Ce spun kilogramele despre tine

Kilogramele pe care le ai sau cele de care te chinui sa scapi au in spate o intreaga poveste. Fiecare kilogram ascunde secrete. Afla ce spun kilogramele despre tine.

Reader’s Digest a facut inventarul tuturor amanuntelor mai putin cunoscute care insotesc kilogramele tale.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Silueta ta are o importanta componenta ereditara. Daca acest lucru a fost, pana nu demult, doar o presupunere, studiul genomului uman a dovedit ca exista o gena care este responsabila de tendinta unora de a acumula grasimi. Chiar mai mult, se pare ca exista mai multe gene care sunt responsabile de o anumita predispozitie catre obezitate. Ce spun kilogramele despre tine, prin prisma bagajului genetic? Explica incapacitatea unora de a se mentine la greutatea ideala, in ciuda eforturilor. Dar componenta generica nu trebuie privita ca o condamnare pe viata. Daca constientizezi aceasta problema, un regim de viata echilibrat, controlul aportului de grasimi si multa miscare te pot ajuta sa ramai in limitele normalului.

Densitatea si numarul celulelor grase variaza de la individ la individ. De aici diferentele in ceea ce priveste capacitatea de a slabi si necesitatea de a personaliza dieta in functie de caracteristicile biologice ale fiecaruia.

Nu-ti poti modifica intensitatea arderilor metabolice, in sensul acelerarii lor. Intensitatea mecanismelor metabolice care transforma nutrientii in energie este tipica fiecarei persoane, dupa cum fiecare are un nivel maxim innascut. Aceasta valoare nu poate fi depasita. In schimb, rata arderilor metabolice se poate incetini, in cursul dietelor mult prea severe. Metabolismul functioneaza la un nivel mediu, anumite substante – cafeaua, ardeiul iute, ceaiul verde – avand capacitatea de a intensifica arderile, dar fara a se depasi valoare maxima.

Printre alte lucruri pe care le spun kilogramele despre tine este si acela ca, stresul este un factor care favorizeaza acumularea de grasime, pentru ca stimuleaza, in mod irezistibil, nevoia de carbohidrati si dulciuri.

O mare parte din povestea kilogramelor pe care le ai azi a inceput in perioada vietii intrauterine. Dieta femeilor insarcinate este fundamentala pentru viitorul copil. In cele noua luni de viata intrauterina se modeleaza un om normoponderal sau un viitor obez.

Dulciurile creaza dependenta. Acesta este un adevar, iar mecanismul prin care se creaza si se intretine aceasta dependenta este determinat de capacitatea zaharului de a stimula secretia de dopamina, supranumit si hormonul placerii. O parte din kilogramele tale sunt rezultatul dependentei de zahar.

Antioxidantii au ca efect diminuarea depozitelor adipoase. Mecanismul este destul de simplu. Radicalii liberi sunt responsabili de acumularea de grasime. Antioxidantii reduc sau anuleaza efectele radicalilor liberi, in functie de cantitatea si calitatea lor. Efectul? Limitarea numarului celulelor adipoase si blocarea depuneri lor.

Miscarea limiteaza depunerea de grasimi. In plus dezvolta masa musculara. Ai cel putin doua avantaje. Arderile la nivelul musculaturii sunt mai intense decat cele din tesutul adipos si, in plus, iti asigura o silueta armonioasa. 

Ce mai spun kilogramele despre tine? Daca dormi suficient sau nu. Somnul este unul dintre cei mai buni aliati ai siluetelor frumoase. Mai mult, copiii care dorm suficient reduc riscul obezitatii la maturitate.

Tags:
kilograme
greutate normala
calorii
obezitate
tesut adipos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare