Cu ce sa inlocuim faina alba de grau ca sa nu ne ingrasam si sa prevenim bolile?

Secrete 11.05.2018 dietetik
Stim deja ca faina alba de grau nu este deloc sanatoasa, dar din pacate ne place sa consumam diverse produse si mancaruri cu ajutorul ei. Acest lucru se explica prin faptul ca provoaca dependenta din cauza continutului mare de zahar rafinat. In prezent, faina alba de grau nu se mai obtine pe cale mecanica si graduala, ci prin diverse procedee, in urma carora bobul de grau isi pierde toti nutrientii. In schimb, prin rafinare, se adauga cantitati enorme de zaharuri rafinate si sare, care fac din faina de grau un carbohidrat rau. Problema nu este doar ca ne afecteaza greutatea si creste riscul obezitatii, ci favorizeaza si aparitia unor afectiuni grave. Nu intamplator ne-am hotarat sa discutam astazi despre variantele sanatoase ale acestui tip de faina, avand in vedere ca putini le cunosc.
 

De ce este asa nesanatoasa faina alba de grau?

 

Fiind un carbohidrat rau inseamna ca se digera mult prea repede, motiv pentru care ne da un aport prea mare de energie care scade la fel de repede cum a aparut. In acest mod ne dam peste cap cantitatea de zahar si este foarte probabil ca in timp sa ne trezim cu diverse tipuri de cancere la stomac, colon sau rectal, diverse inflamatii, alergii, intolerante, diabet si alte afectiuni de temut.
 
Faina alba de grau are un indice glicemic mult prea mare, care ajunge imediat in sange. Mai pe scurt, ne duce in eroare organismul. Cand corpul nostru incepe sa produca prea multa insulina ca sa restabileasca nivelul zaharului din sange, caloriile din alimente incep sa fie stocate sub forma de grasimi. Iata cum ne trezim cu surplus de kilograme.
 
 

Cu ce putem inlocui faina alba de grau?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este destul de greu sa inlocuim faina de grau si asta pentru ca ofera o elasticitate deosebita aluatului, iar produsele de panificatie vor iesi foarte pufoase. Pentru prajituri si diverse deserturi putem folosi si variantele nerafinate fara probleme, dar pentru un aluat pufos se pot face mixuri din tipurile de faina ce urmeaza sa fie enumerate. Iata tipurile sanatoase de faina:
 

1.Faina din seminte de quinoa

 

Aceasta faina este poate cea mai sanatoasa si asta pentru ca contine proteine si aminoacizi si ne permite sa o utilizam atat la aluat cat si la prajituri. Important este ca nu contine gluten, dar contine aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului si chiar in plus. Daca o utilizezi regulat sistemul imunitar se va intari. Se poate combina cu scortisoara si nucsoara.
 
 
 

2.Faina de cocos

 

O faina cu aroma speciala, care nu contine gluten si care se prepara din nuca de cocos macinata si apoi uscata. O putem pastra bine in frigider si asa ne vom bucura cat mai mult timp de ea. Nu necesita ados de arome, nici nu are continut mare de carbohidrati, motiv pentru care este minunata pentru cei care tin diete. Este si foarte bogata in nutrienti pretiosi si merge atat la aluat cat si prajituri.
 

 

3.Faina de konjac

 

Este faina care scade nivelul colesterolului rau si nu contine deloc gluten. Este folosita in schimb pentru a ingrosa creme, sosuri sau aluatul format din alte tipuri de faina. Cert este ca imbunatateste digestia. O putem folosi cu alt tip sanatos d efaina ca sa obtinem un aluat elastic.
 
 

4.Faina de mei

 

Este perfecta pentru cei cu aciditate gastrica si arsuri stomacale, nu contine gluten, dar contine tot felul de nutrienti esentiali, in special aminoacizi.
 
 
 
 

5.Faina de secara

 

Daca vrei mancaruri satioase trebuie sa folosesti aceasta faina, pentru ca gratie fibrelor stimuleaza si curata si tractul intestinal. Se obtine tot prin rafinare, dar contine foarte multi nutrienti pretiosi. Este de asemenea cunoscuta in randurile celor care tin diete.
 
 

6.Faina de hrisca

 

Hrisca este un aliment minune ce nu contine gluten si este  bogat in toate vitaminele si mineralele necsare, iar in plus contine si antioxidanti puternici. Este perfecta pentru cei care vor sa slabeasca dar si pentru cei care se confrunta cu colesterolul mare, diabet, boli digestive sau boli cardiovasculare. 
 
 

7.Faina de orez alb sau brun

 

O alta faina fara gluten, bogata in magneziu, calciu si vitamine din complexul B-urilor, care poate fi incorporata in diverse mancaruri si are si un gust minunat.
 
 

8.Faina de migdale

 

O puteti prepara acasa sau sa o cumparati direct din magazin. Contine putini carbohidrati si deloc gluten, dar trebuie consumata oarecum cu masura, daca tii o dieta hipocalorica.
 
 
 

 

Tags:
faina alba de grau
sa nu ne ingrasam
inlocuim faina alba
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare