Cu masa la indieni

Aparuta in viata noastra in special dupa 1990, bucataria indiana a devenit un refugiu important de baza pentru cei care vor sa deguste specialitati mai exotice. Dar si pentru cei cu stomacul ceva mai tare, trebuie sa o spunem de la inceput. Fiindca o multitudine de ingrediente fac cu mandrie parte din gama celor iuti. Avalansa de arome a creat in timp o nota distinctiva bucatariei indiene, la fel ca si tipurile de orez sau de lipii (nan). Trebuie spus ca felul de preparare poate fi usor diferite intre cele 4 regiuni distinctive culinare ale Indiei: India de Nord, de Sud, de Vest si de Est. Doar nord-estul Indiei este puternic influentat de bucataria din China.

Indienii prajesc foarte mult, in special legumele, dar si multe tipuri de mancare. Pe langa uleiul vegetal, foarte folosite sunt uleiul de cocos si uleiul de mustar. Nu in ultimul rand, e bine de stiut ca in tarile lumii restaurantele cu specific indian sunt cele mai numeroase pe plan mondial, dupa cele cu specific italian sau frantuzesc. Eu am experimentat pe pielea si pe stomacul meu mai multe restaurant indiene din diferite tari europene, asa ca am ce va povesti. Regretul meu mare ramane insa, decoamdata, faptul ca inca nu am ajuns sa degust bucataria indiana acasa la ea. Dar timpul nu e pierdut, sper sa-mi iasa candva in cale o vacanta in India.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Ingredientele de baza

Orezul – pur si simplu bucataria indiana nu ar exista fara orez; indienii folosesc orezul basmati, care este renumit pentru bobul mai lung si pentru aroma si gustul mai pregnante decat orezul obisnuit. Fiert, prajit, copt – orezul se prepara in nenumarate feluri si reprezinta aproape orice in bucataria indiana, de la gustari la desert.

Ierburile - dau diversitatea incredibila a gusturilor preparatelor indiene. In principal vorbim aici de  sofran, ghimbir, patrunjel, coriandru, telina, chili, capere, seminte de mustar. Si iscusinta unui bucatar indian valoros se vede in multitudinea de preparate pe care le obtine, cu arome diferite, din ierburile pe care le are la dispozitie.

Carnea – puiul, mielul si rata se regasesc in bucataria indiana, nu insa si porcul si vita (ultima fiind animal sfant in cultura indiana). Facuta la gratar sau la cuptor, fiarta sau prajita, carnea este si un simbol al prosperitatii familiilor traditionale.

Condimentele (chatni) – ceapa maruntita, menta maruntita, rosii maruntite, cocos maruntit, usturoi maruntit, mango maruntit, iaurt cu menta si castraveti (asemanator cu tzatziki grecesc). Bucataria Indiana exceleaza in diferite mici preparate exclusiv din legume sau din fructe care sunt servite ca si mici garnituri, la mesele principale. Le veti reintalni in mici farfurii sau boluri, la fiecare masa traditionala. Incercati-le.

Curry – cel mai important condiment din bucataria indiana, parte importanta si a altor bucatarii din zona, in principal a Pakistanului. Pentru indieni, curry este la fel de folosit precum este sarea pentru europeni sau sosul de soia pentru chinezi. Curry este parte integranta a fiecarui fel de mancare. In unele tari europene, in special in Anglia, curry-ul a devenit parte integranta a bucatariei locale.

Legumele – vinetele, morcovii, salatele, deobicei maruntite in mici boluri si servite ca si garnituri la felurile principale.Varietatea legumelor in India este ridicata, gratie pamantului fertil dar si pentru ca din cele mai vechi timpuri, legumele au fost principala sursa de hrana pentru numerosul popor indian.

 

Feluri renumite de mancare in bucataria Indiana

Bun, de curry a auzit toata lumea, corect? Hai sa vedem insa ce alte preparate indiene au spart granita si au devenit cunoscute in toata lumea:

Chicken tikka masala – poate cel mai cunoscut fel de mancare indian, regasit la orice masa traditionala care se respecta. Este preparat din bucati de piept de pui care se fragezesc inainte intr-un cuptor cilindric incins, amestecate apoi intr-un sos pe baza de curry si pasta tomate (masala). Toata compozitia se coace apoi pina ajunge sa fiarba. Se serveste cu orez si cu lipii (naan).

Verdict: Pro 40% - merita incercat pentru originalitate si pentru ca acest preparat imbina mai multe gusturi specific indiene; 60% contra – fiindca este un fel de mancare foarte caloric.

Tandoori chicken – este ceea ce europenii ar numi, pui pe gratar, insa e mai mult decit atat. Puiul se marineaza in prealabil in iaurt si masala (amestec pe baza usturoi, curry, ghimbir, piper), apoi se pune in tandoor (cuptoul cilindric incalzit pe baza de carbune incins).

Verdict: Pro 70% - fiindca preparatul este destul de dietetic, daca nu-l serviti alaturi de lipii sau de orez. Contra 30% - amestecul de condimente este destul de caloric si periculos pentru cei cu stomacul sensibil.

Samosa – una dintre gustarile/starterele bucatariei indiene. In principal este vegetarian, dar se prepara si variante cu carne. Samosa vegetariana este un amestec de faina, cartofi, ceapa, chili si alte mirodenii, care se taie apoi in triunghiuri si se prajesc in ulei.

Verdict: Pro 20% - merita incercat pentru ca este cea mai cunoscuta gustare Indiana. Contra 80% - va dati seama ce inseamna pentru organism un amestec de faina, cartofi si carne, toate prajite in ulei incins?

Onion Bhaji – tot o gustare/starter, reprezinta bucati de ceapa date printr-un amestec de faina si condimente iuti, si apoi prajite in ulei incins. Se asorteaza, deobicei, cu felii de mango sau de lamaie.

Verdict: Pro 20% – pentru ca sunt delicioase. Contra – 80% ceapa prajita in ulei este unul dintre ultimele lucruri pe care trebuie sa la bagam in stomac.

Thali – este cea mai potrivita alegere daca ati nimerit intr-un restaurant cu specific indian; reprezinta un amalgam de vase mici, grupate pe un platou mare, pline ce cele mai importante feluri de mincare: orezuri, sosuri, lipii, salate. Exista Thali vegetarian si non-vegetarian.

Verdict: Pro 80% – fiindca aveti ocazia sa degustati cat mai mult din inedita bucatarie Indiana si pentru ca aveti sansa sa gasiti preparate dietetic si putin calorice. 20% contra – fiindca orezul si lipiile sunt calorice.

Lamb Korma – este o mancare cremoasa, care, pe langa carnea de miel (bucatele de carne de miel), este facuta dintr-un amestec de curry, iaurt, smantana si lapte de cocos. Contine si mici bucatele de cartofi si de ceapa. Se serveste fierbinte, alaturi de orez si de lipii.

Verdict: Pro 50% – fiindca este unul dintre cele mai solicitate feluri de mancare indiene in restaurantele cu specific din intreaga lume. Contra 50% - fiindca amestecul de carne smantana, carne, curry, cartofi si lipii nu va poate duce decat spre o sedinta de mers pe bicicleta de 3 ore!

Rasgulla – printre cele mai importante deserturi, consta intr-un amestec de branza proaspata de vaci batuta cu faina din grau putin macinat (nu atat de fina, din care se face apoi faina clasica), totul prajit apoi in ulei. La final, se stropeste cu sirop incins de zahar. Este specific bucatariei est-indiene.

Verdict: Pro 40% - fiindca este un desert inedit si delicios. Contra 60%  - din nou, uleiul incins nu are cum sa ne faca sa iubim acest preparat, daca tinem la sanatatea noastra.

 

 

Obiceiuri inedite din bucataria indiana

Nu mai trebuie sa va spun ca e bine sa respectam, cat de cat, obiceiurile bucatariilor mondiale cu care interactionam, asa cum si altii fac atunci cu obiceiurile bucatariei romanesti (avem insa asa ceva?) Prin urmare – iata cateva sfaturi: este bine sa folositi doar mana dreapta atunci cand introduceti mincarea in gura; nu se folosesc cutite, linguri sau furculite, cel mult lingurite pentru anumite tipuri de desert; se obisnuieste ca felurile de mancare sa fie aduse la masa pe tavi mai mari, de unde se serveste apoi individual. In fine, bauturile oferite la masa sunt, deobicei, ceaiul si cafeaua, in detrimentul celor alcoolice.

 

Bauturile bucatariei indiene

Fiindca alcoolul nu este prea iubit in India, locuitorii acestei tari s-au obisnuit de mii de ani cu calitatile ceaiului, recunoscut pe plan mondial. Ceaiul este preparat in special sub forma de infuzie in apa fierbinte, alaturi insa si de condiment precum scortisoara. Cafeaua este mai putin popular decat ceaiul si este rezervata in special categoriilor sociale de mijloc si superioare.

Lassi este o bautura obtinuta din iaurt si servita rece, avand consistent unui milkshake. Apoi, sucurile proaspete de fructe sunt servite la tot pasul pe strada in orasele indiene, un loc special intre acestea ocupandu-l bautura obtinuta din nuca de cocos, laptele de cocos, o bautura servita mereu rece.

In fine, apa naturala este foarte popular in randul familiilor simple, fiindca este foarte utila organismului dupa o masa bogata si iute.

CONCLUZIE: Bucataria indiana prinde din ce in ce mai mult. De ce? Fiindca aduce multe lucruri noi fata de gusturile cu care este obisnuit un european. Aromele sunt tari, puternice si exotice, in contrast cu bucataria europeana, care nu exceleaza la aceste calitati. Datorita faptului ca ingredientele sunt mereu proaspete, se spune despre bucataria indiana ca este una dintre cele mai sanatoase din lume. Asta din punct de vedere al prospetimii, fiindca, in rest, asa cum am vazut, prajelile sunt destul de prezente, din pacate. In fine, bucataria indiana este un excelent refugiu pentru vegetarieni, care vor avea cu adevarat ce sa aleaga, fara teama de a se plictisi de repetarea felurilor de mancare. V-am facut pofta sa dati iama in cel mai apropiat restaurant indian?

Tags:
bucatarie indiana
retete
picant
calatorii
china
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
5 Comentarii
  • Vizitator
    1. Vizitator 17.09.2009 11:38

    Nu stiu cine a scris acest articol, dar pe langa faptul ca nu a scris cuvintele originale corect, are si f multe informatii eronate. Ceea ce numeste curry nu e decat un amestec de condimente folosit de catre britanici ca o scurtatura . Asa ceva Niciodata nu se foloseste in india . Curry e denumirea unui fel de mancare ( un fel de tocanita). IN plus lipiile ( cele mai multe ) sunt facute din apa si faina integrala( mai putin naan), deci au putine calorii si sunt sanatoase ( nu cum scrie articolul). Tandoor se face pe niste frigarui enorme(nicidecum la gratar cim spune aici. IN plus, nu toti indienii sunt Hindusi!!!!! Carnea de vita si de porc sunt gasibile peste tot, chiar si in cele mai mici magazine. Daca vrea cineva sa scrie un articol , de ce nu face o cercetare in prealabil? Numai ineptii sunt scrise aici.Pacat.

  • Cristi Roman
    2. Cristi Roman 17.09.2009 17:21

    Mul?umim pentru mesaj. Legat de denumiri, exist? mai multe variante pentru modul īn care se scriu felurile de mīncare indiene. Cred c? ?ti?i bine c? exist? diferen?e de denumiri ale aceluia?i fel de mīncare chiar īn India. Am ales varianta popular?/comerciala/europenizat? fiindc? acest text a fost creat, la fel ca majoritatea celor de pe acest site, pentru publicul larg, care nu e un fin specialist, ci dornic de via?? s?n?toas? ?i lini?tit?. Legat de curry - explica?ia este aceea?i, uita?i-v? pe meniul oric?rui restaurant indian din īntreaga lume, nu doar din Romānia. Legat de lipii, n-a negat nimeni c? nu sīnt s?n?toase, eu īnsumi le prefer oricīnd īn detrimentul multor altor produse de panifica?ie - ci doar c? sīnt calorice - indiferent de tipul de f?in? din care sīnt f?cute. Iar despre tandoor - am explicat chiar simplu ce īnseamn? un tandoor - nu ?tiu unde a?i g?sit varianta de gr?tar - doar cīnd am spus ca "este ceea ce europenii ar numi, pui pe gratar". Deci am specificat clar diferen?a īntre indieni ?i europeni. Legat de popula?ia hindus?, probabil ?ti?i la fel de bine c? aceasta reprezint? peste 80% din popula?ie, este firesc s? ne preocupe buc?t?ria acestei majorit??i cīnd vorbim de o ?ar?. Vreau s? v? spun c? si īn Romānia o parte a popula?iei este mare amatoare de gula? ?i de paprica?, īns? putem spune c? aceasta este o caracteristic? a buc?t?riei romāne?ti? Mul?umim pentru mesaj, denot? faptul c? ?ti?i buc?t?ria indian? - īns? re?ine?i, dietetik.ro nu este un site pentru speciali?ti - īn acest caz v? asigur c? textul ar fi fost extrem de greu de citit ?i nu ne dorim acest lucru.

  • mada
    3. mada 18.09.2009 10:09

    Haideti sa ne bucuram de informatiile primite, sa nu ne mai crispam daca am sesizat o greseala. Puteti mentiona observatiile in josul paginii, insa nu uitati ca suntem aici sa va indrumam in demersul dumneavoastra de a trai sanatos. Merci!

  • Alice Razoiu
    4. Alice Razoiu 18.09.2009 11:21

    Buna ziua. Si eu am fost in Sudul Indiei si tb sa fiu deacord cu criticile aduse . Numai cineva care nu a vizitat India poate spune despre " curry " ca e condiment. Si nu m-am CRISPAT asa cum a precizat d-na de la redactie, dar ca sa stiti eu am invatat de la soacra mea -care din intamplare e indianca cum se prepara mancarea indiana( cel putin in SUD ) si in general se incepe cu 1/2 lingura ulei , dar in rest se tot adauga apa . Prin urmare , e greu de spus ca sunt mancaruri prajite ( daca ar fi sa comparam cu toate deep-fry foods pe care le gasim acum peste tot) . Eu nu cred ca un astfel de articol tb scris de cineva numai dupa ce a dat search in google de cateva ori si gata . Astfel de " jurnalisti " sunt peste tot. Ati spus in home page ca va asumati citicile. Aici eu nu prea vad asumare ci v-ati zburlit ca am indraznit, noi cititorii in masa sa nu inghitim pe nemestecate o informatie oarecare. Ah BTW chatni nue condiment ci e un side dish. Multumim pt articol, dar cine a criticat a criticat bine. Bravo Vizitatorule!

  • Vizitator
    5. Vizitator 27.03.2010 22:27

    uite reteta pt sosul curry care este inevitabil la masa unor indieni.... asta pentru cunostiinta ta generala . Ingrediente: - 200 g smantana - 20 g unt - 100 g mustar iute - 2 g curry sare si piper dupa gust Mod de preparare: Se topeste incet untul intr-o tigaie, se adauga mustarul, condimentele, sarea; Se subtiaza treptat cu smantana, amestecand continuu; Se serveste pe preparat sau in sosiera.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare