Desigur ca azi vei cumpara o sticla de vin, pentru ca este Dragobetele si pentru ca aceasta bautura minunata are rol afrodiziac. Ca sa stii ce vin cumperi, verifica indicatiile pe care ti le dam mai jos.
Daca iti comanzi o
friptura din vita, comanda si un vin rosu, sec, Cadarca, Novac, Feteasca Neagra, Shiraz, Negru de Dragasani sau la o
friptura de porc, iti sugeram Novac, Feteasca Neagra.
Alege
vinul rosu, sec, si daca vrei sa mananci vanat, curcan, friptura de miel, tocanite, lasagna sau chiar pizza. Carnea de pui, pestele, fructele de mare, pastele cu sos alb si deserturile se asociaza cu
vinurile albe.
Daca nu ti-ai gasit mai sus felul de mancare pe care il vei servi, atunci alege-ti vinul in functie de gust, consistenta si textura mancarurilor.
Mancarurile acide merg foarte bine cu un vin acid, fructat si aromat, la fel ca si mancarurile acre. Felurile de mancare grase trebuie acompaniate de vinuri seci, cu arome tari, in timp ce preparatele afumate merg cu vinurile albe fructate.
Cum lucrurile nu pot fi atat de simple, trebuie sa tii cont si de ordinea in care servesti vinurile. In primul rand, pot fi servite in ordine cronologica, adica mai intai cele tinere, apoi cele mai vechi. Regula temperaturii cere sa bei intai vinurile reci, apoi pe cele mai caldute. Cat despre culoare, poti sa retii ca vinurile albe se beau inainte celor rosii.
Ca sa te mai ajutam putin sa stabilesti ordinea vinurilor, iti mai dam cateva indicii:
- la antreuri se pot servi vinuri albe, seci, dar si vinuri spumante albe sau roze
- la supe, ciorbe si borsuri nu se recomanda consumul de vin
- vinurile spumante albe si roze, demidulci sau dulci se servesc de obicei la desert, la finalul mesei
Daca tot nu esti lamurit ce vin trebuie sa cumperi, atunci
mergi la sigur si alege o sticla de sampanie.