Consumi cat vrei din maioneza de post care nu ingrasa

Stil culinar 02.04.2019 dietetik
Maioneza obisnuita este absolut delicioasa si se pare ca multora le este destul de greu sa se dezobisnuiasca de ea. Este de inteles de ce! Parca orice mancare mai mult sau mai putin consistenta merge mai bine cu putina maioneza. Este atat de versatila incat in functie de tipul ei poate fi folosita la carne, legume, salate si diverse dulciuri si bunatati. Mancarea de tip fast-food in schimb merge minunat cu maioneza de usturoi si putem spune la fel si de acele fasii crocante crispy strips din piept de pui. Din pacate, aceasta placere culinara ne costa destul de mult! Vine la pachet cu multe kilograme in plus, grasime corporala, retentie de apa si multe grasimi care ne pot creste colesterolul. Din fericire, exista si varianta vegana pentru maioneza care contine mult mai putine calorii.
 
Chiar si maioneza vegana este destul de versatila. Ea poate fi preparata din multe ingrediente ieftine si la indemana la care nu te-ai fi gandit niciodata. Ce-i drept, ulei tot va trebui sa folosesti, dar iti recomandam o cantitate mica si sa fie unul de calitate superioara. Poti folosi orice altceva decat ulei de floarea-soarelui. Uleiurile sanatoase le gasesti in magazinele bio sau in supermarketuri la sectiunea bio.
 
Va fi destul de distractiv sa iti pregatesti propria maioneza, care rezista pana la o saptamana in frigider daca este tinuta in borcane bine infiletate. Poti da ce culoare doresti si dai chiar si textura pe care o vrei in functie de un anumit fel de mancare. Vrei o maioneza verde si inedita, nici o problema! Poti folosi verdeturi. Vrei o maioneza colorata, atunci foloseste rosii, sfecla rosie, ardei gras rosu, morcovi, avocado sau chiar turmeric sau curcuma (condiment).
 
Nu spunem ca maioneza vegana este cea mai sanatoasa din lume, dar in mod cert nu-ti pui sanatatea si silueta in pericol cu ea. Poti consuma linistit cata maioneza vrei la o masa, avand in vedere ca cea propusa de noi nu contine oua, chimicale, coloranti artificiali si grasimi nesanatoase.
 
 

Iata cum obtii clasica maioneza in stil vegan

 
Trebuie sa iasa o maioneza de un alb spre bej sau o maioneza care sa duca usor spre galbui. Vei avea nevoie de ingrediente precum:
 
  • 1-2 cani mari de lapte vegetal (poti alege lapte de cocos, migdale, seminte de in, seminte de canepa decorticate, lapte de soia, lapte de caju, etc.)
  • Zeama de la o lamaie
  • 3-4 linguri de ulei de calitate (ulei de masline, ulei de rapita, ulei din seminte de susan, ulei de morcov, ulei de broccoli, ulei de avocado, etc.) – poti adauga si de floarea-soarelui daca chiar nu ai altceva
  • 1 lingura de mustar bio
  • Putina sare  - preferabil kosher sau Himalaya
  • Un varf de piper alb macinat – pentru o maioneza usor picanta
  • Pentru culoare – alege o lingura de condiment curry sau boia dulce sau iute sau turmeric sau 1-2 rondele de morcov crud sau cateva felii de ardei rosu gras, fara samburi
 
La preparare ai nevoie de un blender in care adaugi toate ingredientele si vei obtine o crema omogena si cremoasa. Exact cum trebuie sa fie maioneza!
 
 

Iata cum prepari o maioneza vegana, colorata si aromata 

 
In comert exista maioneze cu diverse arome si mentionam aici cea cu gust de usturoi, barbeque, ceapa verde, etc. Noi credem ca poti folosi multe ingrediente naturale, slab calorice si sanatoase ca sa dai aroma dorita si o culoare care sa para ireala. Iata ce ingrediente poti folosi:
 
  • 2 avocado mari si semi-copti – ii pipai la cumparare - vezi aici 5 creme inedite din avocado
  • Zeama de la o lamaie sau lime
  • 3-4 linguri de ulei de avocado sau cocos
  • Jumatate de lingura de sare fina
  • Jumatate de cana de lapte de cocos, migdale sau soia
  • Putin piper alb macinat
  • 3-4 linguri de mustar bio 
  • 1 legatura de marar 
  • 1 legatura de patrunjel
  • Cativa fulgi de chilli sau ardei iute, fara samburi
  • Jumatate de ceapa rosie sau 1 legatura de ceapa verde
  • Decorare – marar, patrunjel, oregano, cimbru, rozmarin, seminte de susan, etc.

 
Avocado se taie pe jumatate, se scoate samburele, se taie felii si se adauga in blender impreuna cu restul alimentelor. Amesteca bine tot ca sa obtii cea mai cremoasa si aromata maioneza. 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
maioneza
maioneza de post
maioneza care nu ingrasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare