Cozonac dietetic
Iata ingredientele: 200 grame faina, 6 oua, 200 grame fructoza (fructoza o puteti gasi in magazinele gen plafar), 70 grame de nuci pisate, 2 linguri cacao, o lamaie, jumatate de pachet de praf de copt, 6-7 linguri cu ulei de floarea-soarelui si cateva migdale (pisate).
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Prima data se sparg ouale si se separa albusurile de galbenusuri, folosititi-va de doua boluri. Peste albusuri adaugati putin praf de copt si amestecati pana devin cremoase. Apoi, adaugati peste galbenusuri fructoza. Puteti adauga esenta de rom, suc de lamaie si coaja rasa de lamaie (folositi o razatoare mica).
Amestecati in ele pana devin omogene si cremoase. Adaugati treptat ulei si continuati sa amestecati. Adaugati miezul de nuca pisat si amestecati din nou. Intr-un alt bol amestecati praful de copt (ramas) cu doua linguri cu suc de lamaie. Peste galbenusuri (amestecate) adaugati faina. Amestecati continuu si apoi adaugati praful de copt amestecat cu suc de lamaie.
Cu grija (noi ne-am amuzat la aceasta parte, caci aveam manusi si semanam cu niste medici in operatie) adaugati albusurile-spuma peste aluat (adica, galbenusurile batute, faina si praful de copt). Folositi o furculita si amestecati incet.
In tot acest timp compozitia isi va mari volumul. In mijlocul aluatului, adaugati cacaua si amestecati. Peste aluat se presara migdalele. Bine ca am luat o punga, caci uite asa, cu ochii la aluat si la pofta ce crestea in stomac, am rontait cateva migdale.
Apoi se pune aluatul in tava de copt. Pentru a nu se lipi cozonacul, se presara in tava un pic de faina. Ne-am mozolit un pic cu faina, dar ce mai conteaza:)
Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, cozonacul dietetic nu trebuie sa stea in cuptor mai mult de 30 de minute. Noi ne-am uitat din cand in cand la el, sa nu se arda si pe urma sa vina vecinii peste noi :) Dupa cele 30 de minute, il puteti incerca usor cu mana sa vedeti daca s-a copt. Dupa care, lasati-l un pic sa se raceasca, abia apoi taiati-l felii. Nu ne-am infruptat din el, caci mai este pana la Paste, si, vrem-nu vrem trebuie sa rezistam tentatiei.
Pofta buna!
3 Comentarii
cozonacul este un delliciu
Sotia mea a preparat un kilogram de cozonac indulcit cu fructoza ( 15 linguri pulbere ) dupa reteta clasica de cozonac cu zahar . A iesit foarte bun dar atentie drojdia a fost dospita cu zahar ( o lingurita ) SI COPT IN CUPTOR ELECTRIC .
Seara buna! Este prima data cand imi propun sa fac un cozonac dietetic si am ales reteta ta. Nu vad insa nucile decat in lista de ingrediente.. Ma ajuti, te rog?! Multumesc.