Orice bucatar are un moment in care se simte intimidat de multitudinea de uleiuri vegetale din magazin si nu stie ce sa aleaga pentru preparatele sale. De la ulei de cocos, la ulei de in si pana la ulei de alune, nu e de mirare ca a face alegerea potrivita paote deveni o adevarata aventura.
De aceea, am cerut sfatul specialistilor pentru a afla ce ulei este cel mai potrivit pentru mancarurile noastre.
Uleiul de in
Este bun pentru: salate, smoothie-uri, feluri de mancare reci
Doar o lingura de ulei de in iti va furniza 7 grame de acid alpha linolenic, unul din cei trei acizi grasi esentiali Omega 3. In nenumarate studii s-a demonstrat ca Omega 3 este asociat cu o mai buna sanatate a inimii si cu reducerea inflamatiei. Ce este de retinut? Uleiurile boagte in acizi grasi Omega 3, precum cel de in sau de canepa sunt sensibile la caldura, ceea ce inseamna ca nu sunt potrivite pentru gatit.
Uleiul de canepa
Bun pentru: salate, smoothie-uri, preparate reci
Canepa are o reputatie ilicita, insa uleiul obtinut prin presare la rece nu are efectele narcoticelor. Ca si uleiul de in, uleiul de canepa este bogat in acizi grasi esentiali si nu se folosete incalzit termic.
Uleiul de nuci (macadamia, alune de padure, nuci)
Bun pentru: salate, preparate reci, garnisit preparate gatite
Uleiurile de nuci imprumuta aroma lor minunata alimentelor pe care le garnisesc. Pot fi scumpe, insa, o sticluta mica rezista mult timp.
Picura putin ulei de nuci pe pastele din farfurie, orez sau ovaz, in salate sau pe legume coapte sau peste si te vei bucura de un gust desavarsit. In plus, uleiul de nuci este foarte sanatos deoarece este bogat in acizi grasi esentiali, motiv pentru care nici nu suporta prepararea termica.
Uleiul de masline
Bun pentru: orice fel de preparate, pentru sotat, copt, marinat sau prajit.
Uleiul de masline este regele oricarei bucatarii. Este extrem de sanatos si gustos. Dar pe care trebuie sa-l alegi. Specialistii recomanda uleiul de masline extravirgin deoarece este cel mai aromat si contine cei mai multi nutrienti. Este si cel mai scump deoarece provine din prima presa a maslinelor.
Uleiul de cocos
Bun pentru: copt
Uleiul de cocos este la mare moda in zilele noastre si desi nu este o optiune pentru gatitul de zi cu zi, poate reprezenta un inlocuitor excelent al untului in prepararea alimentelor raw vegan, datorita texturii sale. Insa foloseste-l cu mare atentie. Uneiul de cocos este bogat in grasimi saturate ce au fost asociate cu nivelul mare de colesterol. Pentru cei care nu au un istoric familial de boli de inima, poate avea multiple beneficii pentru sanatate. De exemplu, tipul de frasimi descoperite in uleiul de cocos a fost asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina si cu reducerea taliei in dimensiuni.
Uneliurile vegetale (canola, floarea soarelui, samburi de struguri, alune, porump, etc)
Bune pentru: prajit, gatit la temperaturi foarte inalte, rezistent la ardere
Pentru gatitul la temperaturi foarte inalte, foloseste unul dintre uleiurile vegetale de mai sus deoarece sunt rezistente la mai mult de 210 grade Celsius (uleiul de floarea soarelui rezista chiar la mai mult de 260 de grade Celsius).
In timp ce unele cerecetari sugereaca ca uleiurile vegetale pot cauza inflamatii si pot fi asociate cu alte riscuri legate de sanatate, acizii grasi Omega 6, gasiti in aceste tipuri de ulei, sunt de fapt grasimi esentiale superioare grasimilor trans. Asa ca trebuiesc si ele folosite, insa fii atenta sa consumi mereu mai multi Omega 3 decat Omega 6, pentru o buna stare de sanatate.