Ce trebuie sa stim despre pectina
Exista de fapt mai multe tipuri de pectine intrebuintate in industria alimentara.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
E440a (i): Pectine
E440a (ii): Pectat de sodiu
E440a (iii): Pectat de potasiu
E440a (iv): Pectat de amoniu
E440b: Pectin? amidic?
In stare naturala il gasiti in cantitati mai mari in portocale, gutui, mere, dar de fapt cam toate fructele contin pectina – nimic altceva decat un polizaharid acid. Pectina folosita in industria alimentara se extrage din pulpa de mar si din coji de portocale.
De semenea, se folosesc pe scara larga si saruri ale acidului pectic: pecta?ii de sodiu, potasiu ?i amoniu. Prin tratarea pectinei cu amoniac se obtine pectina amidic?.
Toate aceste substante servesc ca emulgatori, stabilizatori si agenti de ingrosare pentru marmelade, jeleuri de fructe, siropuri… si va las sa cautati si altele cand ajugeti la raionul de dulciuri. Dar nu o cautati numai acolo! Datorita efectului de ingrosare, pectina da senzatia de satietate, de aceea se foloseste in produsele destinate dietei.
Nu exista o doza maxima zilnica recomandata, dar trebuie sa stiti ca pectina, folosita atat de des ca agent de ingrosare, poate provoca unele probleme intestinale cand se consuma in cantitati foarte mari. Mai mult, uneori fermenteaza.