Daca tot trebuie sa ne confruntam cu multe zile toride nu are sens sa petrecem prea mult timp in bucatarie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa mancam putin si de proasta calitate. Asta daca te numeri si tu printre persoanele care acorda o grija deosebita alimentatiei si implicit siluetei. Trebuie sa gatim inteligent si practic, iar o solutie buna ar fi cremele tarnitabile light de vara. Gatim o data si bine si ne putem bucura cateva zile bune de creme tartinabile proaspete.
O crema tarninabila light nu trebuie sa contina maioneza grasa, carne in ulei, prea multa sare, branza grasa sau arome date de chimicale. In supermarketuri se poate sa gasesti diverse crème, dar asta nu inseamna ca toate sunt si sanatoase. Iata ce iti propunem noi:
1.Pasta de icre de casa
Este stiut faptul ca icrele din magazine nu sunt atat de sanatoase. Conteaza foarte mult in ce conditii sunt prelucrate icrele pestilor, dar conteaza si ce alte ingrediente mai exista pe langa. Medicii nu prea recomanda icredele din magazine, dar le putem prepara foarte simplu si acasa. Asa ne asiguram ca organismul castiga nutrienti de calitate precum Omega-3 si Omega-6, care protejeaza inima si ne fereste de obezitate.
Un aspect extrem de important de care trebuie sa tii cont este sa acorzi o atentie deosebita locului de unde cumperi icrele. Cele de stiuca sau pastrav pot fi contaminate cu tenie, cu parazit foarte periculos. Se recomanda sa congelezi imediat icrele, apoi sa le sarezi pentru a scadea riscul de contaminari. Mai simplu este sa alegi icre despre care stii sigur ca au fost verificate.
Crema de casa de icre difera foarte mult de cea din magazine. Este mult mai sanatoasa, cremoasa si mai consistenta. Nu degeaba bucatarii nu prea se grabesc sa-si dezvaluie trucurile pentru cea mai reusita crema de icre. Secretul este ca icrele se amesteca bine cu ulei si se mai pune din cand in cand cate o lingura de apa minerala, dar si zeama de la o lamaie sau lime. De asemenea, se amesteca si cu gris sau paine proaspata pentur a iesi pufoasa. Grisul se pune la fiert fara condimente si ai nevoie doar de 2 linguri. Daca alegi paine tot vreo 2-3 bucati iti trebuie. Uleiul se adauga dupa ochi cat sa nu devina prea uleioase icrele. Nu uita sa adaugi si ceapa rosie la final ca sa ai o crema de icre aromata.
Icrele se dau prin sita la inceput si se elimina pielitele, iar daca ai un mixer ca sa prepari pasta cu atat mai bine. Minunata crema de icre se consuma cu verdeturi tocate, bacon, sunca, avocado si tot felul de legume.
2.Crema sau pate de oua
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ouale nu cresc colesterolul asa cum se crede, dimpotriva. Asta daca nu exageram cu cantitatea. O crema de oua este ideala sa o ai in casa si asta pentru ca este foarte consistenta gratie proteinelor de calitate. Ingredientele necesare:
- 3 oua
- 1 ceapa
- 3 linguri de nuci maruntite
- Ulei de masline - il pui la ochi
- Sare dupa gust
- 2-3 catei de usturoi tocati
Pasii de preparare:
1.Ouale se pun la fiert 10 minute.
2.Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline, iar la final se adauga si usturoiul tocat.
3.Pune apa rece peste oua ca sa se raceasca repede, curata-le si adauga-le in blender taiate bucati. Se adauga si restul ingredientelor si obtii o pasta omogena.
3.Crema din dovlecei
Este o crema extrem de sanatoasa si nu degeaba multi o prefera. Ingrediente:
- 4 dovlecei sau zucchini de marime medie
- 7 catei de usturoi
- Patrunjel tocat
- Sare marina
- Piper alb macinat
- Piper negru macinat
- Maioneza light (o poti pregati si acasa din iaurt grecesc degresat, un galbenus, 1 lingura de mustar Dijon, sare si putin ulei)
- Ceapa verde tocata - optional
Pasii de preparare:
1.Dovleceii se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare dupa care se toaca ca si vinetele pentru salata.
2.Dovleceii se amesteca cu maioneza obtinuta si restul ingredientelor in blender.
4.Crema de humus
Este preferata veganilor. Ai nevoie doar de 2-3 cani de
naut fiert pe care il pui in blender cu ceapa verde, ulei, seminte de chia si usturoi tocat. Merge ideal cu rosii si rodii.