Cel mai gustos si practic mod de a consuma vinetele este fara indoiala salata cremoasa care este destul de populara si la noi, dar ea de fapt este inspirata din tarile mediteraneene si orientale. Este o mancare rapida, sanatoasa si slab calorica daca folosesti doar ingrediente sanatoase si rezista destul de mult in frigider. Cand nu ai chef sau timp de gatit, salata cremoasa de vinete este salvarea ta. Gustul este divin asa ca nu are rost sa insistam pe aceasta idee. Pentru ca este o salata atat de populara, exista multe variante in care poate fi pregatita, dar orice ai alege dureaza putin si este cat se poate de gustos. Iti prezentam in randurile urmatoare cele mai interesante retete de salata de vinete si suntem siguri ca vei ramane surprins pentru ca nu stiai astfel de combinatii alimentare. Salata de vinete nu are cum sa fie banala niciodata si totusi se pregateste atat de usor! Vinetele se rumenesc la cuptor, grill sau gratar sau chiar flacara de la aragaz.
1.Salata de vinete Baba Ganoush in stil clasic
Ingrediente:
• 1-2 vinete – se coc la grill sau cuptor si apoi se curata de coaja
• 3-4 linguri de sos tahini
• Zeama de la o lamaie
• 1 lingurita de turmeric
• 5 catei de usturoi faramitati
• Sare si piper cayenne dupa gust
• 2-3 linguri de otet
• 3 linguri de ulei de masline – se decoreaza
• 1 legatura de patrunjel faramitat – decorare
Vinetele se curata de coaja si apoi se faramiteaza cu furculita sau la blender. Daca alegi prima varianta vei obtine o salata cu textura mai tare si mai consistenta, iar la a doua varianta o textura ca de sos. Peste vinete se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine.
2.Salata de vinete siriana
Ingrediente:
• 2 vinete mari – se rumenesc si se curata ca in sfaturile anterioare
• 7 catei de usturoi faramitati
• 1 rosie care se taie marunt
• 1 legatura de patrunjel proaspat faramitat
• 4-5 nuci sau migdale – se taie marunt
• 3 linguri de rodie
• 2 linguri de zeama de lamaie
• Sare si piper dupa gust
3.Salata de vinete colorata in stil grecesc
Ingrediente:
• 2 vinete mari coapte
•
2 linguri de sos tahini - vezi
aici cum prepari tahini sau pasta de susan
• Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 6-7 catei de usturoi faramitati
• 3 linguri de zeama de lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de seminte la alegere (chia floarea-soarelui, pin, mac, etc.)
• Piper cayenne sau condiment curry (dupa gust)
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 lingura de otet
Pentru decorare vei pregati o salata din:
• 2 legaturi de patrunjel proaspat faramitat
• Jumatate de castravete englezesc sau 2-3 mici – se taie marunt
• 1 rosie medie sau mare – se taie marunt
• O mana de frunze de salata
• 3-4 linguri de zeama de lamaie
• 2 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
Intai se prepara la blender primele ingrediente si abia apoi se presara salata.
4.Salata de vinete ca in Ierusalem
Ingrediente:
• 2 vinete mari coapte
• 1 rodie
• 1 cana de patrunjel proaspat faramitat (adauga si 2 cani daca iti place)
• Zeama de la o lamaie
• 6-7 catei de usturoi faramitati
• 2 linguri de lamaie rasa (pastreaza putin si pentru decorare)
• 2 linguri de menta faramitata
• 3 linguri de ulei de masline si masline sau brana feta pentru decorare
• Sare si piper dupa gust
Doar vinetele se faramiteaza la blender, apoi se adauga intr-un bol si se adauga restul ingredientelor.
5.Salata de vinete cu naut in stil mediteranean
Ingrediente:
• 1 conserva de naut – se scurge de zeama si se faramiteaza la blender
• 1-2 vinete mari si coapte – se faramiteaza la blender cu nautul
• Zeama de la o lamaie
• 1 lingura mare de condiment curry sau turmeric (pentru culoare si aroma)
• 6 catei de usturoi faramitati
• 1 ceapa rosie taiata marunt
• Cateva masline fara samburi
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de otet
• 3 linguri de ulei de masline
• 1 legatura de patrunjel faramitat
• 1 legatura de marar faramitat
• Jumatate de ardei rosu taiat marunt sau ardei iute, dar fara samburi
• 3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
Totul se faramiteaza la blender sau poti alege sa faramitezi vinetele si nautul si apoi sa adaugi restul ingredientelor ca sa amesteci bine. Nu uita sa decorezi cu verdeata!