Coronita de Craciun
Coronita de Craciun poate sa fie decorul perfect pentru masa de Craciun. Este in acelasi timp un dulce delicat, specific sarbatorii si poate sa fie si un dar frumos pentru cei dragi. Prepararea este simpla, iar ingredientul de baza este un amestec de fructe uscate, unde imaginatia ta poate face ce combinatii vrea.
Pentru Coronita de Craciun ai nevoie de 100 de grame de stafide, 50 de grame de afine uscate (pastreaza cateva pentru decor), 100 de grame de coaja de portocala din dulceata, sau caise uscate taiate in bucatele, patru linguri de rom, 550 de grame de faina, 14 grame de drojdie uscata (doua plicuri de 7 grame), 50 de grame de zahar pudra, un varf de cutit nucsoara si tot atata scortisoara, coaja de la o lamaie, 100 de grame de unt, 250 mililitri de lapte, un ou, plus un ou suplimentar siunt pentru uns prajitura si tava, 50 de grame de fistic curatat si tocat, 300 de grame de martipan (cumparat si taiat in bucatele mici - daca ai posibilitatea colorat diferit sau rahat colorat), si 100 de grame de zahar pudra pentru glazura.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Amesteca stafidele, coaja de portocala sau caisele si afinele si pune romul peste ele pana ce faci aluatul. Intr-un alt vas mic pune drojdia, o lingurita de zahar si una de lapte. Amesteca pana se dizolva drojdia si lasa sa stea la cad.
Vezi colectia de retete pentru Craciun. Se actualizeaza in fiecare zi!
Pune faina si un praf de sare intr-un castron, apoi pune nuscoara, scortisoara, coja de lamaie si amesteca. Adauga untul moale si amesteca bine, cu mana, pana ce rezulta un amestec nisipos. Incalzeste laptele usor (sa ajunga putin peste temperatura camerei) si adauga zaharul. Adauga oul batut bine si amesteca. Toarna laptele (amestecat cu zahar si ou) peste faina combinata cu untul, treptat, in timp, ce amesteci. Adauga si drojdia. Amesteca bine pana rezulta un aluat moale, dar legat bine.
Aduna aluatul ca o minge si framanta cateva minute, pe planseta. Lasa apoi aluatul la crescut, intr-un loc cald pentru 40 de minute. Cand isi dubleaza volumul intinde-l pe o planseta intr-o foaie ca un dreptunghi. Impreastie egal pe foaie fructele care au stat in rom (scurse bine), bucatele de martipan, semintele de fistic tocate. Indeasa toate acestea usor in foaia de aluat cu sucitorul. Ruleaza foaia de aluat sub forma de sul, iar din sul formeaza o coronita.
Pune Coronita de Craciun intr-o tava unsa din belsug cu unt. Cel mai bine este o forma rotunda cu gaura la mijloc, dar o poti coace si intr-o tava clasica de aragaz. Lasa aluatul sa creasca in forma, inca 30 de minute apoi coace-o in cuptorul incalzit la 170-190 grade, vreme de 30-40 de minute. Unge Coronita cu ou batut, din belsug inainte sa o bagi la copt. Poti amesteca oul cu zahar pudra, daca nu mai vrei sa faci glazura si sa adaugi cateva stafide ca decor (sau nuci).
Cand este gata, scoate Coronita de Craciun din tava, abia dupa ce s-a racorit putin. Glazura o poti face din zahar amestecat cu putina apa (la 100 de grame, circa doua lingurite de apa si o picatura de esenta de vanilie). Toarna glazura cand Coronita de Craciun cand este racita complet si presara stafide. Gata!
Coronita de Craciun se pastreaza proaspata cateva zile, la temperatura camerei. Se taie felii si se imparte mesenilor, la inceputul mesei de Craciun si colindatorilor care vin in ziua de Craciun. Un sfat: stafidele sunt esentiale, dar pe langa acestea (pe care le poti pune si in catitate dubla), in Coronita de Craciun poti pune, practic, ce vrei: nuci, alune, fructe din dulceata (bine scurse de sirop).