Vara ne ofera fructe si legume din belsug, atat de multe incat ar fi pacat sa le lasam sa se strice si sa nu punem la pastrat si pentru toamna. Te invatam in cativa pasi simpli cum poti sa congelezi legumele si fructele de vara.
Poate ca ai ridicat deja in sprancene gandindu-te ca nu ai nevoie de vreo lectie ca sa bagi niste legume la congelator. Ei bine, nu-i chiar asa, pentru ca vrei totusi ca la toamna sa te bucuri si de prospetime, dar si de calitatile nutritive ale fructelor si legumelor.
Trucuri pentru provizii gustoase
Primul secret pe care trebuie sa il stii este momentul in care sa alegi ce congelezi. Alege fructele si legumele in perioada lor de varf. Te orientezi usor si nu dai gres daca te duci in piata si observi ce produse sunt pe cele mai multe tarabe. Dovlecei? Pepeni rosii? Prune? Asa vei sti ca sunt coapte natural.
Al doilea truc este ca, in momentul in care congelezi fructele sau
legumele,
sa le intinzi pe o tava in congelator. E adevarat ca iti trebuie spatiu in congelator ca sa faci asta, dar asa vei putea scoate din punga exact cantitatea dorita, pe cand daca le congelezi direct in punga, vei avea un bulgare de fructe sau de legume. Ar mai fi o varinta, sa le congelezi direct in pungi, dar sa portionezi totul exact cat iti trebuie pentru o ciorba, tarta sau ce vrei sa mai gatesti.
In general, cat timp tii legumele in apa oparita, tot atat trebuie sa le tii si in apa cu gheata.
Tine cont sa consumi ce ai in congelator in cel mult un an de la momentul congelarii.
Ce poti sa congelezi?
Cu siguranta ca listele pot fi mult mai lungi, dar iti dam cateva exemple.
Legume
- Fasole verde
- Rosii
- Ardei
- Gogosari
- Dovlecei
- Dovleac pentru placinta
- Vinete
- Mazare
- Conopida
- Broccoli
- Varza
- Porumb
- Praz
- Ciuperci
Fructe
- Visine
- Cirese
- Caise
- Piersici
- Fructe de padure: zmeura, mure, afine, catina, merisoare
Pasii pentru congelarea legumelor
- Spala bine fructele sau legumele.
- Fierbe o oala cu apa, opreste focul si adauga fructele sau legumele. Tine-le in apa fierbinte pentru cateva minute, in functie de fiecare.
- Scoate fructele si legumele direct intr-un bol cu apa cu gheata. Aceasta etapa distruge enzimele care schimba culoarea legumelor si duc la pierderea de nutrienti.
- Scurge-le apoi bine si scoate-le pe un prosop curat.
- Intinde fructele sau legumele pe hartie de copt si congeleaza-le pentru cateva ore, pana cand sunt tari.
- Depoziteaza-le in pungi sau in caserole cu etichete.
Legumele si fructele necesita un timp diferit de oparire. De exemplu, mazarea are nevoie de 1 minut, sparanghelul, fasolea verde, broccoli, conopida, morcovii si dovleceii - 3 minute.
Rosiile se pot congela direct, intregi, si vor fi bune pentru gatit, iar dovleacul pentru placinta trebuie copt 25 de minute.
Pasii pentru congelarea fructelor
Fructele se congeleaza direct, fara fierbere. Dupa ce le speli bine, usuca-le pe un prosop de hartie, apoi baga-le la congelator.
Fructele de dimensiuni mai mari, cum ar fi caisele, piersicile, perele, prunele, pepenele galben, se taie in cubulete mici, dupa ce li s-au scos samburii. Caspunile si fructele de padure, precum afinele, zmeura, murele, vor fi congelate intregi.