Ciupercile

Mai mult, o alta diferenta majora fata de restul legumelor o constituie faptul ca ciupercile cresc liber si salbatic la fel de mult precum sunt cultivate de catre om. Nutritiv, ciupercile sunt foarte bogate in seleniu si vitamine B, fiind in acelasi timp si foarte putin calorice, ceea ce le face un aliment valoros.Desi asimilate si preparate din punct de vedere culinar precum legumele, ciupercile nu au radacini, frunze, seminte sau flori. Mai mult, o alta diferenta majora fata de restul legumelor o constituie faptul ca ciupercile cresc liber si salbatic la fel de mult precum sunt cultivate de catre om. Nutritiv, ciupercile sunt foarte bogate in seleniu si vitamine B, fiind in acelasi timp si foarte putin calorice, ceea ce le face un aliment valoros.

PROPRIETATILE DE BAZA ALE CIUPERCILOR

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Acest aliment inedit pe care ni-l ofera natura vine insotit de o gramada de nutrienti, si, lucru foarte important, in concentratii foarte sanatoase pentru organismul uman. Marea vedeta in materie de nutrienti este seleniul, un minereu vital pentru fiecare dintre noi, cu rol in activarea functiilor antioxidante. 100 de grame de ciuperci asigura aproape 40% din necesarul zilnic de seleniu al organismului. In aceeasi categorie de nutrienti excelenti, cu o concentratie insa ceva mai mica, regasim vitamina B2 (riboflavina), cuprul, vitamina B3 (niacina), triptofanul, vitamina B5, potasiul, fosforul, zincul, manganul, magneziul, fierul, vitamina B1, B6, calciul si fibrele. Asa cum observati, ciuperca extrage din pamant in primul rand o gramada de minerale, apoi de vitamine.

De mai bine de douazeci de ani, specialistii studiaza proprietatile anticancerigene ale fitonutrientilor din ciupercile crimini. S-a constata astfel ca in special cancerul de san este cel care este luat in primire cel mai des de catre fitonutrientii din ciuperci, acestia luptand impotriva dezvoltarii in exces a estrogenului. Zincul din ciuperci este un minereu care activeaza functiile imunitare, tinand practic in priza buna functionare a acestora. In fine, niacina din ciuperci a fost asociata cu lupta impotriva imbatranirii si, in special, cu activitatea de combatere a bolii Alzheimer.

Continut caloric: 21 la 100 de grame de ciuperci crude.

Atentie: Acest tip de ciuperci contin purine, compusi care formeaza acidul uric, asa ca persoanele care sufera de crize de guta trebuie sa evite consumul regulat de ciuperci.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Ce roluri si-au gasit in timp ciupercile in bucatarie? Sa le luam pe rand:

  • Ciupercile sotate alaturi de ceapa fac o garnitura excelenta mancarurilor pe baza de carne;
  • Maruntite, ciupercile pot fi parte integranta a unor delicioase sosuri tomate;
  • Palariile ciupercilor, intoarse in sus, sunt o canapea excelenta pentru diverse umpluturi, de la branza de capra la carne de ton manuntit sau la alte tipuri de legume;
  • Omletele de dimineata pot fi imbunatatite cu ciuperci;
  • La cuptor, palariile largi ale ciupercilor pot fi umplute cu diferite ingrediente;
  • Delicioase tipuri de orezuri (in special risotto) au la baza ciuperci;
  • Crema/supa de ciuperci este o excelenta gustare, considerate atat fina cat si nutritiva;
  • Mai multe tipuri de pizza au ciupercile ca parte integranta si de nelipsit;
  • Ciupercile se mai folosesc si pentru diferite tipuri de placinte, tarte sau foietaje;
  • Ciulamaua de ciuperci este o excelenta mancare romaneasca;
  • Ciupercile la gratar sunt o garnitura excelenta pentru carnea la gratar.

Pont: Ciupercile inmagazineaza multa apa, asa ca va trebui sa incercati sa folositi apa la minimum in procesul de spalare sau de curatare. Cel mai bine le puteti curata cu o carpa de bucatarie curata inmuiata in apa sau cu hartie speciala de bucatarie.

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI CIUPERCILE

Ciupercile pe care doriti sa le cumparati trebuie mereu sa fie curate, ferme si fara urme de lovituri. Cu cat ciupercile sunt mai mature, cu atat ele sunt mai inchise la culoare, asa ca este de preferat sa nu achizitionati ciuperci cu aspect inchis, ci mediu spre alb. Exista trei mari tipuri in cadrul acestei categorii de ciuperci despre care vorbim in prezentul articol: ciupercile complet albe (cele mai raspandite), ciupercile cafenii (identice cu primele la dimensiune, doar ca sunt mai inchise la culoare si au o aroma mai intensa) si ciupercile de tip Portobello, care sunt aproape duble la dimensiuni, avand si cea mai intense aroma.

Ciupercile gata ambalate pot fi pastrate in cutia lor originala, la frigider, aproximativ o saptamana, in timp ce cele achizitionate engros trebuie tinute intr-un vas de sticla la frigider acoperit cu un material textil sau intr-o punga de hartie, tot la frigider.

Ciupercile uscate pot sta la congelator aproximativ 6 luni, in timp ce cele la cutie de aluminiu rezista la temperatura camerei insa trebuie respectat termenul de garantie.

 

INEDIT DESPRE CIUPERCI

  • Desi exista inca din perioada preistorica, ciupercile nu au inceput sa fie cultivate in mod organizat de catre om decat in secolul 17, in regiunea Parisului, in Franta, intr-o zona care exista si acum ca si plantatie de ciuperci. De aici provine si una dintre denumirile comerciale ale acestui tip de ciuperca, champignons. In Statele Unite acest gen a intrat in cultivare in a doua parte a secolului 19, americanii fiind in prezent printre cei mai mari cultivatori mondiali.

CONCLUZIE: Vestile bune legate de ciupercile crimini/champignons sunt acelea ca sunt valabile tot anul, sunt ieftine si reprezinta o sursa excelenta ca parte a unui stil de viata sanatos. Inedite din punct de vedere biologic, ciupercile sunt un dar al naturii prietenos cu sanatatea noastra, cu modul de viata vegetarian sau cu lupta impotriva kilogramelor.

Tags:
ciuperci
champignon
nutrienti
seleniu
b2
niacina
fosfor
zinc
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • mada
    1. mada 31.08.2009 13:12

    imi plac ciupercile fripte pe gratar cu un pic de sare ori facute tocanita :)

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare