Cum afecteaza pesticidele calitatea alimentelor si ce riscam prin consum
Desi se vorbeste foarte putin despre acest amanunt, exista totusi destule alimente care sunt tratate cu substante chimice. Ceea ce se stie mai putin e faptul ca acestea afecteaza calitatea produselor alimentare, contaminandu-le creste riscul de dezvoltare a unor afectiuni. Pentru ca sanatatea trebuie sa ramane intotdeauna pe primul loc, chiar daca unii dintre noi sunt proaspat initiati in domeniul nutritiei, necunoscutand prea multe reguli, orice incercare de a manca sanatos este bine-venita. Asa ca ne-am gandit azi sa vedem in ce masura ne afecteaza sanatatea alimentele care au fost tratate cu chimicale. Pesticidele se folosesc in general pentru a proteja planteler de boli, insecte. In multe dintre cazuri resturile de la aceste pesticide pot ramane in alimente.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ceea ce este intr-adevar socant e faptul ca jumatate din fructele, legumele si cerealele care se comercializeaza in Uniunea Europeana contin un numar mare de pesticide.
Primii care s-au mobilizat au fost medicii care si-au dat seama de gravitatea problemei. Ei se gandesc la posibilele efecte, in tot acest timp autoritatile mentioneaza ca sunt exigente in ceea ce priveste verificarea calitatii produselor care se importa. Si lucrurile nu se opresc aici, produsele alimentare care se comercializeaza pe teriteoriul Uniunii Europene contin 354 de specii diferite de chimicale. In cap stau: strugurii, bananele si ardeiul. In timp ce vinetele sunt cel mai putin afectate de chimicale. Nici autoritatile nu se arata ingrijorate de aceasta situatie. Consumatorilor li se spune ca produsele sunt verificate, iar acelea periculoase sunt retrase de pe piata.
Daca nu stiai pesticidele se folosesc demult timp in agricultura, insa cantitatile mici nu prezinta niciun pericol pentru sanatate. Totul se rezuma pana la urma la concentratia acestora din alimente.
Cand trebuie sa ne alarmam? Ei bine atunci cand descoperim ca am facut abuz. Cu alte cuvinte riscul de dezvoltare a unor afectiuni grave creste direct proportional cu cantitatea de chimicale ingerate, provenite din produsele alimentare.
- 1
- 2