Cei mai rai indulcitori

Zaharul este unul din cele mai daunatoare alimente. Exista alternative sanatoase pentru zahar, pe care care le recomandam cu incredere. Din pacate nu doar zaharul se afla pe lista cu cei  mai daunatori indulcitori. Iata lista completa cu indulcitori pe care este bine sa-i excluzi din alimentatia ta sau, macar, sa-i eviti.

Aspartamul
Nectarul de agave
Sucraloza
Zaharul
Siropul de porumb

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Aspartamul este un indulcitor chimic comun, folosit in bauturile acidulate light si in alimentele cu un continut caloric redus. Aspartamul produce dureri de cap si o stare generala proasta dupa ce consuma constant produse care contin aceasta substanta.

Amestecat cu un colorant popular, de culoare caramel, aspartamul este toxic mai ales pentru celulele nervoase. Si de parca asta nu este suficient, aspartamul adaugat in bauturile acidulate light duce la cresterea cu 500% mai rapida a circumferintei taliei. Iar un alt studiu a aratat ca metabolismul uman descopune aspartamul in formaldehida, o substanta recunoascuta ca avand efecte cancerigene.

 

Nectarul de agave contine 70-90% fructoza, mai mult chiar decat siropul de porumb despre care se afirma ca are cel mai ridicat continut de fructoza. Foarte grav este faptul ca multa lume crede despre nectarul de agave ca este un indulcitor sanatos. Chiar daca acesta nu provoaca o crestere brusca a glicemiei, fructoza din el se duce direct la ficat, unde este transformata intr-o forma de grasime din sange cunoscuta sub denumirea de trigliceride, iar aceasta creste riscul de boli cardiovasculare.

Continutul ridicat de fructoza creste rezistenta celulara pentru insulina ceea ce duce la aparitia diabetului de tip 2, mai ales in cazul unui consum constant de sirop de agave. Desi este departe de a fi un indulcitor sanatos, siropul de agave poate fi consumat din cand in cand ca atare, dar trebuie evitate bauturile si alimentele indulcite cu acesta.

In urma cu circa 100 de ani, oamenii consumau cam o lingura de zahar pe zi, dar astazi consuma in jur de sapte linguri zilnic.

 

Sucraloza, cunoscuta sub numele de Splenda, este procesata prin folosirea clorului. Indulcitorul trece prin organismul uman si ajunge in statiile de tratare a apei reziduale, iar oamenii de stiinta se tem ca acesta ar putea schimba obiceiurile de hranire ale organismelor si interfera cu fotosinteza, ceea ce ar pune in pericol intregul lant alimentar.

Zaharul nu poate sa lipseasca din aceasta lista cu cei mai rai indulcitori. Zaharul contine 50% glucoza, substanta care face glicemia sa creasca brusc, si 50% fructoza, care se duce direct la ficat, iar cantitatile mari consumate duc la obezitate si alte boli. Zaharul este ascuns in multe produse, de la unele sucuri si cereale pana la unele tipuri de paine si condimente. Daca folosesti zaharul in special pentru a indulci cafeaua, poti incerca diverse branduri de cafea pana cand gasesti una care iti place fara zahar. Sau poti pune cateva picaturi de miere in ea. Iar cand folosesti zahar, de preferat ar fi sa fie organic, ca sa eviti reziduurile de pesticide si eventualele culturi modificate genetic. In plus, alege un zahar mai putin procesat, cum ar fi cel turbinado. Chiar daca si acesta este tot in categoria indulcitorilor rai, macar mai are si ceva minerale.

Siropul de porumb este considerat responsabil de cresterea exploziva a numarului oamenilor supraponderali. Siropul de porumb a fost introdus pe piata acum 30 de ani, acesta fiind momentul incepand de la care oamenii au inceput sa aiba probleme serioase cu greutatea. Siropul de porumb este cel mai daunator lucru si este adaugat intr-o serie larga de produse procesate, inclusiv in unele tipuri de paine, de iaurturi, de ketchup sau de sosuri pentru salate. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza este stocat indeosebi in ficat, sub forma de grasime, scrie Ridale.

Solutia este simpla: limiteaza consumul acestor substante. Exclude complet din alimentatie unele dintre ele. Alege mereu ceea ce consumi dupa ce citesti etichetele produselor. Evalueaza corect si informeaza-te permanent. Sanatatea trece prin farfurie, iar cei mai rai indulcitori o saboteaza! 

Tags:
Cei mai rai indulcitori
aspartam
zahar
sirop de agave
indulcitori
calorii
obezitate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • ion
    1. ion 14.05.2014 17:42

    Indulcitorul Panela este una din alternativele sanatoase ale zaharului, el fiind total natural -obtinut din suc din trestie de zahar deshidratat, nerafinat si integral (pastreaza in continut vitaminele si mineralele necesare organismului) si se poate utiliza zi rece si cald (prin fierbere nu-si schimba calitatile si gustul). Atentie- nu este hipoglicemic si hipocaloric dar are o sumedenie de beneficii : furnizeaza energie organismului, intareste sistemul imunitar, este un bun cicatrizant.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare