Cromul in alimentatie
Cromul este un mineral indispensabil metabolismului carbohidratilor, fiind implicat direct in ceea ce este cunoscut sub numele de factorul de toleranta la glucoza. Cromul in alimentatie este absolut necesar, iar absenta lui predispune la obezitate.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Cum actioneaza cromul? Acest mineral intervine in procesul de control al nivelului glucozei din sange, fiind un fel de senzor care indica capacitatea de absorbtie a glucozei la nivel celular, controland direct secretia de insulina secretata de pancreas. In absenta cromului pancreasul, producatorul de insulina, hormon care metabolizeaza glucoza, nu mai stie care sunt necesitatile reale are organismului, motiv pentru care reduce cantitatea de insulina secretata, ceea ce face ca nivelul glucozei din sange sa creasca.
Cromul intervine si in procesul de metabolizare al colesterolului, intr-un mod similar cu procesul in care este implicata glucoza.
Deficitul de crom este unul din efectele consumului de alimente procesate industrial. Se crede ca absenta necesarului de crom zilnic din alimentatie este unul din factorii care duc la declansarea diabetului, dar si un factor care predispune la obezitate si la grave tulburari de metabolism. Necesarul de crom in alimentatie este foarte mic, iar intreaga cantitate poate sa fie adusa prin alimentatie, daca aceasta respecta un minimum de reguli ale dietei sanatoase. In fapt din fiecare aliment ingerat omul poate asimila circa 1-2 micrograme de crom, dar de notat este faptul ca hrana procesata, faina rafinata si carnea prelucrata industrial nu mai contine crom, acesta fiind oxidat in procesele de prelucrare. Absenta cromului din alimentatie creaza foarte rapid carente de crom, dat fiind faptul ca acesta nu se poate stoca in organism.
Lipsa cromului din alimentatie este considerata responsabila pentru declansarea unor forme de psoriazis, de un nivel ridicat al trigliceridelor din sange, si de giperglicemie. Acneea la varsta adulta si glaucomul sunt consecinte ale lipsei cronice de crom.
Concret femeile au nevoie de circa 20 de micrograme zilnic, cu oarecare variatii in functie de varsta, iar barbatii de 30 de micrograme zilnic.
Cele mai bune surse de crom sunt: drojdia de bere proaspata, fructele de mare, ficatul si alte organe, cerealele integrale si carofii. Broccoli, varza, toate legumele cu frunze verzi, salata verde, ridichile si apa minerala sunt bune surse de crom. Rosiile, merele si ouale sunt surse foarte bune de crom. Un ou contine 26 de micrograme de crom, in timp ce un mar are 36 de micrograme. Crom se gaseste incantitati mici si in lapte si derivatele. De notat este ca absorbtia cromului este dependenta de nivelul de vitamina C fara de care cromul nu poate fi asimilat.
Care sunt simptomele care indica un deficit de crom? Un nivel ridicat al colesterolului rau combinat cu un nivel foarte mic al colesterolului bun, cresterea glucozei, o tensiune arteriala crescuta, senzatie de oboseala, o piele predispusa la afectiuni – acnee, eczeme si tegument uscat. Suplimentele de crom nu sunt recomandate decat cu sfatul medicului si sub strict control medical, pe termen foarte scurt. Pe de alta parte sumplimentele nici nu sunt necesare in conditiile in care o portie de salata de varza, un cartof copt, o salata verde sau o portie de broccoli, ori cereale integrale aduc tot necesarul zilnic de crom, scrie whfood.com.
Se poate spune despre crom ca este un indicator care probeaza o alimentatie sanatoasa, tot asa cumd eficitul de crom este confirmarea faptului ca dieta ta nu este dintre cele recomandate.