Consuma untul de arahide (peanut butter) in locul untului obisnuit. Esti curios sa stii de ce?

Alimentatie 29.12.2017 dietetik

Untul de arahide nu este atat de cunoscut in Romania asa cum este in strainatate, dar ati auzit de el in mod sigur, mai ales ca este mentionat deseori in unele filme americane ca masa pentru micul dejun sau gustare pentru copii. Trebuie sa spun ca si adultii poftesc la el si asta pentru ca este absolut delicios. In ultimii ani de cand se promoveaza stilul de viata sanatos auzim tot mai des de consumul de unt de arahide in dietele sanatoase si asta pentru ca da rapid senzatia de satietate si satisfice pofta de dulce. 

 
Mai exista si un alt tip de unt, cel obisnuit, facut din lapte sau branza crema fermentata, care contine destul de multe grasimi. Daca este sa ne gandim la cel din comert sa stiti ca are in compozitie diverse substante care numai legatura cu laptele nu au. De la strabunici si bunici ne-am obisnuit din frageda copilarie sa consumam unt cu ceai si dulceata si am ajuns sa avem si astazi acest obicei. Intr-adevar, ce alta gustare poate fi mai delicioasa decat aceasta, doar ca in prezent nu se mai consuma untul de odinioara. 
 
Acestea fiind spuse, este clar ca untul simplu trebuie inlocuit cu variante mai sanatoase sau sa avem grija sa ne producem in casa untul, indiferent din ce am alege. Nu intamplator m-am gandit sa vorbesc astazi despre motivele pentru care celebrul unt de arahide ar fi considerat mai sanatos decat untul simplu, asta daca stii ca nu esti alergic la alune. 
 

Ce contine untul de arahide? De ce este mai sanatos?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Untul de arahide, asa cum sugereaza si numele este un tip de unt care se face din alune prajite si blenduite bine pana se obtine o pasta omogena. La fel ca si untul simplu, poate fi intins pe tartine de paine, folosit la deserturi, umpluturi la bomboanele facute in casa sau chiar la unele tipuri de salate. Poate fi folosit si la clatite, smoothie-uri, supe si felii de fructe. Faptul ca este realizat din alune sau arahide ii confera o textura cremoasa si usor crocanta, care incanta tuturor papilele gustative, iar culoarea este de un galben auriu asemanantor cu mierea de albine.
 
 
Din pacate, din cauza cererilor mari ale pietii mondiale, este greu sa se produca unturi de arahide naturale 100%, motiv pentru care se poate sa intalnim pe unele etichete din supermarket-uri substante precum coloranti, conservanti, grasimi hidrogenate si alte substante intrebatoare. Solutia in acest sens este sa cauti sursele sigure de unde sa-ti cumperi untul de arahide ( magazine Bio, plafare, internet) sau sa-ti cumperi ingredientele necesare tot din surse sigure si sa-l prepari chiar tu acasa.
 
Untul natural de arahide are urmatoarea compozitie:
 
  • 25 grame de proteine 
  • 20 grame de carbohidrati buni
  • 55 grame de grasimi
  • In jur de 500-600 de calorii
 
*Organismul are nevoie de toate acestea pentru a functiona corect. Nu va speriati de grasimile si carbohidratii din compozitie, intrucat acestea sunt destul de sanatoase, iar in cantitati mici nu afecteaza silueta sau sanatatea. Cat despre calorii, poate acest aliment nu contine cel mai mic numar, dar cu siguranta nu te face sa consumi prea mult din el. Daca esti o persoana cat de cat activa, nu ai de ce sa-ti pui probleme legate de silueta. Nu as recomanda sedentarilor, in schimb.
 
 
 
In afara de cele mentionate, untul de arahide vine la pachet cu niste substante suprinzatoare pe care nu le gasim la untul simplu din lapte si anume:
 
  • Vitamine ( vitamina E, B-uri)
  • Minerale (cupru, magneziu, mangan, zinc, fier etc)
  • Acizi ( acid folic, Omega-6, lectine) – poate nu sunt la fel de benefici precum Omega-3, dar sunt de luat in seama
 

Cum se prepara in casa untul de arahide?

 

 

Este foarte usor sa-ti faci propriul unt de arahide. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
 
  • 500-600 grame de arahide
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui (presat la rece)
  • 1-2 linguri de miere de albine raw vegana ( naturala 100% si neprelucrata)
  • 1 varf de lingurita de sare
 
*In primul rand, ai nevoie de un cuptor bine incins la aragaz si un blender sau un procesor de alimente cu capacitate foarte mare. Inainte de a face pasta, arahidele se pun intr-o tava la cuptorul incins si se asteapta sa se rumeneasca, dar fara a se arde, dupa care se pun in blender si se obtine o pasta groasa. Restul ingredientelor se pun in blender, iar amestecul final se pune intr-un borcan de sticla.
 
 
 
Sursa: differencebetween.net; quora.com; prevention.com;
 
Tags:
unt de arahide
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare