Ce supe dietetice sa gatim in sezonul cald? - acestea nu necesita incalzire

In sezonul cald avem nevoie de hidratare si de multi nutrienti pentru a putea face fata zilelor toride, astfel ca cei mai multi dintre noi consuma salate de cruditati, ice tea si smoothieuri proaspete, dar ce-ai spune de o supa racoritoare care nu necesita incalzire? Avem proasta impresie ca supele se consuma doar cand este frig afara, dar nu este deloc asa. Ele au avantajul ca pot fi adaptate in functie de anotimp. 
 
1.Supa bulgareasca Tarator
 
Cred ca este cea mai racoritoare supa pe care o poti prepara. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
 
  • 1 castravete mare sau 4-5 mai mici – se taie rondele
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 iaurt cu foarte putine grasimi (cel mai bun este cel grecesc)
  • 500 grame de lapte de capra, cocos, migdale sau soia bio – poti incerca si laptele de magarita care este considerat medicament
  • 3-4 cani de apa
  • 2 linguri de ulei de masline 
  • 2 linguri de nuca macinata 
  • Sare si piper dupa gust
  • O mana de marar tocat, dar poti adauga si patrunjel proaspat tocat
 
Poti lasa castravetii in coaja sau nu, depinde de tine. Acestia se taie cuburi sau se lasa rondele, cateii de usturoi se toaca, intre timp se amesteca iaurtul cu laptele sau apa, apoi se adauga si ingredientele ramase si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider 1 ora.
 
 
 
 
 
2.Supa Gazpacho din mix de legume
 
Supa aceasta este “un festival de gusturi si arome” si contine toti nutrientii necesari organismului. Ingredientele necesare sunt:
 
  • 2 rosii mari– 1 rosie se taie cuburi, alta se adauga in blender
  • 1 castravete mediu fara coaja
  • 1 cana de rosii uscate (sunt de cumparat in magazinele bio, plafare, dar le poti usca repde si acasa)
  • Jumatate de ardei gras rosu
  • 1 morcov
  • 1 ceapa rosie 
  • 3-4 catei de usturoi tocati
  • Apa cat doresti – depinde ce textura vrei sa aiba supa
  • Cateva felii de paine uscata  - gatita la cuptor
  • 1 avocado mic – taiat cuburi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet din vin sau zeama de lamaie – intensifica aromele
  • Condiment curry
  • Sare si piper dupa gust
  • Verdeturi
 
Pune intr-un bol mare cuburile de avocado si de la o rosie, restul ingredientelor taiate se adauga in blender pentru a se obtine o pasta groasa, se pune apa dupa preferinte si se orneaza cu verdeturi tocate si crutoane.
 
 
3.Supa acra din cartofi dulci si tarhon
 
In mod normal, la aceasta supa se folosesc cartofii normali, dar varianta cartofilor dulci este mult mai sanatoasa si mai dietetica. Ingredientele necesare sunt:
 
  • 3 cartofi dulci mari
  • 3 cepe galbene
  • 1 ceapa rosie
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de telina
  • 1 ardei rosu
  • 1 galbenus de ou
  • Jumatate de cana de bors acru de casa
  • 3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2-4 litri de apa – depinde ce cantitate de supa vrei sa faci
  • 3 linguri de otet
  • 2-3 linguri de tarhon uscat si maruntit – afla totul despre tarhon!
  • O mana de patrunjel tocat
  • Sare si piper dupa gust
 
Ingredientele se taie cuburi mici. Intr-un vas pune la calit ceapa, telina, morcovul cu 1 ceasca de apa calda, iar cand este gata adauga cartofii si completeaza cu apa. Cand se fac cartofii presara  tarhonul si restul ingredientelor si mai lasa vreo 10 minute pe foc. Intr-un bol separat amesteca galbenusul cu iaurtul si otetul, amesteca bine si adauga in oala. Peste 2-3 minute adauga si borsul acru si condimenteaza.
 
 
4.Supa acra de legume
 
Pentru aceasta reteta foarte simpla ai nevoie de:
 
  • Mix de legume inghetate de bors (450 grame)
  • 1,5 litri apa
  • Jumatate de cana de suc de rosii
  • Jumatate de cana de zeama de varza
  • Condimente dupa bunul plac
  • Verdeturi
 
Legumele se pun la fiert in oala, iar cand apa da in clocot se adauga sucul de rosii. La final se adauga condimentele, verdeturile si zeama de varza.
 
 
5.Supa de dovlecei
 
 
Ingredientele necesare:
 
  • 2 dovlecei mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2 legaturi de patrunjel tocat
  • 2-3 cani de apa
  • Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura chimen macinat
  • 4 frunze de menta
  • Sare dupa gust
 
Dovleceii se pun in oala cand apa clocoteste si se lasa 3 minute. Se lasa la racit si se scurg, apoi se pun in blender cu restul ingredientelor. Nu uita sa pui apa in functie de cum vrei textura.
 
 
 
 

 

Tags:
supe dietetice
supe in sezonul cald
supe ce nu necesita incalzire
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare