In ultimii ani se discuta din ce in ce mai mult despre dieta vegana, dar multe persoane inca nu stiu exact ce presupune. Unii ar crede ca este doar o simpla dieta de slabire, dar nu este chiar asa. Pentru multi altii este un stil de viata, iar unele cercetari stiintifice au aratat ca aduce beneficii pretioase pentru sanatate la modul general.
Cei mai multi medici spun ca majoritatea bolilor mortale apar din cauza faptului ca unele celule din corp incep sa se dezvolte excesiv si ataca celulele bune, dand peste cap sistemul imunitar. Acest lucru se intampla atunci cand in organism se creeaza mediu propice pentru dezvoltarea anormala a celulelor, iar medicii cred ca ar avea legatura cu mediul acid aparut in corp din cauza stresului si a alimentatiei deficitare. Se pare ca Ph-ul acid, poate duce la aparita multor boli, care dau simptome atunci cand sunt in stadii avansate, facand si posibilitatile de tratare mai dificile.
Nu mai este un secret ca majoritatea populatiei consuma alimente din ce in ce mai procesate, pline de aditivi, coloranti, sare, zaharuri rafinate si cine stie ce alte substante nocive. Practic, am ajuns sa mancam cancer pe paine. Alte alimente sunt pline de hormoni sau modificate genetic, care pot aduce in organism o gramada de dezechilibre hormonale. De aici si probleme de greutate, acumularea de toxine si incapacitatea celulara de regenerare si oxigenare.
Ce este mai exact dieta vegana?
Dieta vegana poate fi considerata o dieta restrictiva si asta pentru ca exclude total consumul de carne spre deosebire de celelalte tipuri de diete vegetariene, care permit consumul de peste si de carne de pasare. De asemenea, veganismul presupune sa consumi multe legume in stare cruda si mai putin gatite. Astfel organismul va benefica de un aport ridicat de nutrienti si antioxidanti puternici, care ar intari sistemul imunitar, l-ar curata de toxine si ar echilibra nivelul Ph-ului, creand in organism un mediu alcalin si nepropice pentru aparitia cancerului de orice tip. Iata cat de mult conteaza sa eviti consumarea alimentelor procesate.
Daca in anii trecuti veganismul era considerat mult prea extrem si nociv pentru sanatate, studiile amanuntite arata contrariul. Intr-adevar, din carne luam anumite proteine si minerale, dar sa nu uitam ca exista si
proteine vegetale, iar legumele si fructele au calitatea de a curata organismul gratie antioxidantilor. Nici nu ne mai trebuie suplimente alimentare ca sa nu avem carente de vitamine.
Desigur, nu spune nimeni ca trebuie sa fii vegan 100%. Uneori poti consuma carne cu putine grasimi si crescuta in conditii naturale ca sa oferim diversitate organismului, dar doar daca respectam aceste lucruri. Carnea slaba consta in consumul de piept de pui, piept de curcan si peste. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este modul de gatire. Carnea se prepara la grill, la cuptor sau se fierbe si se foloseste doar ulei de masline intr-o cantitate mica.
Daca tu consideri ca nu poti renunta la carne, poti tine dieta vegana in anumite perioade. Consider ca organismului ii prinde bine o perioada de detoxifiere din cand in cand. Este foarte important sa ne curatam ficatul, colonul, rinichii si sangele. Poate nu realizezi acum importanta, dar in timp vei vedea efectele pozitive.
Exista multe persoane care au marturisit ca dieta vegana le-a schimbat total viata. Se simt mai bine, au mai multa energie, un somn mai odihnitor, au scapat de problemele cu greutatea, iar cel mai important aspect este ca au reusit sa trateze si sa previna bolile mortale ale societatii actuale. Medicii renumiti din afara spun ca o dieta bazata pe cruditati si pe excluderea alimentelor procesate poate trata orice tip de cancer in doar cateva luni. Celulele canceroase sunt distruse daca nu mai au mediu propice de dezvoltare, ceea ce este un lucru bun. Dar pana a ajunge acolo, mai bine prevenim decat sa combatem.
Cum arata meniul vegan?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ca sa-ti faci o idee despre veganism iti voi da ca exemplu urmatorul meniu:
Micul dejun – 1 bol cu fulgi de ovaz cu lapte degresat, 1 banana, seminte de chia, nuci si o cafea cu
indulcitor natural
Gustare – un mar sau alt fruct
Pranz – 1 bol de seminte de quinoa sau orez brun sau tofu cu cruditati
Gustare – afine
Cina – ghiveci de legume
Sursa: canceractive.com;