Cele mai simple metode de a prepara cozonacul

Prepararea cozonacului da batai de cap oricarei gospodine, mai ales ca aluatul necesita framantare ca la carte si apoi coacere. Plus de asta, dureaza si mult prepararea. Abia asteptam sa vina sarbatorile ca sa mancam cateva felii de cozonac, dar din pacate nu toate tipurile sunt sanatoase. In supermarketuri nu vom gasi niciodata cozonaci naturali si pufosi asa cum face bunica. Pana la urma, mirosul de cozonaci calzi si proaspeti ne duce cu gandul la sarbatoarea in familie. Cozonacii din comert contin coloranti, aluat umflat pe cale nenaturala, zahar rafinat in cantitati enorme si conservanti. Cu siguranta nu castigam beneficii pentru sanatate. Mai exista si varianta sa dam o comanda la o brutarie sau o cofetarie in cazul in care nu avem timp sa preparam cozonacii. Macar acolo avem garantia ca sunt ceva mai sanatosi.
 
Daca vrem sa ne pastram silueta si pe timpul sarbatorilor, dar si dupa acestea, trebuie sa folosim ingrediente cat mai naturale si o cantitate mai mica de aluat. Mai jos vei gasi cele mai simple retete de cozonaci din care poti alege:
 

1.Cozonac raw vegan fara coacere

 

Iata ca principiile veganismului se aplica si cand vine vorba de prepararea cozonacilor. Astfel consumam mai putine calorii, dar mai multi nutrienti. Gustul este la fel de bun, iar partea buna este ca nu necesita coacere sau aluat din faina un astfel de cozonac. Este ideal pentru gospodinele ce au putin timp la dispozitie pentru pregatirea de Paste. Pentru blat iti trebuie urmatoarele ingrediente:
 
  • 300 grame de fulgi de ovaz
  • 500 grame de curmale si smochine (trebuie tinute cam 40 de minute in apa pentru hidratare inainte de a fi folosite)
  • 2 linguri de ulei de cocos extravirgin
 
Pentru umplutura iti trebuie urmatoarele ingrediente:
 
  • 200 grame de nuci hidratate cum am explicat anterior
  • 100 grame de indulcitor natural 
  • 30 grame de cacao
  • 100 ml de suc de portocale
  • 25 grame de stafide
  • Jumatate de lingurita de scortisoara
  • Jumatate de lingurita de vanilie
  • 1 strop de sare neiodata
 
Fulgii de ovaz se pun intr-un blender pentru a deveni faina, apoi in alt blender punem curmalele si smochinele si obtinem un fel de gem. Adaugam apoi faina de ovaz si uleiul de cocos peste gem si amestecam bine, dupa care asezam  aluatul obtinut pe o folie alimentara. Punem in blender nucile si restul ingredientelor pentru umplutura, iar amestectul obtinut se pune peste aluat. Asezam si stafidele in umplutura si rulam aluatul impreuna cu crema. Cozonacul il infasuram in folie alimentara si il tinem la frigider 2-3 ore ca sa se intareasca.
 
 
 

2.Cozonac cu ciocolata ca o prajitura fara framantare

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

La aceasta reteta vei simti mai mult gustul de ciocolata decat aluatul si este de dorit un astfel de cozonac pentru ca nu se intareste ca piatra dupa taiere. Pentru aluat iti trebuie:
 
  • 300 grame de faina integrala
  • 150 grame de unt
  • 1 ou 
  • 1 lingura de esenta la alegere
  • Un praf de sare
  • 3-4 linguri de indulcitor natural
 
Pentru umplutura:
 
  • 120 grame de faina integrala
  • 10 oua
  • 15 grame de cacao
  • 500 grame de ciocolata de calitate pe care o vei topi in oala
  • 3-4 linguri de indulcitor natural
 
Aluatul se prepara intr-un bol in care adaugam faina, iar in mijloc restul ingredientelor si amestecam bine. Trebuie sa framantam putin pana obtinem un aluat elastic. Ai nevoie de o tava lunga si adanca in care sa asezi hartie de copt, apoi sa torni in strat subtire aluatul. Ai grija sa pui si pe margini aluat.  Ciocolata topita se pune intr-un bol cu restul ingredientelor si se aseaza in tava peste aluat. Preincalzim cuptorul la 160 de grade Celsius si lasam 50 de minute.
 
 

3.Cozonac pufos cu nuca si mac

 

O alta reteta simpla si raw vegana. Pentru aluat ai nevoie de:
 
  • 200 grame de caju – le vei macina intr-un blender puternic
  • Esenta de vanilie sau rom
  • 3 linguri de indulcitor natural
  • 2 linguri de cocos 
 
Pentru umplutura:
 
  • 120 grame de mac hidratat
  • 1 cana de nuca macinata
  • 10 curmale hidratate
  • Coaja rasa de portocala
 
Ingredientele pentru blat se amesteca bine pana obtinem un aluat elastic pe care il intindem pe hartie de copt. Acum ne ocupam de umplututra pe care o pregatim intr-un bol. La final punem umplutura peste aluat si rulam aluatul cu totul. Il invelim in folie alimentara si il tinem la frigider 2-3 ore sa se intareasca.
 
 
 

 

Tags:
cozonac
metode de a prepara cozonacul
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare