Tot ce trebuie sa stii inainte de a incepe orice dieta

Toate visam la un corp aproape perfect, de care sa fim multumite, iar unele dintre noi sunt dispuse chiar sa faca mari sacrificii, de la diete drastice pana la zeci de ore petrecute la sala. In timp ce sportul nu prea are cum sa-ti faca rau, dietele drastice, insa, da. Iata ce trebuie sa stii inainte de orice dieta. 

Vizita la nutritionist 
 
Toate informatiile pe care ti le oferim pe dietetik.ro sunt pentru a-ti face o parere despre avantajele si dezavantajele fiecarei diete, insa cum toti suntem diferiti, pentru tine s-ar putea sa functioneze altceva decat a dat rezultate pentru prietena ta. In plus, daca tii diete dupa ureche s-ar putea sa iti faci mai mult rau decat bine. De aceea este important sa faci o vizita unui nutritionist, caci el este cel mai in masura sa-ti recomande ce ti se potriveste. Citeste tot ce trebuie sa stii inainte de a merge la nutritionist
 
Alege o dieta in care crezi
 
Documenteaza-te bine inainte sa alegi o dieta impreuna cu nutritionistul tau. Vezi ce ti se potriveste si ce nu, atat din punctul de vedere al afectiunilor de care poate suferi (afectiunile ale tubului digestiv nu iti vor permite consumul de multe fructe si legume proaspete), cat si al gusturilor tale. Cel mai bun test este sa faci un exercitiu de imaginatie si sa-ti spui sincer daca te vezi mancand asa toata viata pentru ca o dieta este, de fapt, despre a-ti crea un stil de viata echilibrat. 
 
Metoda minune nu exista 
 
Oricat ne-am dori, nu exista o dieta minune care sa te scape de kilogramele in plus peste noapte. O dieta restrictiva inseamna reluarea festinului mult asteptat, imediat cu incheierea ei. In plus, aceste diete drastice iti pot subrezi sanatatea, ceea ce probabil nu iti doresti. 
 
 
Slabitul treptat 
 
Ca sa slabesti sanatos inseamna sa scapi de grasime treptat, iar asta sa se intample in perioade de scadere in greutate care sa alterneze cu unele de mentinerea greutatii. Specialistii considera ca fiind optima o scadere ponderala de 0,5-1 kilograme pe saptamana, 3-4 kilograme pe luna, iar intreruperea dietei trebuie sa se faca treptat.
 
Adolescentele, primele victime 
 
Daca esti adolescenta sau ai acasa o fata aflata la pubertate, mare atentie, caci aceasta este varsta cu cele mai multe capcane din punctul de vedere al aspectului fizic! Adolescentele apeleaza la diete drastice, la diuretice si purgative si ajung la boli digestive, lesin sau alte complicatii. Potrivit Asociatiei pentru Prevenirea si Tratarea Tulburarilor de Alimentatie, peste 400 000 de persoane din Romania sufera de o tulburare vizibila de alimentatie (anorexie, bulimie sau EDNOS), una din 100 de adolescente (10-19 ani) sufera de anorexie nervoasa si, probabil (tinand cont ca multe cazuri nu sunt declarate) 1 din 5 femei sufera de bulimie (20%).
 
Alege o perioada potrivita 
 
Nu incepe o dieta intr-o perioada in care esti foarte solicitata intelectual sau fizic pentru ca iti va da o stare de slabiciune mai ales in primele zile si pe fondul oboselii acumulate s-ar putea sa apara complicatii nedorite. Cel mai bine ar fi sa incepi dieta pe perioada concediului sau a vacantei.
 
Nu fugi de sport 
 
Nicio dieta nu va da rezultate multumitoare, cel putin din punctul de vedere al sanatatii, daca nu este insotita si de miscare fizica. Probabil ai auzit peste tot ca pentru o viata sanatoasa este recomandat sa faci cel putin 30 de minute de miscare fizica, dar daca vrei sa ai muschii tonifiati, trebuie sa treci pe la sala sau sa iesi in parc cel putin de 3 ori pe saptamana. 
 
Foto: Hepta
Tags:
dieta
sanatate
sport
alimentatie
nutritionist
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare