Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cumperi crema de plaja

Nu te baza pe faptul ca ti-a mai ramas ceva crema pentru plaja de anul trecut, caci s-ar putea sa fie expirata. Daca tot te duci la cumparaturi, iti facem o lista cu ce ai nevoie ca sa fii in siguranta vara asta.

Cele mai multe creme de plaja au inscriptionata recomandarea producatorului de a fi folosite numai 12 luni de la deschidere, asa ca incearca sa-ti amintesti cand ai folosit pentru prima data crema de anul trecut si verifica data de expirare. Ingredientele active isi pierd eficienta dupa aceasta perioada, asa ca protectia ta in fata razelor solare s-ar putea sa fie zero. 
 
Stii deja ca expunerea pentru timp indelungat la soare iti creste riscul de imbatranire prematura, ba chiar de boli ale pielii. Cea mai buna solutie este sa folosesti creme cu factor de protectie, dar si aici trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Un studiu din America a testat 1.700 de produse din aceasta categorie, aflate pe piata, si a descoperit ca 80% contineau ingrediente daunatoare sau ofereau protectie inadecvata. 
 
Iata ce trebuie sa stii cand pleci la cumparaturi: 
 
1. Foloseste o crema de plaja naturala pe baza de minerale 
 
Sarurile minerale de origine 100% naturala reflecta razele ultraviolete, actionand ca o oglinda, fara a-si modifica structura si fara a elibera radicali liberi in organism. Astfel, razele soarelui nu penetreaza pielea deloc, asa cum se intampla in cazul filtrelor chimice.
 
Principalele ingrediente pe care le contin cremele pe baza de minerale sunt oxid de zinc sau dioxid de titan. Cel mai intalnit ingredient din cremele de plaja de care ar trebui sa te feresti pe cat de mult posibil este oxybenzone. 
 
 
 
2. Foloseste produse de machiaj cu SPF 
 
Chiar daca nu petreci mult timp afara, tot ai perioade in care treci prin soare, asa ca ar fi bine sa folosesti cateva produse de makeup cu SPF, cum ar fi o crema de fata, un fond de ten si un balsam de buze. 
 
Nu te increde in eticheta pe care scrie ca produsul contine minerale, ci uita-te cu atentie in tabel ca sa fii sigura ca nu exista ingrediente daunatoare. Exista aplicatii pe care le poti folosi pentru a-ti spune exact ce sunt si ce fac ingredientele cu denumiri complicate. Fereste-te de parabeni, polietilena si parfumuri. 
 
3. Evita cremele cu vitamina A 
 
Potrivit celei mai recente cercetari intreprinse de FDA, vitamina A trebuie consumata direct, prin alimente, dar nu aplicata pe piele. Aceasta, in prezenta soarelui, creste riscul de dezvoltare a tumorilor canceroase la nivelul pielii. 
 
4. Orice factor de protectie peste 50 nu are niciun efect in plus 
 
Multe creme de plaja au un factor de protectie de peste 50, dar aceasta nu este decat o strategie de marketing pentru ca nu este decat o diferenta foarte mica intre cremele cu factor 50 si cele cu 100. Daca folosesti o crema SPF 100 nu inseamna ca o aplici o singura data si gata. 
 
 
5. Fereste-te de cremele de plaja sub forma de spray 
 
Chiar si cea mai buna crema cu minerale trebuie aplicata direct pe piele, nu inhalata. In plus, atunci cand crema este pulverizata, exista sanse mari sa nu acopere pielea in totalitate.
 
Foto: Hepta
Tags:
crema
plaja
SPF
mare
soare
cancer de piele
protectie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare