Creste incidenta cancerului de colon. Stii de ce? Afla cum previi prin alimentatie.

Secrete 07.12.2017 dietetik
Populatia globului este in continua crestere, iar alimentele naturale ajung din ce in ce mai putin, motiv pentru care suntem “bombardati” zilnic cu alimente cat mai nesanatoase si cu zero nutrienti, dar care sunt in cantitati enorme. Mult si prost cum s-ar zice mai simplu. Nici nu stiu de unde sa incep cu alimentele daunatoare, intrucat sunt atat de multe, dar cert este ca incidenta cancerului de colon este in continua crestere, ajungand sa se tripleze in ultimii 25 de ani.
 
Statisticile sunt infioratoare si nu este de mirare daca este sa ne gandim ce alimente consumam zilnic, de la mezeluri, produse fainoase, carnuri injectate cu hormoni si alimente ce contin cantitati mari de zaharuri rafinate. Nici legumele si fructele nu mai sunt ce au fost odinioara. Este foarte greu sa ai un regim alimentar sanatos intr-o piata care pune la dispozitie atat de multe produse, dar din care nu prea ai ce alege.
 
Tot ce poti sa faci este sa citesti cu atentie etichetele tuturor produselor, chiar si a celor a caror cutii si ambalaje sustin sus si tare ca nu contin parabeni. Adevarul este ca ingredientele daunatoare sunt scrise pe spate cu litere foarte mici sau mai rau, nu sunt mentionate deloc. Din pacate, chiar si produsele dietetice si considerate a fi sanatoase pot contine zahar ascuns si sodiu (sare). Un alt lucru pe care il poti face este sa cumperi legume, fructe si carne din surse sigure. Exista livezi, ferme de animale, crescatorii de peste si etc. Solutii sunt daca se doresc.
 

Care sunt simptomele cancerului de colon?

 

Daca inainte cancerul de colon aparea doar la persoanele trecute de varsta de 50 de ani, acum poate sa apara si la tinerii de 20-30 de ani. Alimentatia haotica si de proasta calitate nu iarta pe nimeni. Persoanele care consuma alimente pline de chimicale, zahar rafinat si sodiu creaza mediu acid in organism si asta pentru ca fermenteaza in stomac, iar digestia este ingreunata. Acele resturi creaza gaze, iar in colon se aduna toate resturile fermentate, favorizand aparitia celulelor canceroase. Acestea se dezvolta atat de repede incat pot ajunge pana la zona rectala. Cancerul de colon avanseaza destul de repede asa ca trebuie sa fii atent la urmatoarele simptome:
 
  • Scaune dese pe zi si sub forma de diaree
  • Constipatie mai mult de 2 zile
  • Sangerari rectale
  • Durere rectala
  • Senzatia ca nu elimini complet resturile ( fecalele)
  • Balonare
  • Dureri abdominale mari si dese
 
*Este de ajuns sa observi 1-2 simptome cateva zile la rand ca sa iei masuri. Indicat este sa mergi la un doctor specialist in gastroenterologie ca sa-ti faci o colonoscopie. Mai departe te va indruma medicul cu un stil de viata sanatos si un tratament personalizat.
 
 

Care este alimentatia pentru prevenirea cancerului de colon?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Organismul are nevoie de un regim echilibrat si nu unul in care sa fie privat de anumite alimente. Omul a fost omnivor dintotdeauna si asa trebuie sa ramana. Excesele sunt calea sigura spre orice tip de cancer, nu doar spre cel de colon si rectal. Un alt aspect important in prevenire este numarul de mese pe zi. Este necesar sa avem 3 mese pe zi in care sa combinam sanatos carnea slaba cu legumele si fructele. Iata ce trebuie sa includem zilnic in alimentatie pentru prevenire:
 
1.Legume, fructe si verdeturi – este esential sa consumam legume de toate culorile, pentru ca au nutrienti si antioxidanti diferiti, asa ca sa nu uitam de legumele verzi, rosii, galbene si portocalii la care sa combinam verdeturi si fructe cat putem; aceste alimente stimuleaza digestia si tractul intestinal pentru a avea un colon curat; legume benefice si complexe ar fi superalimentele, precum semintele de chia, quinoa, broccoli, conopida, varza kale, etc.
 
2.Fibrele – acestea se gasesc in fulgii de ovaz, taratele de ovaz, legume si fructe, supele crema din legume si alte surse; fibrele ajuta la eliminarea resturilor intestinale si ofera satietate.
 
3.Carne slaba – gatita la grill, cuptor sau fiarta; aduce organismului sursa necesara de proteine si grasimi sanatoase ( somon, ton, tilapia, carne de curcan, pui) ; celelate tipuri de carne se consuma mai rar.
 
4.Alimente bogate in calciu si vitamina D – studiile arata ca reduc cancerul de colon; partea buna este ca ne putem lua doza necesara zilnic din alimente cat si din suplimente.
 
5.Alimente bogate in magneziu – spanacul, peste, fasole, seminte.
 
6.Cafeaua naturala – este o sursa bogata in antioxidanti, iar daca ajungem sa consumam zilnic 1-2 cani ne curatam de toxine tot organismal.
 
7.Limiteaza consumul de alcool – exista studii care au demonstrat ca exista o legatura anume intre alcool si cancerul de colon.
 
8.Consuma aspirina in doze mici – poate cauza ulcere gastrice si implicit cancer de colon si rectal
 
9. Gaseste alternative sanatoase la orice tip de mancare.
 
 
 
 
Sursa: health.com; cancer.org; besthealthmag.ca;
 

 

Tags:
cancer
colon
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare