Nu e niciodata prea tarziu sa te apuci de sport. Indiferent de cat de sedentar ai fost inainte, daca incepi sa alergi in mod constant, rezistenta ta fizica se va schimba, kilogramele in plus vor incepe sa dispara, iar masa musculara se va tonifia.
Alergatul e cea mai simpla maniera in care sa faci activitate fizica. Nu platesti abonament la sala, nu trebuie sa te incadrezi intr-un program, nu ai nevoie de cine stie ce echipament si nu iti impune nimeni in ce ritm sa alergi.
Cu toate astea, a-ti face o obisnuinta din a alerga la 40 de ani nu e acelasi lucru ca la 20. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat muschii tai au nevoie de mai mult timp pentru a-si reveni dupa o sesiune de alergat. Varsta de 40 de ani este varsta la care cu usurinta pot aparea problemele cu genunchii, de aceea trebuie sa eviti sa te fortezi.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa te apuci de alergat dupa 40 de ani?
Incepe cu sesiuni scurte de alergat
Rezistenta fizica creste in timp, asadar nu iti impune sa faci de la inceput mai mult decat poti. Expertii in fitness recomanda ca pentru inceput sa alergi 1-2 kilometri pe zi si sa cresti distanta, putin cate putin, de la o saptamana la alta.
Fa pauze dese
Primele sesiuni de alergat trebuie sa fie de 10-15 minute cu pauze de cate 30 de secunde la fiecare minut de alergat. Dupa o saptamana, poti mari sesiunile de alergat in continuu la 1 minut si jumatate, apoi la 2, apoi la 3 si tot asa.
Nu te forta
Cu siguranta te gandesti ca nu e mare lucru sa alergi 2 kilometri in fiecare zi. Insa, daca ai fost o persoana sedentara, o sa fii surprinsa de cat de putina rezistenta fizica ai. Incearca pentru inceput sa nu alergi in fiecare zi, de 2-3 ori pe saptamana este suficient.
Fa cateva exercitii de stretching inainte de alergat
Incalzirea inainte de efortul fizic este foarte importanta daca nu vrei sa te trezesti cu tot felul de dureri musculare si de articulatii. Fa cateva minute de stretching inainte de fiecare sesiune de alergat. De asemenea, incheie-ti sesiunea de alergat tot cu cateva exercitii de intindere.
Ia-ti pantofi comozi
Partea cea mai importanta a echipamentului de alergat o reprezinta pantofii. Alege-ti unii speciali pentru alergat, flexibili si usori. Pantofii potriviti previn durerile musculare si de articulatii.
Fa si alte tipuri de sport
Ca sa eviti accidentarile si durerile de genunchi, nu te concentra numai asupra alergatului. Ofera-i corpului tau o gama cat mai variata de miscari. Exercitiile de tip yoga, Pilates sau exercitiile cu greutati iti vor ajuta corpul sa fie mai flexibil.
Mananca mai sanatos
Daca tot te-ai decis sa faci miscare, ar fi pacat sa nu iti revizuiesti si dieta. Miscarea si mancarea sanatoasa reprezinta cheia pentru o sanatate de fier. Nu uita, corpul tau are nevoie de nutrienti si odihna pentru a functiona la cote maxime, asadar nu neglija aceste aspecte.
Citeste si E mersul la fel de benefic ca alergatul?
Sursa: prevention.com
Sursa foto: active.com
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves