Nu stii ce sa mai mananci ca sa fie sanatos si cu cat mai putine calorii? Ei bine, poti incerca humusurile din legume si verdeturi. Se prepara usor si rapid, iar partea minunata este ca rezista in frigider saptamani intregi. Sunt ideale pentru persoanele mult prea ocupate sau pentru cele foarte comode care urasc sa petreaca prea mult timp in bucatarie. Pentru perioada postului sunt cat se poate de consistente, iar pentru curele de slabire sunt si mai indicate. Ofera instant senzatia de satietate care se mentine ore intregi. Din pacate, exista si guri rele care spun ca humusurile ingrasa, indiferent ca sunt preparate din ingrediente sanatoase si slab calorice. Ei bine, se intampla acest lucru pentru ca folosim prea multa paine sa le consumam, dar sa nu uitam ca exista si varianta de a folosi jumatati sau felii de legume mari. Doar asa poti consuma cat mai putina paine si nu faci foamea de dimineata pana seara. Daca vrei, humusurile pot fi folosite si ca dressing pentru salatele verzi sau salatele de cruditati.
1.Humus picant din linte rosie
Ingrediente:
•
1 cana si jumatate de linte rosie (cana mare) - vezi
aici reteta pentru minunata supa turceasca de linte
• 3 cani de apa plata
• 5-6 catei de usturoi – se taie marunt
• 2-3 linguri de sos tahini
• 2 linguri de fulgi de chilli sau 1 ardei iute fara samburi
• 3 linguri de ulei de masline
• Jumatate de lamaie stoarsa
• 2 linguri de ulei – decorare la final
• Sare si piper dupa gust
• 1-2 linguri de otet
• 1 legatura de patrunjel proaspat - decorare
• 1 legatura de marar proaspat - decorare
Fie ca alegi sa fierbi lintea 20 de minute sau o lasi la hidratat peste noapte, este indicat sa o scurgi de zeama si sa o adaugi la blender cu restul alimentelor.
2.Humus din rosii si ardei gras
Ai nevoie de:
• 2-3 ardei grasi rosii
• Jumatate de cana de rosii uscate sau crude, dar fara samburi
• 4 linguri de iaurt grecesc
• 3-4 linguri de naut pisat sau fasole rosie pisata (la conserva)
• 1 lingura otet
• 1 lingura ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• Fulgi de chilli
• 1 legatura ceapa verde
• Frunze de busuioc sau menta
• 1 legatura de patrunjel
3.Guacamole foarte consistent din avocado
A se consuma la micul dejun sau pranz sau la cina intr-o cantitate foarte bine, fara paine. Ingrediente:
• 2 avocado
• Zeama de la un lime
• 1 legatura de ceapa verde taiata marunt
• 2-3 rosii medii taiate marunt – poti lasa zeama
• 2-3 linguri de branza feta faramitata, branza de vaci sau perlute de branza
• 2-3 felii de bacon slab faramitat
• Sare si piper dupa gust
• 1 ardei rosu, iute fara samburi
• 2-3 catei cruzi de usturoi, faramitati sau 1 lingura usturoi pudra
• 1 lingura de ulei de masline
4.Humus din naut si tahini
Ingrediente:
- o conserva de naut
- 3 catei de usturoi zdrobiti
- 2 linguri de pasta tahini
- 2 linguri ulei de masline
- o jumatate lingurita chimen pudra
- sucul de la o lamaie
- sare
- patrunjel sau paprika pentru ornat
5.Humus din spanac
Ingrediente:
•
1-2 cani de spanac – se gateste la aburi cateva minute - vezi
aici moduri gustoase de a consuma spanacul
• 3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Zeama de la o lamaie
• 1-2 linguri de ulei de masline
• 1-2 linguri de otet
• 1 conserva de naut sau fasole rosie sau neagra – se bate bine, dar numai dupa ce se scurge bine apa
• Sare si piper dupa gust
• 4-5 catei de usturoi faramitati
• Jumatate de ceapa rosie faramitata
• Cateva rosii cherry pentru ornament
• 1 legatura de patrunjel si ceapa verde
• 1 legatura de marar
Spanacul se scurge de zeama dupa gatire, la fel si nautul si se faramiteaza totul cu restul ingredientelor. Amesteca bine ca sa se imbine aromele perfect!
6.Humus din ciuperci

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingrediente:
• 1 conserva de naut sau 1 cana de naut fiert precum orezul – nu uita sa scurgi de apa
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 1 conserva de fasole – se scurge de zeama si se faramiteaza
• 2 legaturi de patrunjel
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 lingurita de fulgi de chilli
• Zeama de la o lamaie
• 3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 1 lingura de otet
• Sare si piepr dupa gust
• Jumatate de ardei gras rosu sau ardei iute, dar fara samburi