Cel mai cunoscut si rapid mic dejun ar fi cel pe baza de cereale cu lapte sua iaurt si fructe ce servesc la decorare. Nu este de mirare ca cei mai multi dintre noi se plictisesc sa consume in fiecare zi aceeasi mancare. Ce-i drept, nu ar fi bine sa excludem din alimentatie cerealele si semintele chiar daca ne-am obisnuit cu ele si le percepem ca pe ceva obisnuit si banal. Ne inselam amarnic daca facem asta! Specialistii spun ca sunt printre putinele alimente care ne aduc toti nutrientii necesari si putem inlocui chiar si carnea, iar solutia este sa le consumam in moduri cat mai diverse.
Un alt fel de mancare cu care ne-am obisnuit dimineata ar fi omleta cu legume si mezeluri sau ouale fierte tari cu rosii si alte legume. Chiar daca sunt feluri simple de mancare, tot necesita ceva timp de pregatire de care multi duc lipsa. Asta nu inseamna ca acele persoane trebuie sa sara peste micul dejun, care este cea mai importanta masa a zilei.
Dupa modelul strainilor de “meal prep” sau de pregatie a meselor din timp, nu vei mai putea sari peste nici o masa, vei evita rontaielile nesanatoase din oras si vei avea mancare la minut tot timpul cu tine. Asta pentru ca acest concept te ajuta sa ai un stil de viata sanatos si iti permite sa alegi alimente care nu se strica usor si nu scot miros.
Daca nu vrei sa dai o multime de bani pe tot felul de suplimente alimentare poti consuma fara probleme diverse seminte si cereale sau mai bine zis pseudo-cereale, care sunt mult mai sanatoase si indicate in procesul de slabire si mentinere (seminte de quinoa, cuscus, hrisca, etc.). Toate contin fibre de calitate, proteine vegetale care te ajuta sa inlocuiesti carnea si ouale, aproape toate vitaminele si mineralele, fitonutienti si antioxidanti puternici, iar unele urmesc chiar si prin continutul de acizi grasi sanatosi Omega-3 si Omega-6 care te ajuta sa inlocuiesti peste si fructele de mare. Nu este de mirare ca toate acestea sunt incadrate in categoria superalimentelor.
4 Idei ca sa consumam semintele si cerealele?
Daca si tu faci parte din categoria celor care s-au saturat de cereale si seminte cu lapte sau iaurt, incearca fara probleme ideile urmatoare. Sunt retete rapide, hipocalorice in ciuda marimii si sunt ideale pentru persoanele deosebit de ocupate, dar care vor sa-si mentina un stil de viata sanatos. Iata ce iti propunem:
1.Batoane din cereale, seminte si chips-uri de ciocolata
Ingrediente:
- 2 cani jumatate de fulgi de ovaz
- 2 cani jumatate de cereale de orez
- Jumatate de lingura de zahar brun
- Jumatate de cana de ulei de cocos
- Jumatate de cana de miere de albine
- Jumatate de lingura de sare kosher sau Himalaya
- Jumatate de lingura de pudra de vanilie sau esenta de vanilie
- Jumatate de cana de fulgi de ciocolata
Se amesteca bine intr-un bol toate ingredientele pana obtii un amestec omogen si abia la final se combina cu fulgii de ciocolata. Amesteca bine iar si adauga compozitia intr-un vas de sticla termorezistent, imbracat in hartie de copt. Va semana cu o prajitura sau un tort.
2.Batoane din cereale cu mere si scortisoara
Acestea batoane sunt perfecte in sezonul rece si nu numai. Ingrediente necesare:
- Jumatate de cana de mere uscate
- 2 cani jumatate de fulgi de ovaz
- 2 linguri de nutmeg sau pudra de roscove– optional
- 2-3 linguri de scortisoara pudra
- Jumatate de cana de ulei de cocos
Se amesteca tot intr-un bol si se adauga intr-un vas de copt ca in cazul anterior.
3.Batoane din cereale cu migdale si cirese
Ingrediente:
- Jumatate de cana de migdale faramitate
- Jumatate de cana de cirese inghetate sau uscate
- 2 cani jumatate de fulgi de ovaz
- Jumatate de cana de lapte de migdale
Toate ingredientele se amesteca bine si se aseaza intr-un vas de copt ca in cazurile anterioare.
4.Batoane curcubeu din cereale cu unt de arahide
Ingrediente:
- Jumatate de cana de unt de arahide
- 2 cani jumatate de fulgi de ovaz
- Jumatate de cana de tarate de ovaz
- Bomboane colorate de ciocolata – Jumatate de cana
- Jumatate de cana de ulei de cocos

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Se amesteca bine si se adauga intr-un vas. Toate aceste batoane se gatesc 5-8 minute la temperatura de 175 de grade. Se feliaza apoi.