Ceaiurile din plante, arme cu doua taisuri?

Cui nu-i place un ceai din plante aromate. Dar prea putini sunt cei care, inainte de a savura, intr-o zi mohorata ca asta, o ceasca de ceai stiu exact care sunt efectele pe care substantele din ierburile pentru ceai le au asupra organismului.

Multe din ceaiurile din plante actioneaza ca adevarate medicamente care au efect direct si imediat fie asupra celulei nervoase, fie asupra altor organe - ficat, rinichi, inima si altele. Unele dintre cele mai populare ceaiuri din plante determina cresterea tensiunii arteriale, a pulsului, pot provoca stari de ameteala, crampe sau diaree. Exista ceaiuri care, in cazul in care se depasesc doze chiar mici, pot provoca halucinatii sau pot avea alte efecte asupra starii de spirit.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Efecte de acest gen nu trebuie sa mire, in conditiile in care o mare parte din medicamentele pe care le consumam in mod uzual sunt preparate din substante extrase din plante, iar jumatate dintre medicamente au in componenta ingrediente active extrase din plante. Exact din plantele din care facem ceai scrie Yahoo Shine. Concluzia este ca plantele nu sunt doar niste ierburi fara efect, sunt medicamente, iar in unele dintre concentratia de principii active este foarte mare, cu mult peste cea inclusa in pilule. 

Nu in ultimul rand, ceaiurile din plante pot contine o multime de impuritati si componente active cu o varietate de efecte adverse posibile. Tocate, amestecate aceste impuritati sunt insesizabile. Foarte importanta este si cantitatea de ceai folosita. Regula este valabila si daca este vorba despre ceaiuri de plante sau de ceai verde, negru sau alb. In consecinta este de dorit ca indiferent de tipul de ceai pe care il folosesti, sa respecti doza recomandata si numarul de ceaiuri indicate pentru o zi.

Ceaiul de ginseng, de exemplu stimuleaza intens glanda tiroida si cea suprarenala ceea ce determina o crestere a tensiunii si a pulsului. Unele dintre ceaiurile de plante anuleaza sau intensifica activitatea unor medicamente.  

Ceaiurile din plante pot contine doar un ingredient activ, dar pot ajunge si pana la 20 de alte substante cu efect asupra organismului, substante continute in frunze si flori.

Solutia la indemana este sa-ti consulti medicul sau sa intreb farmacistul despre efectele reale si doza recomandata de ceai din plante, ca sa stii daca iti este cu adevarat util sau din contra. 

Pentru marii amatori de ceai, o consolare, exista si ceaiuri perfect sigure. Acestea sunt ceaiul de iris, lamaita, anason, macese, zmeura si citronela.

Tags:
Ceaiurile din plante
arme cu doua taisuri
ceai
ceai alb
ceai din plante
nutritie sanatoasa
medicamente
substante active
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare