De ce sa dai atatia bani pe medicamente destinate tensiunii arteriale, colesterolului, diabetului si osteoporozei cand poti consuma naut? Se gaseste usor si are un pret destul de bun. Desi seamana cu boabele de soia este mult mai gustos si mai sanatos. Spre deosebire de soia care este un aliment destul de controversat, cu nautul nu trebuie sa-ti faci astfel de probleme. Ai doar beneficii de castigat daca introduci nautul in alimentatia zilnica, asa ca descopera-le in randurile urmatoare.
Poate nu ai auzit inca de naut sau stii foarte putine despre el, dar cand vei descoperi cat de mult te poate ajuta cu surplusul de kilograme si sanatatea iti garantam ca nu vei inceta sa-l consumi.
Ce este mai exact nautul?
Nautul este o planta leguminoasa care are textura de mazare, dar aspect de boabe de soia, insa este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma. Este indicat atat in dietele de slabire cat si pentru cei care vor sa adopte zilnic un stil de viata sanatos. In sfarsit un aliment care nu presupune nici cel mai mic risc si are un gust asemanator nucilor si o textura crocanta ca de chips.
Este intalnit in majoritatea bucatariile de pe glob, cu toate ca este originar din zona Marii Mediteraneene, dar s-a extins si spre India. A cucerit rapid inimile iubitorilor de mancare, care vor sa aiba si un stil de viata sanatos. Evident, este alimentul preferat al vegetarienilor si asta pentru ca inlocuieste perfect carnea. Stim ca vegetearienii trebuie sa aiba grija ce alimente consuma ca sa nu aiba carente nutritionale, dar in ceea ce priveste nautul vei vedea ca este un aliment complet din acest punct de vedere.
Ce nutrienti are nautul si ce beneficii castigam?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Sincer, ne este destul de greu sa gasim aspecte negative la acest aliment. El contine un aport ridicat de fibre de buna calitate, antioxidanti puternici chiar daca nu este o explozie de culoare, proteine vegetale de calitate, fitonutrienti si toate vitaminele si mineralele necesare organaismului (fier, magneziu, mangan, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B-urilor, acid folic, potasiu, zinc, fosfor si lista continua). Am incercat sa enumeram cei mai improtanti nutrienti. Acum probabil te intereseaza cum poti slabi consumand naut si cum iti poti imbunatati sanatatea la modul general. Iata:
1.In primul rand iti tratezi carentele de vitamine si minerale. Poate nu stiai dar unele sunt importante si in procesul de slabire, nu doar pentru sanatate. Este vorba despre vitamina A si vitamina C cu care slabim si prevenim aparitia vergeturilor.
2.Aportul ridicat de fibre de buna calitate iti regleaza digestia si tranzitul intestinal, deci nu vei mai acumula asa usor caloriile din mancaruri. In plus, va fi usor sa elimini si toxinele, iar slabirea este garantata pentru ca iti accelerezi metabolismul.
3.Tot datorita fibrelor, dar si vitaminelor si antioxidantilor vei reusi sa reglezi nivelul colesterolului si zaharul din sange. Vei tine astfel la distanta diabatul de tip 2 si bolile cardiovasculare ce apar din cauza colesterolului rau, care sclerozeaza vasele de sange.
4.Contine antioxidanti care trateaza orice inflamatie din corp, deci vei fi ferit de cancer, in special cel de stomac, colon si rectal. De asemenea, nu poti slabi fara antioxidanti in alimentatie.
5.Vei preveni osteoporoza, o afectiune destul de intalnita in randul persoanelor batrane. Tine cont ca nautul contine fosfor, care este cel mai indicat pentru sanatatea oaselor.
6.Vei castiga un boost de energie gratie aportului ridicat de vitamina C, aspect favorabil arderii grasimilor.
7.Te ajuta sa scapi de
grasimea viscerala, cea depusa in jurul si inauntrul organelor interne. Vei scapa astfel si de grasimea abdominala, dar si de aspectul de stomac umflat.
Cum introducem nautul in alimentatie?
Nautul prezinta un mare avantaj si asta pentru ca poate fi gatit in diverse moduri si toate sunt cat se poate de sanatoase, satioase si slab calorice. Iata niste idei:
- Crema tarnitabila din naut si anume humus (de origine libaneza)
- Supa crema de naut
- Diverse salate de cruditati
- Poate fi consumat si crud, nu doar fiert
- Piftele de naut (falafel) – tot de origine libaneza
- Naut copt cu verdeturi
- Quesadillas vegana cu naut
- Ceai de naut - ca sa faci gargara sau la cataplasme
- Naut fiert cu curry
- Deserturi raw vegane
Citeste si 25 de alimente cu ZERO calorii de inclus in dieta