Colesterolul rau duce la boli cardiovasculare - iata cele mai bune sfaturi si alimente sa-l tii sub control

Afectiuni 27.07.2018 dietetik
Multe persoane se confrunta cu colesterolul ridicat (rau)  in ziua de astazi, iar cauzele pot fi destul de multe. Cea mai comuna cauza ar fi stilul de viata haotic. Suntem din ce in ce mai ocupati, mancam pe fuga alimente de tip fast-food si procesate si ducem o viata sedentara. In cazul in care te gandesti ca doar persoanele obeze au probleme cu colesterolul rau, te inseli. Nici persoanele slabe nu sunt “scutite”. Din pacate, colesterolul rau este responsabil pentru aparitia bolilor cardiovasculare, iar incidenta lor a crescut destul de mult in prezent. Ce este de facut?
 
Poti afla nivelul colesterolului daca iti faci analize de sange dimineata si pe nemancate si sa ai grija cu o zi inainte sa nu consumi alimente nesanatoase precum cele procesate, grase, bogate in saruri sau zaharuri rafinate. Astfel analizele vor iesi cat se poate de clare.
 
Spuneam anterior ca sunt multe cauze ce stau la baza unui colesterol marit. Pe langa predispozitia genetica si stilul de viata haotic poate fi vorba si de probleme cu tiroida, boli autoimune, dezechilibre metabolice si multe altele. In acest caz, un stil de viata sanatos nu este suficient si trebuie sa completezi cu un tratament prescris de catre medicul specialist.
 
Daca ai multe kilograme in plus este clar ca trebuie sa faci o vizita medicului macar pentru un control de rutina. In cazul in care tratezi problema cu superficialitate te poti astepta ca bolile cardiovasculare sa te ia prin surprindere si aici ne referim la aparitia cheagurilor de sange, artrite, artroze, osteocondroza, boli cardiace si lista poate continua. Cele mai periculoase sunt cheagurile de sange ce apar din cauza arterelor blocate si rigide care pot ajunge la organe interne vitale, cum ar fi inima sau creierul.
 

Ce este mai exact colesterolul?

 

Nu te gandi acum ca tot ce este legat de colesterol este negativ. Medicii impart colesterolul in 2 categorii, respectiv colesterol bun si colesterol rau sau marit. Colesterolul bun este chiar benefic pentru intreg organismul. Mentine sistemul hormonal in echilibru, protejeaza peretii celulari si neuronii. Atata timp cat se mentine la normele normale, recomandate de medici este sigur pentru sanatate. In ceea ce priveste colesterolul rau sau marit lucrurile se schimba. O cantitate mica de colesterol rau nu reprezinta un risc prea mare pentru sanatate, dar atunci cand depaseste nivelul admis se cer schimbari in stilul de viata si tratament. 
 
Colesterolul rau reprezinta depuneri mari de grasime acumulate la nivelul arterelor si in sange, care se maresc in timp daca nu se iau masuri si care incetinesc buna circulatie a sangelui. O circulatie proasta poate duce la blocarea sangelui in artere, formarea cheagurilor de sange si coagularea sangelui. Arterele devin rigide, dureroase si inflamate si iti va fi din ce in ce mai greu sa stai mult in picioare sau sa porti incaltaminte stramta.
 
 
 

Cum scapam de colesterol marit?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Medicii spun ca putem scapa de coelsterolul rau sau marit si daca facem schimbari in stilul de viata fara a urma neaparat un tratament. Asta daca nu exista alte boli existente care au cauzat cresterea nivelului de colesterol si care necesita tratament special. Aceste schimbari in viata de zi cu zi constau in:
 
1.Elimina din alimentatie dulciurile nesanatoase din zaharuri rafinate. Contin cantitati mult prea mari de zahar si grasimi nesanatoase. Daca nu iti poti stapani pofta de dulce exista si alternativa deserturilor raw-vegane, care sunt absolut delicioase, usor de facut si sunt blande si cu silueta.
 
2.Scapa de surplusul mare de kilograme. Alege o dieta de slabire sanatoasa si cu rezultate progresive care sa te ajute sa fii energic, sanatos si in forma. Un regim alimentar trebuie sa fie variat si echilibrat.
 
 
3.Elimina mezelurile ce contin cantitati mari de sare si grasimi nesanatoase. Cumpara doar din surse sigure.
 
4.Elimina sucurile carbogazoase. Contin prea mult zahar rafinat.
 
5.Limiteaza fumatul daca nu-l poti exclude si alcoolul. Deshidrateaza si nu fac bine vaselor de sange.
 
6.Consuma grasimi sanatoase Omega-3 si Omega-6 (peste, fructe de mare, masline fara sare, ulei de masline, avocado, etc.). Poti lua chiar si suplimente alimentare. Dieta mediteraneana te ajuta sa slabesti si sa previi bolile cardiovasculare.
 
 
7.Consuma doar carne slaba de 2-3 ori pe saptamana (piept de pasare).
 
8.Consuma multe legume, fructe si verdeturi, mai ales in stare cruda.
 
 
9.Poti face un minim de miscare.
 
10.Consuma multe lichide.
 

 

Tags:
colesterolul rau
boli cardiovasculare
tii sub control colesterolul
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare