Cum combini carbohidratii cu proteinele ca sa slabesti sau sa te ingrasi

Secrete 26.02.2019 dietetik
Toti cei care isi propun sa slabeasca sau sa se mentina fug de consumul de carbohidrati, crezand ca le va ingreuna procesul. Pare ca acesti nutrienti ar fi cat se poate de daunatori pentru sanatate si silueta, dar vrem sa te asiguram in cadrul acestui articol ca nu este deloc asa. Un corp lipsit de carbohidrati este ca si cum ai lipsi masina de combustibil, dar putini realizeaza acest lucru. Intr-adevar, nu toti carbohidratii sunt recomandati in curele sanatoase si de aceea au fost impartitit de specialisti in doua mari categorii si anume carbohidrati buni si carbohidrati rai. Cea din urma categorie este cea care trebuie evitata sau consumata cat de rar se poate si in mici cantitati pentru ca nu aduce deloc beneficii organismului. Tot ce fac este sa-ti umple stomacul dand o senzatie aparenta de satietate, ingreuneaza digestia si incetinesc metabolismul. Nu este de mirare ca ti se pare ca te ingrasi intr-un timp scurt. Putem include aici toate produsele care au la baza faina alba de grau, mancarea de tip de fast food si dulciurile.
 
Acestea fiind spuse, nu trebuie sa evitam carbohidratii daca vrem sa avem silueta pe care ne-o dorim. Unii isi pot dori sa slabeasca, altii sa se mentina, iar altii sa se ingrase in mod sanatos prin punere de masa musculara. In functie de ceea ce-ti doresti trebuie sa alegi cu grija carbohidratii, sa-i gatesti cu grija si sa-i combini cu alte categorii alimentare cu o si mai mare grija. 
 
Sa vorbim mai ales despre combinatia de carbohidrati cu proteine pentru ca la ea apeleaza majoritatea persoanelor si ajung sa se ingrase. Trebuie sa recunoastem ca este o combinatie gustoasa si pare sa fie destul de satioasa doar ca vine la pachet cu multe neplaceri. Calorii multe, digestie lenta, lipsa de energie si metabolism incet. Un exemplu de astfel de combinatie ar fi cartofii prajiti cu carne sau orezul alb cu carne sau pastele cu carne si diferite sosuri. 
 
 

Ce greseli facem la alegerea carbohidratilor?

 
Daca vei tine cont de sfaturile urmatoare vei ajunge sa arati asa cum iti doresti si vei fi mereu plin de energie si o buna dispozitie:
 
1.Consumi zilnic la pranz sau doar la cina carne cu cartofi, orez sau paste. Deci faci combinatii nefericite. 
 
Solutia este sa nu abuzezi de astfel de combinatii, iar daca iti este prea pofta sa ai mereu ca garnitura o portie uriasa de salata de varza sau o salata verde sau de rosii cu castraveti pentru a elimina din grasimi si a ajuta digestia.
 
 
2.S-ar crede ca proteinele sunt doar de origine animala, insa exista si proteine vegetale de calitate. Mentionam aici nautul, tofu, spanacul, leguminoasele, etc.
 
Solutia este sa consumi si carne de 3-4 ori pe saptamana, dar sa fie gatita la grill, sa fie fiarta sau gatita la cuptor cu mirodenii si nu cu ulei, iar langa ea sa ai o cantitate mare de salata. Daca alegi proteine vegetale ca cele mentionate adauga iar foarte multa salata de cruditati.
 
 
3.Gatesti gresit carbohidratii. Alegi sa prajesti cartofii cu mult ulei si sare, alegi orez simplu in loc de orez integral, jasmin sau brun si asa mai departe. Incearca sa gasesti varianta sanatoasa in fiecare caz. De exemplu, poti alege cartofi dulci gatiti la gril, fierti sau rumeniti la cuptor cu multa salata. Daca vrei paste alege-le pe cele integrale si alege sosuri light, legume crude si verdeturi. Invata cum sa ai o dieta cu de toate aici!
 
 
4.Nu adaptezi combinatiile alimentare in functie de telul dorit. De exemplu, la slabire se recomanda sa consumi o palma de carne slaba la grill sau fiarta cu multa salata sau poti combina proteinele slabe cu legume si verdeturi. Un exemplu pentru ultimul caz ar fi o salata de fasole rosie cu legume crude si trufandale.
 
 
Daca vrei muschi modelati atunci poti consuma ca si sportivii carne cu cartofi, paste, orez, linte, seminte de quinoa, etc. Cu alte cuvinte spus vei combina proteinele cu carbohidratii buni. In caz de ingrasare sanatoasa poti consuma des grasimi sanatoase precum peste, avocado, fructe de mare, nuci, alune, cereale, etc.
 
Dupa cum se poate observa, nu este gresit sa consumi carbohidrati si proteine la o masa, ci conteaza modul de preparare si sa ai grija sa predomine salatele proaspete.
 

 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
carbohidrati cu proteine
cum combini carbohidratii
proteine ca sa slabesti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Combini corect alimentele? Alimentatie

    Combini corect alimentele?

    13.09.2013

    Degeaba mananci sanatos, daca nu stii sa combini alimentele cum trebuie. Studiile au aratat in nenumarate randuri ca alimentele incomplet digerate pot duce la diverse afectiuni, unele chiar grave,...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare