Este deja stiut faptul ca trebuie sa evitam consumul de grasimi daca vrem sa slabim si apoi sa ne mentinem silueta, dar in ultimii ani se pune tot mai des accentul si pe evitarea carbohidratilor. De ce? Pentru ca au aceleasi consecinte precum grasimilile sau chiar mai rau. Adevarul se poate spune ca este undeva la mijloc. Exista putine alimente despre care se poate spune ca nu ingrasa deloc, indiferent in ce cantitate le-am consuma. Pana si produsele dietetice si sanatoase pot ingrasa, daca sunt consumate in exces si la ore nepotrivite. Depinde de noi sa alegem cele mai bune alimente si sa le consumam corect.
Este clar ca grasimile, zaharul, sarea si carbohidratii ingrasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le scoatem complet din alimentatie. Exista varianta sanatoasa la fiecare categorie alimentara nesanatoasa. De exemplu, exista grasimi sanatoase precum avocado, uleiul de masline, pestele, indulcitorii naturali precum stevia, siropul de artar sau melasa, iar carbohidratii sunt de 2 tipuri, anume carbohidrati simpli si complecsi.
Ce sunt mai exact carbohidratii?
Pentru a consuma corect carbohidratii, trebuie mai intai sa ne informam despre ei. Cert este ca organismul are nevoie de ei pentru a avea un aport ridicat de enrgie pe tot parcursul zilei si pentru a mentine senzatia de satietate cat mai mult timp cu putinta. Exista chiar diete eficiente si populare in lume, care functioneaza pe baza consumului de carbohidrati buni.
Despre carbohidrati se poate spune ca sunt “combustibilul” organismului. Ei trebuie sa aduca energie, satietate, vitamine, minerale si fibre si este obligatoriu sa se consume mereu cu o cantitate mica de proteine, pentru efecte si mai bune. Spuneam anterior ca exista 2 tipuri de carbohidrati. Cei simpli si cei complecsi. Carbohidratii simpli sunt cei care sunt tranformati in grasime, pe care corpul o va inmagazina la nivelul ficatului si in dievsre alte zone ale corpului. Acest lucru se intampla din cauza ca acei carbohidrati rai ofera calorii goale, nu aduc deloc nutrienti si vor fi intr-o cantitate mult prea mare pentru organism, motiv pentru care sunt inmagazinati. Astfel apare grasimea corporala, celulita si retentia de apa. Carbohidratii rai de care trebuie sa te feresti sunt urmatorii:
- Mezelurile (contin grasimi nesanatoase, resturi care nu au ce cauta, cantitati enorme de zahar si sare)
- Produsele procesate de regula
- Cerealele frumos ambalate sunt pline de zahar
- Painea alba
- Faina alba
- Produsele de patiserie
- Pizza
- Pastele
- Deserturile nesanatoase
- Ciocolata
- Sucurile carbogazoase
- Sucurile din fructe, care numai naturale nu sunt (contin mult zahar)
- Biscuitii de tot felul
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Daca tot am vorbit despre carbohidratii rai, a venit randul sa vorbim si despre cei complecsi sau buni de care organismul are nevoie. Acestia nu sunt transformati imediat in energie, ci treptat, motiv pentru care ofera energie si satietate pentru cateva ore bune. Acest lucru este de dorit in orice dieta. Sa mananci o portie mica de mancare, sa te saturi repede si sa slabesti pentru ca nu vei resimti prea devreme pofta de mancare. Ei aduc mai multe beneficii pe langa cele mentionate si anume:
- Previn apartia bolilor cardiovasculare (nu se poate spune la fel si in cazul carbohidratilor rai)
- Imbunatatesc digestia gratie aportului ridicat de fibre
- Aduc vitamine, minerale si alti nutrienti organismului
- Accelereaza metabolismul
- Imbunatatesc functiile creierului pentru o mai buna concentrare
- Normalizeaza glicemia
Exemple de carbohidrati buni ar fi:
- Spanacul
- Fasolea
- Semintele de quinoa
- Orezul integral, brun, negru, rosu
- Cerealele din tarate de ovaz
- Painea din tarate de ovaz
- Dulciurile raw vegane
- Cartoful dulce
- Hrisca
- Lintea
- Nautul
- Orice alte legume
Asta nu inseamna ca poti face abuz de ele si le poti consuma la orice ora, pentru ca inevitabil se vor depune cateva kilograme in plus, iar celulita isi va face aparitia.
Cand sa consumam carbohidratii buni?
Evident, nu seara, pentru ca nu avem nevoie nici de satietate si nici de energie daca ne pregatim de somn. Cel mai potrivit moment este dimineata, la micul dejun cand organismul are nevoie de energie pentru a incepe ziua bine. Senzatia de satietate trebuie sa ne tina macar pana la amiaza. Dimineata poti consuma terci de hrisca, naut sau tarate de ovaz cu lapte de migdale sau de cocos cu bucati de fructe sau o salata cu legume. Un alt moment al zilei ar fi pranzul. Poti consuma quinoa cu legume si verdeturi, o supa de legume si carne slaba, etc. Mai poti consuma carbohidrati inainte si dupa antrenament pentru energie.