Cei mai buni indulcitori
Dulciurile sunt un rau necesar. Vrem nu vrem trebuie sa recunoastem ca vrem sa mancam dulce si ca dulcele este o bucurie pentru psihic. Toata lumea stie ca zaharul, siropul de porumb, splenda (zaharul sintetic), siropul de agave, aspartamul fac parte din categoria celor mai rai indulcitori. Din fericire exista si cei mai buni indulcitori. Depinde doar de tine ce alegi si in ce cantitati ii consumi.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Stevia este in topul celor mai buni indulcitori. Contine zero calorii, iar derivatele din Stevia, denumit Truvia (un indulcitor facut in parte din extract de Stevia combinat cu zahar din alcool), este folosita in preparatele dietetice si nu numai. Singura grija este aceea de a folosi extractele naturale, nu pe cele care provin din culturi de plante modificate genetic. In mod normal - si corect, etichetele trebuie sa explice aceste detalii.
Xilitol, sorbitol si eritritol sunt preparate naturale dulci rezultate printr-un proces de fermentare a porumbului sau a trestiei de zahar. Acestea contin mai putine calorii decat indulcitori, iar gustul dulce este asociat cu o senzatie metolata. Sunt utili in prevenirea cariilor si daca nu sunt cosumate in exces - situatie in care pot duce la unele tulburari digestive, nu aduc prejudicii.
Mierea naturala, din surse locale este unul din cei mai buni si mai sanatosi indulcitori. Are fructoza naturala si, in plus contine enzime si antioxidanti pretiosi. In plus o lingurita cu miere are mai putine calorii decat o lingurita de zahar. Mierea nu trebuie fiarta si nici incalzita la temperaturi mari pentru ca pe langa fatul ca isi pierde o parte din beneficii poate dezvolta compusi toxici.
Melasa este pe lista celor mai buni indulcitori si este utila mai ales in dieta copiilor. Este bogata in fier, potasiu, calciu. O lingura de melasa are mai mult fier decat 100 de grame de carne rosie. Melasa este un produs rezidual in procesul de fabricare al zaharului. Cea mai buna este melasa neagra, care are si cea mai mica valoare calorica, in conditiile in care este foarte bogata in nutrienti.
Siropul de artar, desi trebuie conumat cu moderatie este un indulcitor foarte sanatos. Previne bolile de inima si este mai putin caloric decat mierea si melasa. Siropul de artar contine circa 54 de compusi cu efecte benefice, care previn cancerul, combat inflamatiile si sunt utile in prevenirea diabetului de tip 2. Singura conditie este aceea de a folosi sirop de artar adevarat, scrie rodale.
Acum stii ce sa alegi. Noua ne place melasa si mierea. Tu ce folosesti?