Condimente – aroma si sanatate

Eating Well a analizat lucrarea lui Bharat Aggarwal, profesor la Univesitatea din Texas, originar din India, tara unde se consuma cele mai mari cantitati de condimente. Plecand de la proprietati condimentelor si de la binele pe care il fac sanatatii, a fost realizat un top al celor mai bune sase. O dovada a calitatii este ca tocmai aceste sase condimente sunt cele mai folosite, in intreaga lume.

Salvia este utila in tratarea, sub forma de ceai a durerilor de stomac si calmeaza durerile de gat. Cercetari recente arata ca planta este capabila sa intarzie aparitia simptomelor bolii Alzheimer, prin capacitatea de a bloca o enzima responsabila de distrugerea acetilcolinei, un neurotransmitator, care intervine fundamental in procesul de memorare si invatare. O dovada, capsulele cu pudra de salvie, care au ameliorat substantial performantele scolare ale studentilor.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

  

Salvia se combina foarte bine cu patrunjelul si rozmarinul, merge foarte bine impreuna cu toate legumele care au amidon, se potriveste perfect cu dovleacul si da savoare tuturor tipurilor de carne.  

Rozmarinul era purtat in ghirlande la gat de inteleptii din Grecia Antica. Ei spuneau ca ii ajuta sa inteleaga mai bine tainele vietii si le stimuleaza inteligenta si imaginatia. Studii recente au dovedit ca testele de memorie, capacitatea de reactie si capacitatea de concentrare cresc, daca in camerele in care s-au facut experimentele au fost pulverizate cateva picaturi de ulei de rozmarin. Aceasta planta are efecte antibacteriene recunoascute si are capacitatea de a anula efectele toxice ale unor alimente contaminate cu bacterii sau alterate. Rozmarinul impiedica stricarea carnii si anuleaza efectele cancerigene ale compusilor rezultati la prepararea carnii la gratar sau prin prajire. 

Rozmarinul se combina foarte bine cu citricele, ceapa, ardeii si cartofii. Evident este foarte potrivit pentru carne si peste.  

Curcuma, in India, este folosita pentru vindecarea ranilor. Cercetatorii au dovedit ca are capacitatea de a a inhiba dezvoltarea tumorilor. Ceaiul facut cu pudra de curcuma amelioreaza racelile si problemele respiratorii. Medicina moderna confirma faptul ca aceasta planta contine anioxidanti puternici care au efecte antiinflamatorii. Curcuma calmeaza durerile in artrita, durerile dentare, combate bolile de inima, diabetul si boala Alzheimer. Curcuma este foarte eficienta in combaterea cancerului de colon, de prostata si a cancerului de san. 

Curcuma merge foarte bine impreuna cu usturoiul, coriandrul si chimenul. Este excelenta adaugata in preparatele dulci, cu mere. Se potriveste de minune cu toate radacinoasele – morcovi, cartofi, telina si pastarnac. 

Tags:
Condimente – aroma si sanatate
condimente
salvie
ghimbir
scortisoare
ardei iute
cancer Alzheimer
alimentatie sanatoasa
antioxidanti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare