Cum ajungi sa-ti imbolnavesti inima zi de zi

Afectiuni 15.02.2019 dietetik
In ultimii ani au loc tot mai multe decese din cauza afectiunilor cardiovasculare si cu siguranta numarul lor va ajunge sa creasca si mai mult. Putem spune ca reprezinta principala cauza de deces in societatea moderna si nici nu este de mirare daca ne gandim cat de sedentari am devenit. Toate tarile de pe glob se confrunta cu aceasta problema, iar asta ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru multi dintre noi. Societatea moderna a venit la pachet cu activitati mult prea putin solicitante din punct de vedere fizic, ne-am obisnuit cu comoditatile pe care tehnologia ni le pune la dispozitie si consumam mancare mult mai proasta. Nimic din ce era odinioara nu mai este la fel! Daca inainte problemele cardiovasculare erau specifice persoanelor batrane, acum sunt din ce in ce mai intalnite si in cazul tinerilor. 
 
Este destul de greu sa-ti schimbi complet stilul de viata, mai ales daca ai un loc de munca care presupune statul pe scaun ore intregi sau faptul ca mananci mereu pe fuga. Poti in schimb sa aduci niste ajustari care sa nu te impiedice totusi de la desfasurarea activitatilor zilnice si care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea si calitatea vietii. Este mult mai usor sa previi afectiunile cardiovasculare decat sa le tratezi!
 
Nu este atat de complicat sa iti protejezi inima. Trebuie doar sa intelegi ce factori iti pot face rau pe termen lung si sa-i eviti sau sa nu faci excese. In mare parte, alimentatia conteaza cel mai mult in cazul aparitiei bolilor cardiovasculare si apoi sedentarismul. In cadrul acestui articol vei descoperi modul exact in care cei doi factori iti afecteaza sanatatea si vei sti cum sa te protejezi. 
 
1.Activitatea fizica inexistenta
 
Daca te ridici din pat si mergi la serviciu sau pana la magazin asta nu inseamna ca depui efort fizic. Gandeste-te ca la locul de munca activitatea este si mai scazuta din punct de vedere fizic. Fiind sedentar, articulatiile tale vor deveni rigide si dureroase, apar varicele, cheagurile de sange, picioarele umflate si dureroase, iar inima va slabi in sensul ca nu cresti nici macar un pic ritmul cardiac.
 
Solutia noastra este sa mergi pe jos zilnic prin parc sau pana la locul de munca, sa iti alegi un sport lejer care sa-ti placa si sa fie o placere sa-l practici (innot, jogging, etc.), sa folosesti scarile in locul liftului si sa faci exercitii fizice in fiecare zi chiar in comfortul propriei tale case. Nu vei pierde decat 5-10 minute pe zi cu exercitii usoare, dar de efect. 
 
Un alt aspect de care sa tii cont cand petreci prea mult timp pe scaun este sa te ridici din ora in ora ca sa-ti scuturi picioarele, iar cand stai pe scaun sa-ti rotesti incheieturile picioarelor. Astfel, pui sangele in miscare.
 
 
 
2.Sucurile carbogazoase
 
Am ajuns sa consumam sucuri cat mai colorate, aromate si acidulate, uitand ca exista si apa. Ni se face sete consumam suc, iesim in oras si consumam tot suc si tot asa. Nu spuen nimeni sa nu consumi din cand in cand suc din comert, dar nu este indicat sa-l consumi zilnic in cantitati mari. Nu uita ca are in compozitie prea mult zahar rafinat care pune presiune pe peretii vaselor de sange. Aici gasesti retete de smootheiuri pentru fiecare zi!
 
3.Mancarea prajita
 
Mancarea prajita contine tot ce poate fi nesanatos si mentionam aici carbohidrati rai, grasimi de proasta calitate, calorii multe, ulei mult, arsura de la prajire si evident, toxicitate. Majoritatea tipurilor de ulei prin prajire devin toxice. Nu ai idee cat de mult iti cresc colesterolul rau. Mentionam aici mancarea de tip fast-food, carnea prajita acasa, legumele prajite, omlet, sosurile grase din comert.
 
Sfatul nostru este sa le consumi rar cand ti se face pofta, iar in rest sa ai grija sa consumi mancare cruda sau gatita foarte putin la grill, cuptor sau fiarta.
 
 
4.Produsele de patiserie, dulciurile, rontaielile
 
Merg intre mese perfect, dar afecteaza arterele si dau peste cap glicemia. Plus de asta, sunt preparate din faina alba de grau, care nu aduce beneficii deloc organismului. Evident, apar si kilogramele in plus, iar obsezitatea este strans legata de bolile cardiovasculare.
 
 
5.Stresul
 
Pune presiune pe peretii vaselor de sange si slabeste inima. Invata sa-l gestionezi mai bine.
 
6.Alimentele ultra-procesate
 
Contin prea multa sare, zahar, grasimi nesanatoase si chimicale.
 
 
7.Fumatul
 
Pune presiune pe artere si creste tensiunea.
 

 

Tags:
inima
imbolnavesti inima
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare