Iubim chiftelele si asta pentru ca merg alaturi de orice garnitura si pot fi consumate reci, calde sau chiar goale ca o mica gustare. Cele mai populare chiftele sunt cele din carne tocata la noi, asadar se poate ca nu oricine sa fie deschis sa testeze si alte feluri. Pentru ca nu putem consuma chiar cate chiftele din carne dorim din cauza kilogramelor ce se pot acumula, dar si din cauza multelor perioade de post, ne-am gandit la niste chiftele din legume si verdeturi. Este de ajuns sa le testezi o singura data si vei ajunge sa le prepari cat mai des cu putinta. Exista legume si combinatii cu legume la care putine persoane se pot gandi si le vei descoperi pe toate in cadrul acestui articol. Retetele sunt rapide si cat se poate de simple si nu ai nevoie de multe accesorii in bucatarie. Este vorba de chiftele foarte populare mai ales in zona Marii Mediteraneene, care te impresioneaza atat prin aspect cat si prin gust. De asemenea, vei fi uimit sa descoperi ca pana si chiftelele fara carne pot fi la fel de gustoase si satioase si asta cu minim de efort.
1.Chiftele din rosii ca in Santorini
Cine s-ar fi gandit ca din rosii putem prepara chiar si chiftele? Evident, reteta este greceasca si este normal sa ne surprinda si sa ne puna la incercare imaginatia. Ingrediente:
• 500 grame de rosii mari romanesti
• 2 cepe rosii sau galbene taiate marunt
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• Cateva frunze de menta
• 1 lingura de rozmarin
• 1 lingura de oregano
• Sare si piper dupa gust
• 1 praf de boia iute sau dulce
• 1 legatura de ceapa verde faramitata
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 praf de copt
• 150 grame de faina integrala
• 1 lingura de zeama de lamaie cu care amestei praful de copt
• Putin ulei pentru gatire (masline sau floarea-soarelui)
Rosiile trebuie taiate marunt si adaugate intr-un bol pentru a fi faramitate cu o furculita sau o lingura mare. Nu iti trebuie blender pentru ca vei obtine o compozitie mult prea moale. Te poti folosi chiar si de degete sa framanti rosiile in bol. Adauga toate ingredientele si lasa la urma faina dupa ce ai amestecat bine tot. Faina se va turna gradual si tot se va amesteca si tot asa. Ai nevoie de o tigaie neaderenta pentru a praji chiftelele 2-3 minute pe o parte si cealalta sau poti alege gatirea la cuptor intava imbracata in folie de copt. In 15 minute ar trebui sa fie gata.
2.Chiftele din ciuperci
Ciupercile inlocuiesc foarte bine carnea, asadar chiftelele sunt ideale atat la slabire cat si in perioada postului. Ingrediente:
• 1 caserola mare de ciuperci de care ai (hribi, pleurotus, champignon, etc.)
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• Sare si piper dupa gust
• 1 legatura de marar
• 1 legatura de patrunjel
• 1 ceapa mare galbena sau praz
• 1 ou
• Jumatate de cana de faina integrala
• 2 linguri de ulei de masline
• Putin ulei de masline sau floarea-soarelui pentru prajire sau cuptor
• 2-3 linguri de sos de rosii - optional
Ciupercile se fierb intregi si apoi se faramiteaza la un tocator. Se amesteca cu celelalte ingrediente si se amesteca bine. Piftelele se gatesc la tigaie sau cuptor.
3.Chiftele din sfecla rosie si branza feta
O combinatie inedita, dar mai gustoasa decat ai crede. Poti prepara si altceva din sfecla in afara de popularul bors rosu. Ingrediente pentru chiftele:
• 500 grame de sfecla rosie – poate fi cruda sau fiarta sau coapta si data prin razatoare
•
200 grame de branza feta – se faramiteaza - vezi
aici cum prepari branza halloumi precum carnea
• 1 legatura de marar
• 1 legatura de patrunjel
• 1-2 oua
• 2-3 linguri mari de iaurt grecesc
• Jumatate de cana de pesmet
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 legatura de ceapa verde faramitata
Sfecla si branza date prin razatoare se amesteca cu restul ingredientelor, se formeaza mingiute si se prepara la tigaie sau cuptor.
4.Chiftele din cartofi si ardei gras
Ingrediente:
• 5-6 cartofi mari fierti si dati prin razatoare
• 2-3 ardei rosii cruzi faramitati (faramitator de alimente) – pot fi si copti
• 3-4 linguri de faina integrala – poti adauga mai multa daca nu vrei sa folosesti ou
• 2 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1 ou mare
• 1 ceapa rosie faramitata
• 1 legatura de marar
• 1 legatura de patrunjel
• 2-3 linguri de sos de rosii sau iaurt grecesc