Chirurgia laparoscopica pentru supraponderali

Afectiuni 13.12.2012 Jeanette

Cui foloseste chirurgia laparoscopica si ce este ea? Adesea, pacientii cu kilograme in plus se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste investigarea afectiunilor de care sufera, dar si in cazul interventiilor chirurgicale pe cale clasica. In cazul acestor pacienti, operatiile au un grad sporit de risc, pot aparea si complicatii, iar timpul de recuperare este mai indelungat.

Una dintre problemele intampinate de chirurgi este abordul propriu-zis: “Medicul are dificultati in a ajunge la organul vizat din cauza stratului foarte gros de tesut adipos”, spune dr. Bogdan Smeu, medic specialist in Chirurgie Generala la Delta Hospital “Mai mult, recuperarea pacientului este mai dificila pentru ca, in cazul persoanelor supraponderale, complicatiile post-operatorii la nivelul peretelui abdominal sunt mult mai frecvente. Pacientii au apoi nevoie de mai multe saptamani de imobilizare pentru a nu ajunge ca plagile sa se complice”, adauga acesta.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Operatiile simple, cum ar fi cea de apendicita, pot necesita incizii abdominale de 10-15 cm pentru a ajunge la organul vizat, iar ulterior, exista pericolul ca suturile sa se rupa. Spre deosebire de interventiile clasice, cele prin abord laparoscopic permit insa incizii foarte mici (in cazul operatiilor de apendicita, se poate face o singura incizie, de 1,5 cm), care se vindeca intr-un timp extrem de scurt. Mai mult, datorita acestei tehnici, care este asistata video, medicii pot detecta si rezolva mai multe defecte, in timpul aceleiasi interventii chirurgicale.

"Prin intermediul abordului laparoscopic, putem colecta date suplimentare care ne ajuta sa diagnsoticam si sa anticipam aparitia altor afectiuni. In cadrul interventiei folosim tehnologie de inalta definitie – imaginile cu organul bolnav sunt proiectate pe monitoare HD care maresc de pana la 10 ori dimensiunea organelor vizate, astfel incat orice gest chirurgical e facut in mare siguranta, fata de chirurgia clasica", adauga dr. Smeu.

Chirurgia laparoscopica  isi dovedeste utilitatea si in cazul complicatiilor care apar in timp dupa interventiile chirurgicale clasice – herniile, de exemplu. Ele pot aparea in urma unei interventii chirurgicale printr-un defect de cicatrizare. Odata cu trecerea timpului, acest defect se mareste progresiv, putand atinge dimensiuni semnificative, cu organe ce parasesc aproape in totalitate cavitatea abdominala si se instaleaza in sacul herniar. Intre cauze se numara cresterea in greutate, efortul fizic sau cresterea presiunii in peretele abdominal.
In cadrul aceleiasi interventii laparoscopice, medicii pot identifica si trata si herniile care nu au putut fi diagnosticate preoperator. Postoperator, riscul de recurenta, de reaparitie a herniilor, scade considerabil in comparatie cu intervenitiile clasice.In ceea ce priveste confortul post-operator, avantajele includ dureri reduse si risc scazut de infectii. Pacientii nu se vor confrunta nici cu senzatia de corp strain, nici cu cea de hipoestezie (adica de anestezie cutanata).

Foarte important este faptul ca dupa o astfel de interventie de chirurgie laparoscopica, reluarea activitatii personale si profesionale este permisa intr-un timp foarte scurt, iar pacientii pot face si efort fizic. In plus, cicatricile ramase sunt mult mai mici si discrete.

Tags:
chirurgie laparoscopica
suparaponderal
solutii
micsorarea stomacului
slabire
delta hospital
romania
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare