Humusul din naut este cat se poate de sanatos, gustos si satios si este specific Orientului Mijlociu. Daca nu l-ai incercat pana acum, trebuie neaparat sa-l incerci. A ajuns popular peste tot in lume, iar tara noastra nu putea fi o exceptie. Este consumat de vegani, vegetarieni, de cei care vor sa slabeasca si sa-si mentina silueta, dar si de catre cei care pur si simplu vor sa aiba un stil de viata sanatos. Trebuie sa recunoastem ca nu degeaba humusul este atat de hranitor, avand in vedere ca nautul este ingredientul de baza si contine toti nutrientii necesari organismului, respectiv, carbohidrati buni, proteine vegetale de calitate superioara, aminoacizi, minerale si vitamine. Doar 2-3 felii cu humus sa consumi si te-ai saturat instant, dar daca tii la silueta si vrei sa slabesti sau sa nu acumulezi si mai multe kilograme, atunci poti folosi jumatati sau felii de legume crude.
Pentru a prepara humusul din naut ai nevoie de blender in care sa adaugi toate ingredientele specifice retetelor dorite. Cert este ca nautul trebuie sa fie gatit, iar restul ingredientelor pot fi si crude.
1.Humus clasic de naut
Ingrediente:
• 2-3 conserve de naut gata gatit sau poti fierbe tu acasa 2 cani de naut sau fasole garbanzo
• 8 catei de usturoi faramitati
• 3-4 linguri de ulei de masline
• 4-5 linguri de seminte de susan
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingurita de bicarbonat
• 1 lingura de curry, boia iute sau boia dulce
• 2-3 linguri de otet
2.Humus a la grec
Ingrediente:
• 1 cana de naut fiert sau o conserva de naut – adauga mai mult naut daca vrei o cantitate mai mare
• Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 3 linguri de ulei de masline
• 5-6 catei de usturoi
• 1 lingura de rozmarin
• 1 lingura de oregano
• 1 ceapa rosie medie
• 1 lingurita de busuioc uscat
• 1 lingurita de menta uscata
• 1 legatura de patrunjel – decorare
• 1 legatura de marar – decorare
• Cateva rosii cherry – decorare
• 2-3 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
3.Humus din naut si ardei copt
Ingrediente:
• 1-2 conserve d enaut gata gatit sau 1-2 cani de naut pe care sa-l gatesti acasa
• 2-3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 2 ardei grasi rosii copti
• Zeama de la jumatate de lamaie mica
• 1 lingurita de fulgi de chilli sau 2 ardei iuti, dar fara samburi
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 3 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
• Patrunjel – decorare
• Marar – decorare
• Rosii cherry – decorare
4.Humus taranesc din naut
Ingrediente:
• 1 conserva sau o cana de naut
• 1 telina fiarta
• 2 morcovi fierti
• 7-8 catei de usturoi
• Zeama de la jumatate de lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 1 lingura de otet
• Verdeturi – decorare
5.Humus din naut si dovleac
Ingrediente:
• 1-2 cani sau conserve de naut
• 2 felii de dovleac copt la grill sau la cuptor
• 2-3 linguri de zeama de lamaie
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de seminte de susan
• 2-3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi – optional
• Sare dupa gust
6.Humus din naut si sfecla rosie
Ingrediente:
• 1-2 cani sau conserve de humus
•
2 sfecle rosii medii – coapte la grill sau cuptor -
vezi aici 10 moduri delicioase de a consuma sfecla rosie
• Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de otet
• Zeama de la jumatate de lamaie
• Jumatate de ardei gras rosu
• 1 lingurita de ghimbir dat prin razatoare
• 2-3 catei de usturoi faramitati
• Patrunjel – decorare
7.Humus din naut in stil arabesc
Ingrediente:
• 1 conserva sau o cana de naut
• 1 conserva de tofu afumat
• 1 cana de spanac
• 1 lingura de boia iute sau curry
• 2 linguri de zeama de lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 3 linguri de ulei de masline
• 2 ardei iuti, dar fara samburi
• Ierburi aromatice – coriandru, oregano
• 1 lingurita de fulgi de chilli
• 2 lingurite de otet
8.Humus din naut in stil libanez
Ingrediente:
• 1-2 conserve de naut
• 4 – 5 linguri de seminte de susan
• 3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 2 linguri de miere de albine bio
• 1 lingurita de chimen
• 2 linguri de patrunjel tocat
• 1 lingura de marar tocat
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!