Consuma alimente cu continut ridicat de fier

Secrete 20.02.2009 dietetik

Exista multi factori care determina nevoia de fier a fiecarei persoane ca de exemplu: varsta, sexul, talia, dar si cat de sanatoasa este persoana respectiva. Un adult are nevoie cam de 4, 5 grame de fier in organism pentru a-si mentine starea sanatatii la parametrii normali, iar 70% din cantitatea respectiva de fier intra in producerea hemoglobinei. In mod normal numai o cantitate de 5% este absorbita in sistem, desi exista alimente bogate in fier care sunt absorbite mult mai usor. Fierul este stocat in organe precum: rinichi, ficat, splina si in maduva spinarii.

Care sunt simptomele lipsei de fier din organism
Carenta de fier din organism poate duce la: oboseala, palpitatii la inima, ritm anormal al batailor inimii, predispozitie pentru raceli si infectii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Formele sub care se prezinta fierul
Fierul digerabil, din alimente se prezinta sub doua aspecte: fierul care intra in sinteza hemoglobinei, care se gaseste in carnea rosie, fructele de mare si fier care nu partcipa la sinteza hemoglobinei, care se gaseste in paine, fructe (care contin fier), dar nu este asa de usor absorbit. Produsele animaliere sunt bogate in fier care intra in sinteza hemoglobinei, in timp ce legumele contin forme de fier care nu intra in sinteza hemoglobinei.

Alimente bogate in fier

Alimente precum: fasolea gatita, lintele, semintele de dovleac si anumite tipuri de cereale imbogatite cu nutrienti (pentru micul dejun) sunt surse de fier care nu intra in sinteza hemoglobinei.
La fel sunt si cartofii copti (cu coaja), sparanghelul si anumite sortimente de paste fainoase.
Alimente cu un continut ridicat de fier (care intra in sinteza hemoglobinei) sunt: ficatul de porc, ficatul de pui, cel de vita, creveti, sardine, carne de pasare, vita si alte tipuri de carne rosie. In marea majoritate a cazurilor absorbtia fierului din alimentele care nu intra in sinteza hemoglobinei este intensificata de consumul unei surse de fier (care intra in sinteaza hemoglobinei) la aceeasi masa.
 

Alimente care ajuta absorbtia de fier
Anumite tipuri de alimente pot ajuta in absorbtia fierului in organism. Fructele precum: portocalele, capsunile si grapefruitul ajuta la realizarea acestei functii. Acelasi lucru il fac si: varza de Bruxelles, brocoli, rosiile, cartofii si ardeii (rosii si verzi). Vinul alb impreuna cu sucul de portocale si cel de rosii sunt bauturi care ajuta absorbtia de fier sa se realizeze mai usor. 
In acest timp exista o alta categorie de alimente care ingreuneaza aceasta functie. Cativa dintre inhibatorii fierului sunt: vinul rosu, cartofii dulci, produsele pe baza de soia etc. 

Tags:
alimente bogate in fier
lipsa de fier
anemie
alimente care contin fier
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
17 Comentarii
  • nu spun
    1. nu spun 17.03.2010 08:18

    nu dati chiar totul amanuntit

  • mioara
    2. mioara 12.04.2010 11:33

    De curand am fost internata la sp.sf.Maria deoarece,am avut dureri cumplite articulare.Am fost diagnosticata cu PR st.1-2,anemie feripriva severa.Homeoleucograma a fost buna dar sideremia,f.mica:16.Chiar in ziua cand mi-a fost recoltate sange am avut o hemoragie hemoroidala f.puternica. Urmez tratament pt PR(medrol si o data /sapt.methotrexat) si cate o tablata de tardyferon 80 mg+vit C tot 1 caps./zi,timp de 6 luni si detralex 2 cps/zi.Am inceput tratamentul pe 29 martie dar nu ma simt bine deloc.Sunt ametita ,transpir la cel mai mic efort,am stari de lesin,parca nici nu mai vad perfect,vertij,dureri frontale si de ochi.Am facut si control oftalmologic si mi s-a zis ca nu de la ochi este starea asta.Nu stiu unde sa mai merg sau ce sa fac? Timp de trei luni trebuie sa mananc fara sare.Mananc numai friptura ,lactate,fructe,legume, dar parca as fi vesnic nemancata ca nu-mi recapat puterea si cel mai mult ma deranjeaza ameteala.Imi puteti da un sfat? Astept sa-mi raspundeti si mii de multumiri !

  • Vizitator
    3. Vizitator 11.05.2010 12:11

    iti recomand sa consumi cateva luni Forever Pomesteen Power si Forever Lite.Daca vrei mai multe detalii despre asta .scrie-mi la ernstcsilla@yahoo.com

  • jeanette
    4. jeanette 14.05.2010 09:13

    ai aici cateva informatii http://www.dietetik.ro/articole/2866/anemia-feripriva.html

  • Vizitator
    5. Vizitator 20.05.2010 18:09

    a aparut un nou produs care nu contine fier dar ajuta organismul sa absoarba fierul din alimente indiferent de ce mananci. se numeste Captafer si se gaseste in farmaciile sensiblu. e foarte bun. dupa prima luna de tratament deja starea de sanatate se amelioreaza simtiotr. incearca-l.

  • Maria V
    6. Maria V 27.05.2010 17:46

    Stiu ca nu are legatura ceea ce scriu cu acest articol, dar cred ca voi primi o speranta . Am dureri de sale , in zona rinichilor , uneori ma simt si balonata , medicul m-a diagnosticat cu spondiloza . Urmez tratament pe cale bucala , aspirina , tylenol , ibuprofen , insa ameliorarea dureri dispare dupa 3-4 ore . Am dureri cand ma ridic de pe scaun si din pat . Vreau sa va spun ca nu sant in tara , sant in vizita la o fata in State . Va multumesc pt rabdare si ...cred ca si un sfat pe masura ...

  • Vizitator
    7. Vizitator 28.05.2010 08:10

    mananca ficat doua zile pe saptamana - se absoarbe fierul bine

  • Vizitator
    8. Vizitator 08.06.2010 00:12

    eu va recomad sa schimbati stilul de alimentatie si sa treceti pe alimentatia crudivora, mai intai aveti nevoie de o detoxificare a organismului, va recomand sa cititi carti de medicina alternativa in special a lui ernest gunther ,si se va elimina complet carnea, laptele si produsele derivate din lapete, faine,paste fainose,paine,tot de e amidon.vadoresc succes

  • mirela
    9. mirela 17.06.2010 21:16

    am lesinat de 2 ori intr-o saptamana iar la analize cantitatea de fier din sange mi-a iesit de 24 mg limitele nornalului fiind de 65-175mg. sunt motive mari de ingrijorare?

  • Vizitator
    10. Vizitator 18.06.2010 08:02

    sigur ca trebuie sa-ti faci griji si ca trebuie sa incepi tratamentul pe baza de fier,dar nu trebuie sa fii pesimista.Eu nu am lesinat niciodata dar am fost pana in punctul acela de a lesina.De trei luni urmez cu tratament prescris de medic si analizele au inceput sa fie din ce in ce mai bune.Dar cauza care este de a iesit fierul asa de mic?Eu am avut o hemoragie f.puternica (hemoroizi) si in urma acestei hemoragii am avut sideremia 19 si trebuie sa fie cica la femei lim.min.65.Acum o am 60.Eu un progres nu?Singurul lucru care ma nemultumeste este ca am pus cateva Kg.cu toate ca nu mananc paine,fara sare si totul fiert sau la gratar(avand si alte probleme de sanatate.Asa ca fruntea sus si gandeste pozitiv. Multa sanatate!

  • Miricescu
    11. Miricescu 17.07.2010 22:27

    Pentru binele dumneavoastra ar fi bine sa luati in serios acest mesaj.Treceti cat mai repede posibil de la medicina alopata la medicina homeopata altfel cu medicamentele pe care le luati nu face-ti decat sa va inrautatiti starea de sanatate.Face-ti programare la Doctorul Chirila Tel:0213505133 mergeti cu ultimile analize va face o consultatie si va da tratamentul pe loc,nu va costa mult in jur de trei milioane pe doua luni,adica un milion si jumatate pe luna poate chiar mai putin.Tratamentul este %la%natural si nu are efecte secundare.Nu trece-ti indiferenta peste acest sfat pentru binele dumneavoastra.Doctorul Chirila este in Bucuresti.

  • Vizitator
    12. Vizitator 11.08.2010 10:05

    Asta cu captatul fierului din orice mananci a fost tare, cine stie ce componenti toxici are suplimentul respectiv ....va rog! NU mai credeti orice prostie .....farmaciile sunt ca niste supermarketuri, vor doar sa-si vanda marfa! Dragii mei, va rog deschideti ochii !! remediile naturiste, o alimentatie diversa, cat mai putina carne( deloc este ideal), o gandire pozitiva si miscarea sunt cele mai bune metode de prevenire si tratare a bolilor. Si sa nu uit, cautati adevaratele cauze ale bolilor, nu tratati doar simptomele...cineva scria ca avea probleme cu ochii....se stie ca ochii sunt organele de simt ale ficatului, asadar cautati , cititi , interesati-va de dvs, nu va puneti viata si sanatatea in mainile altora!

  • Vizitator
    13. Vizitator 11.08.2010 10:09

    Draga doamna, eu am fost diagnosticata cu spondiloza acum 10 ani dar balonata din cauza asta nu am fost niciodata! Cautati o a doua parere medicala....poate fi orice, numai spondiloza nu! Multa sanatate!

  • Vizitator
    14. Vizitator 11.08.2010 11:16

    va rog sa imi scrieti un mail si am sa va dau niste sugestii apoi.ce puteti face acolo in state sa va ajutati organismul sa scape de problema asta.adresa mea de mai este:ernstcsilla@yahoo.com

  • Vizitator
    15. Vizitator 07.09.2010 19:06

    buna si eu am avut anemie si eram foarte obosita eu iti recomand feretab sunt foarte bune medicamentele intr-o sap iti recapeti puterea iti spun din propria experienta ,pentru ca si eu am avut anemie si tot asa ma simteam si eu .multa sanatate .

  • Vizitator
    16. Vizitator 07.09.2010 19:29

    vreau sa imi spuneti si mie credeti ca am anemia mare?hemoglobina 11,8 g/dl, hematocrit 34,5 %, volum eritocitar mediu 78,0 fl, hemoglobina eritocitara medie 24,7 pg , concentratia medie de hemoglobina 31,6 g/dl

  • bivol parascovia
    17. bivol parascovia 25.09.2010 15:40

    copilasul meu are hemoglobima 115,medicii miau spus ca e anemic,spunetim va rog e adevarat?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare