Ceai de plante

A doua, cea mai populara bautura din lume, dupa apa este ceaiul din plante. Ceaiul, popular indiferent de meridian, nu este doar o placere, ci un real beneficiu adus sanatatii. La nivel mondial, cele mai savurate ceaiuri sunt cel negru, alb, verde ori de plante.

  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ceaiul negru reprezinta 75% din ceaiul baut la nivel mondial. Acesta este si tipul de ceai cu cea mai mare concentratie de cafeina, aproximativ 40 de miligrame la o ceasca. Pentru comparatie, o ceasca de cafea are undeva intre 50 - 100 de miligrame de cafeina.

In ceea ce priveste efectele sale benefice, pe primul loc se afla cantitatea mare de antioxidanti, cei continuti de acest tip de ceai avfand capacitatea de a scadea in mod foarte eficient concentratia de colesterol din sange. Cercetarile au aratat ca cel putin trei cesti de negru pe zi micsoreaza riscul de atac cerebral cu 21%.

Ceaiul verde are o aroma delicata, concentratia de cafeina fiind mai mica, respectiv de 25 de miligrame la o ceasca. Este produs din acelasi tip de planta ca si ceaiul negru, dar daca in cazul acestuia procesul de fermentare este finalizat, in cazul ceaiului verde fermetarea este oprita intr-o faza primara. In ceea ce priveste efectele benefice, ceaiul verde contine catehine, respectiv pe cele numite EGCG, despre care se stie ca protejeaza de o serie intreaga de boli, de la cancer la boli de inima. Un studiu a aratat ca o ceasca de ceai verde pe zi scade riscul bolilor cardiovasculare cu 10%.

Ceaiul Oolong este similar cu ceaiul negru, dar este fermentat pentru un timp mai scurt, ceea ce ii confera un gust mult mai bogat si o aroma speciala, foarte apreciata. Acesta con?ine aproximativ 30 de miligrame de cofeina intr-o ceasca. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate acest de tip de ceai este ideal in dieta, pentru ca intervine foarte activ in procesul de ardere si mobilizarea a depozitelor de grasimi. Oolong activeaza o enzima responsabil? pentru dizolvarea trigliceridelor, sub forma de grasimi alimentare, care este stocat in celulele de grasime. Un studiu a aratat ca persoanele care beau constant acest tip de ceai ard mai multe calorii, comparativ cu cei care beau doar apa.

Ceaiul alb are cea mai mica cantitate de cofeina. Frunzele de ceai sunt culese tinere, iar concentratia de cafeina este mult mai mica, de circa 15 miligrame la o ceasca. In schimb are o concentratie foarte mere de antioxidanti si substante benefice. Ceaiul alb este ideal in cazul celor care sufera de diabet. Studiile de specialitate au dovedt ca acest tip de ceai, consumat cu regularitate, imbunatateste toleranta la glucoza si reduce colesterolul rau.

Ceaiul aromat este facut din oricare din variante de ceai de mai sus in care se adauga arome naturale: scortisoara, coaja de portocala, levantica si altele. Unele ceaiuri aromate contin amestecuri de ceai vede, Ooling si ceai negru. Ceaiurile aromate au acelasi nivel de antioxidanti, precum si aceleasi beneficii pentru sanatate ca si ceaiurile de baza. In functie de aroma naturala folosita cantitatea de antioxidanti poate sa creasca fara de cea existenta in ceaiul de plante de baza, scrie Real Simple.

Tu cel fel de ceai de plante bei?

Tags:
Ceai de plante
ceai negru
ceai verde
dieta pentru scaderea in greutate
antioxidanti
alimentatie sanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare