Ciocolata, pe cale de disparitie?

News 10.11.2010 Otilia Ignat

 

Potrivit unui raport publicat de The Independent, cea mai mare parte a productiei mondiale de cacao provine din vestul Africii. Agricultorii, care produc cacao pentru multinationalele ce controleaza piata ciocolatei, sunt din ce in ce mai dezamagiti de beneficiile pe care le obtin, desi munca pe care o depun pentru aisgurarea continuitatii productiei este imensa. Pentru tot efortul lor acestia primesc in medie 80 de euro-centi pe zi. In aceste conditii agricultorii din vestul Africii renunta la a mai replanta arborii de cacao, iar productia scade vertiginos, an de an. Raportul mai spune ca locul arborilor de cacao, care au o productivitate mica, este luat de palmieri, pentru ca din vanzarea uleiul de palmier, acestia castiga mai mult.  Indonezia, un alt mare producator de cacao, si-a diminuat substantial productia ca urmare a schimbarilor climatice care au afectat grav arborii de cacao. Reducerea productiei de cacao s-a suprapus peste o crestere a cererii de ciocolata, iar aceasta a facut, ca in ultimii sase ani, pretul pe tona de boabe de cacao sa se dubleze, ajungand la cea mai mare valoare din ultimii zece ani.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

 

 

Toate acestea i-au facut pe autorii raportului sa sustina ca, in urmatorii 20 de ani ciocolata va deveni un produs exotic, rar si foarte scump, pe care un om obisnuit nu si-o va mai putea permite. Campaniile promovate de World cocoa foundation, care este doar una din organismele care incearca sa aduca in atentie drepturile producatorilor de cacao, au un impact minim. In ceea ce priveste productia de cacao, principiul Fair Trade - piata corecta - este un deziderat greu de atins.

 

 

 

Marii producatori de ciocolata, firmele care depind fundamental de productia de cacao, au inteles riscul iminent al scaderii dramatice a productiei de cacao si au inceput actiuni care sa-i ajute pe producatori sa primeasca un pret corect pentru munca lor. Se incerca si extinderea arealului unde se poate cultiva cacao. Problema este ca arborele de "ciocolata" nu poate creste decat la o latitudine de zece grade, de o parte si de alta a Ecuatorului, in anumite conditii climatice.  

 

Problema este serioasa, pentru ca este foarte greu de imaginat o lume fara ciocolata. Chiar asa, cum ar fi lumea fara ciocolata?

Tags:
ciocolata
cacao
productia de cacao
pasiune pentru ciocolata
istoria ciocolatei
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare