- 150 de grame greutate neta sau un pahar (de 125 mililitri) de suc. Si in cazul fructelor principiul cantitatii, in functie de valoarea calorica, aplicat la legume se respecta.

Trebuie sa mananci o portie din tipurile de alimente care contin amidon la fiecare dintre cele două mese principale (la micul dejun si la pranz). In categorie intra orezul, cerealele integrale, fasolea, pastele fainoase, painea. O portie este egala cu o felie de paine, respectiv cu 30 de grame, cel mult 120 de grame de cartofi, orez, fasole, catarite preparate.

In ceea ce priveste grasimile cantitatea de unt nu trebuie sa depaseasca 10 grame pe zi, sau o lingura de smantana degresata si doua linguri de ulei vegetal, scrie doctissimo.

Daca te intrebi cat si ce poti manca in cursul dietei, acum ai valorile minime ale unei diete ideale, dar si poportiile ideale intre alimente.

Tags:
Ce si cat mancam la dieta
dieta
alimentatie sanatoasa
fructe
legume
vitamine
minerale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Grajdeanu Mihaela
    1. Grajdeanu Mihaela 21.06.2012 22:11

    Ma numesc Mihaela am 24 de ani si 87 de kg,inaltimia 1,64.asi vrea sa stiu cum sa reusesc sa slabesc in jur de 17 kg,mananc mai mult legume fructe in ultimul timp si nici un rezultat ,paine mananc foarte rar,am ajunsla 87 de kg in 3,4 luni si nu dau jos indiferent de ce as face.ma gandesc ca metabolismul nu functioneaza cum ar trebuie.

  • tabita16
    2. tabita16 29.06.2012 22:45

    ar trebui sa incerci ceva drastic cateva zile apoi sa revi la regimul actual. astfel iti vei alerta organismul si poate vei incepe sa slabesti dinou. eu iti recomand si ceaiul verde. dar asta e doar parerea mea.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare