Cum afecteaza greutatea hormonul stresului?

Afectiuni 21.04.2016

Cu totii am avut parte de zile mai grele cand am fost extrem de stresati si am terminat prin a manca galeti de inghetata si tablete intregi de ciocolata pe sistem nervos. Insa, inainte de a da vina pe lipsa autocontrolului, trebuie sa aflii despre cortizol, hormonul stresului, principalul vinovat de mancatul emotional. Acest hormon este denumit inamicul numarul unui al sanatatii publice deoarece este asociat cu aparitia bolilor de inima, diabetul, cresterea tensiunii arteriale, pierederea memoriei si multe altele. Si se pare ca este responsabil de cresterea in greutate si de dereglarea obiceiulilor alimentare sanatoase.


Ce este cortizolul?
 
Imagineazati aceasta scena: conduci singura in masina pe autostrada si intr-un moment de neatentie esti cat pe ce sa fii implicata intr-un accident rutier. In momentul in care cauciucurile masinii franeaza puternic, organismul tau isi activeaza raspunsul de protectie. Hipotalamusul trimite mesaje la glandele suprarenale pentru ca acestea sa elibereze cortizol si adrenalina. Acest lucru determina ficatul sa elibereze zaharul in sange sa sa creasca fluxul sanguin ce ajunge la inima cauzand astfel cresterea pulsului.
Daca esti in situatia de a avea un accident rutier trebuie sa ai suficient zahar in sange pentru a face fata tuturor nevoilor cauzate de stres. Problema este ca multi oameni traiesc 80% din zi ca si cum s-ar afla intr-o situatie similara accidentelor rutiere, sunt de parere specialistii. In ziua de azi oamenii sunt atat de stresati incat organismul lor se afla aproape permanent in pozitie de aparare.

Legatura dintre cortizol si talia ta
 
Stresul de la birou, problemele cotidiene din familie, lipsa somnului suficient, cofeina, alcoolul si chiar saritul pentru una dintre mesele zilei, pot duce la cresterea cortizolului.
Cercetarile au demonstrat ca nivelul mare de cortizol din sange poate fi cauza mancatului emotional. Astfel, intr-un studiu recent femeile participante au mancat mult mai mult in zilele in care erau foarte stresate, in comparatie cu zilele in care erau linistite. Acest lucru deoarece zaharul din sange nu se transforma in energie si ramane in fluxul sanguin, ceea ce inseamna un sistem perturbat care duce la cresterea senzatiei de foame si la cresterea apetitului pentru alimente bogate in calorii.
Iar vestile rele nu se opresc aici. Mancatul emotional este doar unul dintre efectele cortizolului. Acest hormon mai poate fi vinovat de depunerea grasimilor in jurul abdomenului ceea ce poate duce repede la obezitate si la numeroase afectiuni.
 
Tags:
hormonul stresului
greutatea
mancatul emotional
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare