Consuma lactate si branzeturi fara sa te ingrasi

Alimentatie 01.03.2019 dietetik
Am crescut toti crezand ca este bine sa consumi cat mai mult lapte, mai ales de vaca. Parca nu exista zi fara o cana de lapte sau un bol cu cereale si lapte dimineata. Din pacate, este gresit sa procedam astfel. Lactatele si branzeturile sunt recomandate, dar ce este prea mult strica. Daca avem impresia ca vom aduce organismului calciu, de fapt il vom spala din organism si ne vom trezit atat cu boli cat si cu kilograme nedorite. Cand vine vorba de lapte nu ar trebui sa ne gandim doar la laptele servit ca atare in forma lichida. Sa nu uitam ca si branzeturile se prepara din lapte, dar si iaurturile. Avem tendinta de a le consuma pe toate in moduri gresite si apoi nu intelegem de unde apar kilogramele si colesterolul ridicat sau alte probleme. Acest articol este menit sa te ajute sa alegi corect astfel de produse, dar sa le consumi in moduri recomandate de medici.
 
Gresim asa tare daca consumam un pahar de lapte in fiecare zi ca atare sau in combinatie cu cereale? Ei bine, da! Ar fi sa combinam proteine de origine animala cu multe grasimi si sare, dar si carbohidrati. Este reteta clasica pentru ingrasare. Un astfel de regim se recomanda mai degraba sportivilor de performanta care au nevoie sa se ingrase si sa aiba masa musculara proeminenta.
 
In cazul in care te gandesti ca faci un bine sanatatii consumand lapte crezand ca iti aduce calciu te inseli. Nu toate lactatele si branzeturile aduc beneficii pentru sanatate si vei vedea in randurile urmatoare de ce.
 
Laptele de vaca vs. laptele integral
 
Am crescut cu el, ne-am obisnuit cu el si pare ca nu mai exista nimic altceva decat acest tip de lapte. Ei bine, este plin de grasimi, creste colesterolul chiar si in cantitati mici si impiedica la un moment dat absorbtia de calciu in organism. Solutia este sa consumi lapte integral pentru ca nu contine atat de multe grasime, dar nu-l consuma cu cereale.
 
Specialistii in nutritie considera ca este bine sa consumam lapte integral de 2-3 ori pe saptamana si nu avem voie intr-o zi sa consumam mai mult de un pahar de lapte crud. Sa nu uitam ca multe persoane au intoleranta lactica in societatea actuala. Poti consuma cat lapte vegetal vrei in schimb.
 
 
 
Iaurturile
 
Se prepara tot din lapte, dar nu-ti recomandam iaurturile cu tot felul de arome si culori din magazine. Sunt pline de tot felul de chimicale, calorii, conservanti, arome artificiale si nu aduc deloc beneficii. Aduc doar boli si kilograme in plus. Evita-le cat poti de mult!
 
Solutia este sa alegi iaurturi naturale si simple pe care sa le combini cu seminte de chia, susan, tarate de ovaz, fulgi de ovaz si fructe proaspete. Cel mai sanatos iaurt este considerat cel grecesc cu putine grasime, dar si cel de capra.
 
 
Laptele fermentat
 
Nu trebuie sa-l eviti! Este exact ce are nevoie organismul. Contine probiotice, minerale, vitamine si te ajuta sa slabesti, sa-ti mentii greutatea si sa-ti imbunatatesti sanatatea. Vei avea o digestie mai buna, tractul intestinal va fi curatat, imunitatea se va intari si vei beneficia de un detox ca la carte. Consuma zilnic kefir cu tot felul de seminte si fulgi de ovaz.
 
 
Branzeturile
 
Pare ca avem de ales din multe sortimente si mentionam aici parmezan, mozarella, halloumi, feta, ricotta, branza frantuzeasca cu clasicul mucegai, urda, branza de vaci, crema de branza si asa mai departe. Ideea este ca poti consuma din orice sortiment daca alegi o cantitate de 1-2 degete si daca consumi de 2-3 ori pe saptamana ca in cazul laptelui consumat ca atare. Afla aici cum poti praji sau gati la grill halloumi!
 
 
O greseala enorma pe care o fac multi este sa combine branza cu alimente fermentate precum muraturi sau paste marinat sau o combina cu carne si alte alimente prajite sau carbohidrati. Poate suna bine niste cartofi prajiti cu branza feta data prin razatoare, dar combinatia nu va flata nici colesterolul si nici silueta. Ideal este sa consumi branza in cantitati foarte mici doar cu salate sau la porridge si nimic altceva.
 
 
Exista insa si tipuri de branza ce pot fi consumate zilnic, intr-o oarecare cantitate si anume branzica de vaci, urda, ricotta si halloumi. Sunt branzeturi cu putine grasimi si fara sare. Restul branzeturilor contin prea multe grasimi si prea multa sare. 
 

 

Tags:
lactate
branzeturi
fara sa te ingrasi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare